Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Em@il Games - Cluedo

2000.02.08. 00:00 | szerző: Lacko | Ismertető/teszt

Mr. Black halott. Az ősi angol kastély sötét termeiben gyanakodva tekintenek egymásra a vendégek. Vajon ki ölte meg Blacket? És hol? És mivel? Green atya ájtatossága elég gyanús. Mrs White szimpatikus öreg hölgy ugyan, de éppen ez a szimpátia teszi gyanússá egy tapasztalt Agathe Christie olvasó számára. És a többi vendég se különbül.

Em@il Games - Cluedo

Erre az alaphelyzetre épül a klasszikus Cluedo táblás társasjáték, mely évtizedek óta családok és baráti körök kedvenc időtöltése. A Hasbro pedig igyekszik klasszikus játékait megszámítógépesíteni: a Monopolyt, a Guess Whot, a Risket és most a Cluedot is. Két játékot is megjelentetett a Cluedo témájában. Az egyik egy nyomozós kalandjáték, melyről már írtunk a PC Dome-ban, a másik pedig az eredeti táblás játék e-mailben játszható változata.

Ebben a játékban teljesen ugyanazok a szabályok, mint a táblás verzióban, viszont nem kell a társaságnak egy asztal körül ülnie, lehet akár másik kontinensen is. Így aztán régi kedvencünkkel távolba szakadt barátainkkal is játszhatunk.

Em@il Games - Cluedo

Az em@il Games-ek kis játékok, melyekben a játékosok minden lépése után küld egy e-mailt a következő játékosnak a játék állásával. Ezért aztán szükséges is, hogy minden játékos rendelkezzen Internet kapcsolattal. Viszont - ami nagyszerű - nem kell rendelkezzen egy eredeti, megvásárolt játékkal, hiszen elég csak a játékot indító embernek a CD, mivel az első lépést tartalmazó levélben az összes játékos kap egy URL-t, ahol - ha még nincs meg - letöltheti a játék kliens verzióját, amivel teljes értékűen játszhat (csak új játékot nem indíthat). Azért akadnak nehézségek is az em@il Games sorozat e-mail-kezelése körül, mindenképpen élő Internet kapcsolat kell a kör befejezésének pillanatában, ráadásul egy tűzfal bonyolíthatja helyzetünket. Egy fontos paraméterben különbözik amúgy ez az e-mail játék a többitől: minimum három játékossal kezdhetjük csak a játékot.

A Cluedo kezdetén mindenki választhat egy szereplőt, akivel részt vesz a játékban, aztán megkapja a kártyáit. Ezek a kártyák tartalmazzák az összes személyt, fegyvert és helyszínt, kivéve a gyilkost, a gyilkos fegyvert és a tethelyt. Viszont az ártatlanokat tartalmazó kártyák szét vannak osztva a játékosok között, tehát mindenki csak egy részigazságot ismer. A cél, hogy minél több információt szerezzünk, és ezzel behatároljuk a gyilkost és elsőnek mi leplezzük le őt. Információt gyanúsítással nyerhetünk, hiszen ha meggyanúsítunk valakit egy hellyel és egy fegyverrel, akkor a körben előttünk jövő - ha van nála bizonyíték bármelyik ártatlanságára, azt megmutatja (csak nekünk).

Em@il Games - Cluedo

Mivel e-mailben sokáig tartana, amíg ilyen esetben elmenne egy mail az előttünk jövőnek, hogy ezeket gyanúsítjuk és jelöljön ki a kártyái közül egyet, amit megmutat, ezért beállítható, hogy a gép automatikusan végezze ezt a feladatot. És így mindig csak a körben utánunk jövőnek megy tovább a mail. Ezen kívül gyorsítható még a játék, ha nem dobunk kockával, hogy mennyit lépjünk a táblán, hanem fixen mindenki 9-et léphet. De ezek opcionálisak, a játékot indító állítja be.

A Cluedo egy jól kitalált, szórakoztató és izgalmas játék. Ezekből semmit sem veszített el az email változata. Sőt, kitágult a világ. Ezentúl bárkivel, bárhol játszhatunk. ■

értékelés

Em@il Games - Cluedo

Pozitívumok
  • A klasszikus Cluedo játék
Negatívumok
  • Kisebb programhibák
Minimális rendszerigény: 486/66, 16 MB RAM, 2xCD-ROM, Internet kapcsolat
7,8

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló