25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Prince Of Persia 3D

Írta: LeMon

Több mint valószínű, hogy a mai számítógépesek nem kisebb játékokon nőttek fel, mint a Prince of Persia első illetve második része. Mindkét program messze túlszárnyalta az akkori játékokat, mind megjelenésben mind játszhatóságban. Sajnos a harmadik résznél nem igazán így mennek a dolgok. Nincs akkora újítás, amit eddig nem láthattunk máshol.

A játék menüjére a legkevésbé sem lehet mondani, hogy mutatós. Sőt már a konfigurációknál eltévedtem a programban, mert egy kicsit furcsán vannak megoldva a görgető sávok. A gombfeliratok szövegként működnek tehát nem bitmapek, ebből adódik, hogy csúnyák a szövegek szélei. Sőt nálam egészen más betűtípust is használt, mint kéne, ezért a hosszabb szövegek lelógtak a gombokról. Miután beállítottuk a szükségeses paramétereket érdemes végignézni a bevezető animációt, ami egyébként elég szépre sikerült. Főhősünk ugyan az, aki az előző két epizódban is szerepelt. Ő és a szultán Assan királynál vendégeskednek, aki egyébként a szultán öccse. Az esti ceremónia során azonban foglyul ejtik hőseinket, s a hercegnőt ismét elhurcolják. Esküvő ma se lesz, új kaland viszont igen. A pályák között rendszeresen lesz átvezető képsor, sőt a végén két animációt is megnézhetünk, attól függően, hogy nyerünk-e vagy sem.

Sajnos mára a program kinőtte magát, és csak nagyon kevés rész utal a hajdani Prince of Persiára. Csak nyomokban lehet benne felfedezni azokat az elemeket melyek naggyá tették a sorozat előző két részét. Most, hogy a program teljes 3D-s környezetbe került, új értelmet kapott a játék, és így sajnos nagyon unalmasra sikeredett. A játékmenet túl vontatott, és ez pont amiatt van, hogy a régi kapcsolgatós és ajtónyitogatós kaland teljesen lelassult az új környezetben. Az első két epizódban megvolt az egyensúly a kicsit unalmasabb, fejtörős részek és a harcok között. A harmadik rész inkább mászkálásról és kapcsolgatásról szól. Igaz hogy megmaradtak a taposó gombok, az idő záras kapuk, a leeső padlók és a különféle csapdák, de ezek most még jobban lelassítják ezt az amúgy is lassú külsőnézetes stílust. Ráadásul a kamera sem mindig azt mutatja, amit kéne. Néha össze-vissza kolbászol a térben, ami rendkívül zavaró egy olyan résznél, mikor egy kötéllel kell át tarzanozni a túl oldalra. Sajnos még csak egeret sem tudunk használni a nézet irányításához, és ez nagyon hiányzik a játékból. Maga a főhős irányítása is elég nehézkes, főleg a harcolás lehetne kifinomultabb. Három fajta támadás van, plusz a védekezés és mindegyikmél egyszerre kell megnyomni a használat gombját, ami alap esetben a Ctrl és egy irányt. Ez néha nem jön be, legrosszabb esetben karakterünk ellépked és esetleg a szakadékba zuhan. Volt már erre példa. Fegyvert a Space-szel tudjuk elővenni, de előtte még az 1-es gombbal tudunk fegyvert választani, ami lehet a jól megszokott szabja, vagy bot. A 2-es gombbal nyilaink illetve íjaink közül válogathatunk. Az íjat egyszerűen úgy használjuk, hogy a Ctrl nyomva tartásakor célozzunk, majd a nyíl kilövéséhez engedjük el a gombot. A használat gombnak egyébként megmaradt a régi funkciója, hogy tárgyakat vegyünk fel, de ezt csak állva tudjuk előcsalni. Ha egy fal repedésében eldugott üvegcséért mászunk be négykézláb, előbb fel kell állnunk, máskép ugyanis nem vehetjük fel. Ugyan ezzel a gombbal tudjuk eltolni a nagyobb dobozokat, ahogy azt a Tomb Raiderben megtanulhattuk A Shifttel most is sétálni tudunk, viszont ami nagyon rossz, hogy kimaradt az új részből az az, hogy a tüskéken már nem tudunk átsétálni, mert egyből meghalunk. A falakat szintén a Shift segítségével tudjuk megmászni. Az ugrással pedig úszni tudunk. Az alapmozgások tehát megmaradtak, csak egy kicsit túl lettek variálva. Hiba a játékban még, hogy egyszerűen a program nem enged menteni, ha a kamera épp mozgásban van. Sem a gyors mentés, sem a menübe való mentés nem működik ilyenkor. Ez ugyancsak megnehezíti a dolgunkat, ha pl. épp egy nagy ugrásra készülünk, de egy ajtó lezáródhat előttünk, és meg kell várnunk, amíg lenyugszik a kép s csak akkor menthetünk. Ha nem vagyunk szerencsések a kapu lezárul, és újra kezdhetjük az egész ceremóniát.

