25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

RollerCoaster Tycoon

Írta: Lacko

Sörvirsli, kíntornás, ringlispíl, dodzsem és persze HULLÁMVASÚT. Ezek a kellékei egy jó kis vidámparknak. Amiben aztán látogatók százai mászkálnak, nevetgélnek, sikítoznak, és főleg játszanak. Ja és persze fizetnek is...

A Theme Park témájára és a Transport Tycoon interfészére a MicroProse elkészítette saját vidámpark építős játékát, amiben azonban a hangsúly a hullámvasúton van. Egy rakás különböző küldetésben kell vidámparkokat építenünk, megfelelve a követelményeknek. Ebből elsőre csak nyolccal játszhatunk, a többit csak ezek teljesítése után érdemeljük ki.

A játék elején egy kertet kapunk (ami scenarionként más és más) és ebből kell elkészítenünk álmaink vidámparkját. Hat alapvető dolgot építhetünk: gyerekjátékokat (ringlispíl, kísértetkastély...stb.), ami mindenképpen kell, mert ezek szolgáltatják a zenét és vannak félősebb vendégeink is akikre gondolni kell. Vannak a dögösebb játékok: gokart, hajóhinta..., amik már inkább vonzzák a kamaszokat is. Aztán a vízi játékok: csónakázó, vízicsúszda..., ami főleg meleg időben vonzza a látogatókat. Kioszkok, amik az ellátást biztosítják: vattacukor, hamburger, kóla, wc..., amik nélkül elé rosszul érzik magukat a vendégeink. És végül a hullámvasutak, amik természetesen különfélék lehetnek: vannak fából kis dőlésszöggel, vannak acélból nagyobb dőlésszöggel és hurokkal és más egyebek. Ezeket az épületeket utakkal kell összekötnünk, hogy a kaputól a játékokig sodródhassanak a vendégek. És ide tartozik a hatodik építhető objektum: a kisvasút, hisz ez játék is, meg szállítási eszköz is. Ha már elég nagy a vidámparkunk, érdemes kisvasutat építeni a lusta látogatóknak, és ha már építünk, járja be az egész parkot, mutassa meg a játékokat, hogy az utazók kedvet kaphassanak hozzá. Ez egyébként a hullámvasutakra is igaz: érdemes elhúzni más játékok előtt is.

Ha mászkáltál már ilyen nagy parkban, tudod milyen könnyen el lehet fáradni, ezért érdemes sok helyre padokat is telepíteni, és ha vannak kajás bódéid, akkor szemetesről is gondoskodhatsz, mert különben megnyered a Megye Legszemetesebb Parkja elismerést. Szemetesek ellenére alkalmaznod kell takarítókat is, mert a rohadtak így is szemetelnek, a hullámvasutak gyengébb idegzetű látogatói pedig hánynak, ezeket hamar fel kell takaríttatni. Takarítón kívül vehetünk fel biztonsági őrt (a padrombolók ellen), szerelőt (a ledöglött játékok rendbehozatalára) és bohócot (a hosszú sorokban kígyózó vendégeink szórakoztatására).

A RollerCoaster Tycoon briliánsan jó hangulatú játék. Pergő, élvezetes. Persze elsősorban gyerekeknek készült (mert mindenhol képecskék vannak szövegek helyett), de a nagyobbak sem fogják egyhamar megunni.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

89%
Pozitívumok
  • Jó hangok, grafika, hangulat
Negatívumok
  • Csak scenariok vannak, nincs szabad játék vagy scenario editor

További képek

  • RollerCoaster Tycoon
  • RollerCoaster Tycoon
  • RollerCoaster Tycoon
  • RollerCoaster Tycoon

RollerCoaster Tycoon

Platform:

Fejlesztő: MicroProse

Kiadó: Hasbro Interactive

Minimális rendszerigény: Pentium 90, 16M RAM, 4xCD-ROM

» Tovább a játék adatlapjára

Lacko

Lacko
Még ZX Spectrumon kezdte stratégiai játékokkal. Azóta megkedvelte a taktikai FPS-eket, a point'n'click kalandjátékokat, a gazdasági- és társadalomszimulátorokat. Örök Arma-játékos és tartalomfejlesztő.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!