25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Quake II Netpack I: Extremities

Írta: Dino

Az id Software ezúttal egy érdekes módját választotta a pénzszerzésnek: összegyűjtötte az általa legjobbnak talált, magánszemélyek által készített Quake II kiegészítéseket, és egy gyűjteményes CD keretében kiadta azokat. Az eredmény a Quake II Netpack I lett, mely az Extremities alcímet kapta. A cím után álló sorszám alapján pedig úgy tűnik, hogy még folytatáson is gondolkodnak...

A korongon tehát Quake II hálózati játékos kiegészítések - ún. modok - találhatók, melyeket különböző emberek általában a maguk szórakoztatására, vagy a hírnév miatt készítettek, és amúgy általában az internetről teljesen ingyen letölthetők. A módosítások egytől egyig multiplayer módban használhatók, de ezt a Netpack név és a dobozon lévő figyelmeztető felirat - internet kapcsolat vagy helyi hálózat szükséges hozzá - elég egyértelműen jelzi, így senki nem vásárol zsákbamacskát. Az id összerakott a modokhoz egy kis keretrendszert, hogy megkönnyítse a felhasználók dolgát, és egységesítette az installálását is, amúgy látszólag más dolga nem nagyon volt a csomag kiadásával. Sajnos ez a keretrendszer nem nevezhető tökéletesnek, ugyanis hiába adjuk meg az egyik installálás folyamán a Quake II könyvtárát, a következőnél ugyanúgy rákérdez a program. Ez pedig elég zavaró... Másik negatívuma a csomagnak az, hogy a kezdő játékosokra nem nagyon gondoltak. Mellékeltek ugyan minden mod mellé egy-egy ismertetőt, és installálási illetve játszási útmutatót (nagyjából egységes kinézetre hozva, HTML formátumban), azonban egy nem túl gyakorlott felhasználó nehezen fogja tudni beállítani például a megfelelő bind parancsokat.

Összesen tizenegy különböző mod került a CD-re, mégpedig a következők:

Action Quake 2 - Egy érdekes játékváltozat, melyben nincs plazmaágyú vagy BFG, mindössze egy pisztollyal és mellé tíz tölténnyel indulunk. A készítők célja egy akciófilm-jellegű játékmenet és hangulat megteremtése volt.

Capture! - A Capture the Flag egy új változata, melyben ha elfogott - azaz lelőtt - az ellenség, egy szemtől-szembe harcban kell megküzdenünk a szabadulásunkért.

The C.H.A.O.S. Deathmatch - Sok érdekes új fegyver került ebbe a Quake II változatba. A készítők úgy gondolták, hogy nem az az élvezetes deathmatch módban, ha valaki egy erős fegyverrel pillanatok alatt végez másokkal, hanem ha valamivel kiegyenlítettebb a játék, és kicsit vicces is. A motoros fűrész mellett például íjak és lézeres akna szerepel a fegyverarzenálban, valamint különféle tárgyak is találhatók a pályákon.

Red Rover - Fogócska-szerű játék. Kezdetben az egyik játékos a Red Rover, ő egyedül alkotja a piros csapatot. Ha lelő valakit a kékek közül, akkor az az illető is piros lesz, és ez addig folytatódik, amíg csak egy kék marad, belőle lesz az újabb Red Rover.

Eraser Bot - Egy okos robot, mely hasznos lehet, ha nem találunk ellenfelet magunknak hálózati játékhoz.

Jail Break - CTF játék két csapat részére. A lelőtt ellenfelek börtönbe kerülnek, ahonnan csapattársaik szabadíthatják ki őket.

Kick - A foci sajátos változata, melyben fegyvereket is használhatunk.

PowerBall - Az amerikai foci Quake-esítése. Célunk a labdával berohanni az ellenfél kapujába.

Qwar2 - Abszolút újszerű Quake II mod, ugyanis a program stílusát alapjaiban megváltoztatja. Az eredmény egy real-time stratégiai játék, melyben Stroggokból álló csapatainkat irányíthatjuk mások ellen.

Rail Arena - Csak a railgunt használhatjuk mások ellen.

Rocket Arena 2 - A Quake első részéhez is elkészített mod, melyben arénákban kell megküzdenünk mások ellen, csak rakétavetőt használva.

A modok mellett található még egy rakás deathmatch pálya, többek között az id Software 64 személyes játékra tervezett pályái. Jól jöhetnek még a skinek is, ha más külsőt szeretnénk játékosunknak. Internetes játékhoz pedig abszolút elengedhetetlen kiegészítő a GameSpy 3D, melynek shareware verziója került a korongra. Ennek segítségével kereshetünk az interneten megfelelő szervert, ahol éppen olyan játékhoz készülődnek, amibe szívesen bekapcsolódnánk. Igazság szerint elvárható lett volna, hogy ennek a programnak regisztrált verzióját kapjuk meg, ha már egyszer pénzt adunk egy ilyen csomagért, ugyanis ez a GameSpy majdhogynem elengedhetetlen az internetes játékhoz...

A játék CD-je mellett egyébként egy exkluzív Quake III: Arena poszter is található a dobozban, így a Quake fanatikusoknak ez is egy indok lehet arra, hogy megvegyék a Netpack I-et. Aki sokat netezik, és a Quake II-vel is rengeteget játszik hálózaton, annak valószínűleg már megvannak a korongon lévő kiegészítések (a játék mellett írják is, hogy előfordulhat, hogy valamelyik modból újabb verzió készül, ami az internetről tölthető le), így elsősorban azoknak lehet hasznos a Netpack I, akik nem férnek hozzá az internethez, de szeretnének barátaikkal hálózaton új játéktípusokat is kipróbálni.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
 • Jó kiegészítések, izgalmas új játékmódok
Negatívumok

  További képek

  • Quake II Netpack I: Extremities

  Quake II Netpack I: Extremities

  Platform:

  Fejlesztő: id Software

  Kiadó: Activision

  Minimális rendszerigény: Pentium 133, 16 MB RAM, 2xCD-ROM, eredeti Quake II

  » Tovább a játék adatlapjára

  Dino

  Dino
  Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

  HOZZÁSZÓLÁSOK

  Még nincs hozzászólás, légy Te az első!