Nos azért akad jó dolog is a játékban, és ha talán megszoktuk az irányítást még élvezetes is lehet a program. Ez a színfolt pedig a karakterek mozgása. Nem csak élethűek, hanem poénosak is. Hercegünk rendkívül rugalmas, és mikor elővesszük fegyverünket, kezével még hívogatja is az ellenfelet. Külön mozgás animáció van a lépcsőkön való közlekedéshez, és még rengeteg máshoz. A legszebb talán mikor felhúzódzkodunk egy szirten vagy mikor a kötélen himbálózunk. A játék grafikájával szintén nincsen gond. A falak és a padló textúrázása szépre sikerült, egyedül a szabadtéri háttér hibádzik néhol. A szereplőknek viszont nem hogy vetett, de semmilyen árnyéka nincsen, és ez elég zavaró tényező, mert néha olyan az egész mintha a levegőbe mászkálnánk. A vér is bénára sikeredett sajna, egyszerű lens-flare villanás az egész. Nincsen többé brutális halál sem, mikor egy penge kettévág minket, hősünk nem esik darabjaira. Pedig ez olyan jó volt az előző részekben. A hangzásban kellemeset alkottak a készítők, talán még a zene is elviselhető hosszú távon.

Utoljára hagytam a program egyik érdekességét. Nos a játék 2 CD-ből áll, az első az install és a másodikról pedig lehet játszani, de nem is erről van szó. Hanem arról, hogy a program feltelepít minden féle hülyeséget, az összes karakter skin-jét, hangját, vagyis aki akarja saját képmását is berakhatja a hercegére. Itt még egyébként végig is tudjuk nézni az átvezető illetve vég képsorokat, azok ugyanis mov formátumba vannak tárolva.

Summa summarum, lehetne jobb program is ez a Prince of Persia, ha még dolgoztak volna rajta, és nem lenne ilyen fene unalmas. A grafikán is javíthattak volna az árnyékok hozzáadásával, és a játszhatóságon is a kamera pontosabb mozgásával.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

73%
Pozitívumok
 • Élethű és poénos karakter animációk
Negatívumok
 • Nehézkes irányítás
 • Unalmas játékmenet

További képek

 • Prince Of Persia 3D
 • Prince Of Persia 3D
 • Prince Of Persia 3D
 • Prince Of Persia 3D
 • Prince Of Persia 3D
 • Prince Of Persia 3D
 • Prince Of Persia 3D
 • Prince Of Persia 3D

Prince Of Persia 3D

Platform:

Fejlesztő: Red Orb Entertainment

Kiadó: Mindscape

Minimális rendszerigény: Pentium 233, 64 MB RAM, 4xCD-ROM

» Tovább a játék adatlapjára

LeMon

LeMon
A PC Dome/PlayDome egyik alapítója, a magazin örökös designere.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!