25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

NHL 2000

Írta: JOKER

Közeledik az év vége, és ahogy már eddig is megszokhattuk, egymás után jelennek meg az Electronic Arts sportjátékai. Most sem történt másképp, így kerülhetett hozzám az NHL 2000 is. Őszintén megvallva egy kicsit szkeptikus voltam a legújabb hoki szimulátorral kapcsolatosan - bár az egyik kedvenc játékom közé tartozik -, mégis úgy gondoltam, hogy mit lehet már továbbfejleszteni egy ennyire kiforrott, szinte tökéletes programban. Szerencsére az EA programozói nem így gondolkodtak és sikerült nekik rátenni az eddigiekre még egy lapáttal.

Feljavították a grafikai megjelenést, a játék képe még szebb lett, akár 1280x1024 felbontásban is játszhatunk már, csak bírja a VGA kártyánk. A 3D gyorsító kártyákból szinte az összes jobb típust ismeri és támogatja. A játékosok arca még meccs közben is felismerhető, sőt lehetőség van arra is, hogy az arcképünket beimportálva gyönyörködhetünk saját fizimiskánkban is, ezáltal még jobban azonosulhatunk a kiválasztott csapattal.

Rendkívül sokat javított a játék hangulatán az is, hogy a játékosok mozgása még életszerűbb lett, apró kis közjátékokat is láthatunk a meccsek alatt, így például lökdösik egymást buli előtt, fenyegetően odakorcsolyáznak a másikhoz, ha az támadja a kapust, stb.

A játék irányítása is összetettebb lett, lehetőség van már speciális mozdulatok kivitelezésére is, így különleges cseleket lehet előhozni, rá tudunk csapni a lövés pillanatában a csatár kezére, vagy finoman oldalba lökve kibillenthetjük az egyensúlyából. Ezáltal az egyes mérkőzések már annyira életszerűek, hogy lassan jobbak mintha az eredetit néznénk az Eurosporton, s még csak a Vitár Róbertet sem kell elviselni hozzá.

Az NHL 2000-ben nagy hangsúlyt fektettek a menedzseri funkciókra is, akinek ilyen hajlama van, az saját csapatot kreálva, megfelelő játékosok vásárlásával illetve eladásával kiélheti az ilyen irányú szenvedélyeit is. Ugyanis számtalan lehetőség kínálkozik ennek a típusú játékmenetnek a gyakorlására is. Akár a legjobb játékosokat egy csapatba gyűjtve saját fantázia nevű csapattal is indulhatsz a Stanley kupáért, persze ehhez végig kell rágni magad a szezon meccseken.

Amennyiben megunnád, hogy csak a gép ellen játssz, akkor természetesen lehetőség van akár hálózaton, akár pedig interneten mások ellen is játszani, sőt akár saját on-line ligát is indíthatsz a neten, vagy meglévő ligához is csatlakozhatsz. Saját on-line ligádat levédheted jelszóval, így leszűkítheted azoknak a körét, akikkel játszani akarsz.

A játék során rengeteg dolgot megváltoztathatsz menet közben is, akár azt is, hogy a bírók mennyire legyenek szigorúak, vagy milyen szabályok szerint folyjon a játék. Be lehet állítani azt is, hogy a régi vagy az új NHL szabályok érvényesüljenek a hosszabbításban elszenvedett vereségre (az új szerint a vesztes is kap egy pontot, a régi szerint nem járt ilyenkor pont).

Ennyit a legfontosabb újításokról, a többi része a játéknak már ismerős lesz mindenkinek, aki már találkozott a korábbi részek valamelyikével.

A hangulat, mint már említettem csak jobb lett, még több zene szerepel az orgonista repertoárján, a kommentátorok még változatosabb megjegyzést fűznek az eseményekhez a meccs alatt, a lassítások általában a legjobb kameraállásokból mutatják be a gólokat. Apró ötletek egész sorával tunningolták fel még a játékot, például az egyik gólomnál a korong leverte a kapus kulacsát, ami a kapu tetején volt, s pörögve csúszkált el messzire a jégen.

Volt persze, ami nem tetszett, ilyen volt az, hogy a verekedésnél túlságosan gyorsan püfölik egymást a játékosok, szinte nincs is lehetőségünk beleszólni a bunyó kimenetelébe. Másik negatívum, ami már a korábbi részeknél is megvolt, hogy amikor csak egyszer nyomom meg a passz gombot, akkor is néha kétszer is továbbpasszolja a korongot és ez adott esetben egy gólhelyzet elpuskázását jelentheti. Reménykedtem, hogy kijavítják ezt a régi hibát, de sajnos csalódnom kellett. Egyéb komoly negatívumot talán nem is tudok említeni, s ezt a tény már önmagában pozitívumként lehet értékelni.

Az NHL 2000 méltó maradt korábbi jó híréhez, sőt, úgy gondolom, hogy ezzel a verzióval csak tovább növelték azt. A jéghoki szimulátorok terén úgy tűnik egyelőre egyeduralkodó maradt az NHL sorozat, a konkurenciának nagyon nagyot kell újítani ahhoz, ha le akarják nyomni a királyt. Minden jelenlegi és leendő rajongónak kötelező darab.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

91%
Pozitívumok
  • Nagy élethűség
  • Saját fényképünket használhatjuk
Negatívumok
  • Kisebb hibák, hiányosságok

NHL 2000

Platform:

Kiadó: Electronic Arts

Minimális rendszerigény: Pentium 200, 32 MB RAM, 4xCD-ROM

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!