25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Creative Labs 3D Blaster GeForce2 Ultra

Írta: Dino

Az elmúlt év utolsó negyedében jelentek meg az NVIDIA legutóbbi grafikus processzorai, a GeForce2 Ultra néven gyorsabb maggal rendelkező, és gyorsabb, dupla adatsebességű (DDR) memóriát kezelő processzorok. A Creative alapvetően az NVIDIA referencia kártyáját készítette el, mellékelve hozzá egy elég jó drivert, valamint egy teljes MDK2-t.

A 3D Blaster GeForce2 Ultra dobozában a fentiek mellett még egy kézikönyvet találunk, semmi mást. A kártyán 64 MB 4 ns sebességű memória található, melyeket hűtőbordával takartak le, a processzor hűtéséről pedig egy ventilátorral gondoskodtak. Az eddigi 200 MHz helyett a processzor alapsebessége 250 MHz, a memóriáé pedig 460 MHz (azaz egész pontosan 2*230). Az előbbi sebesség rögzített, a memóriát azonban tovább tuningolhatjuk, így pár százalékos sebességnövekedést érhetünk el, de érdemes odafigyelni, hogy ne lássa a stabilitás a kárát a tuningnak. A driver segítségével maximum 503 MHz-re vihetjük fel a sebességet, érdekes azonban, hogy alapból nem 460, hanem 458 van beállítva. A kártyán mindössze egyetlen monitorcsatlakozót találunk, nincs rajta se video kimenet, se bemenet. Egy ilyen drága kategóriájú kártyánál legalább az egyiket elvártuk volna. A technikai specifikáció szerint a kártya támogatja az AGP 1x-4x szabványokat, 350 MHz-es RAMDAC-ja segítségével akár 2048*1536-os felbontást érhetünk el vele (60 Hz-en), az 1600*1200-as felbontást pedig vígan bírja 100 Hz-en. A kártya névleges színezési sebessége 1 milliárd pixel másodpercenként. A T&L (Transformation and Lightning) motor második generációját tartalmazza a kártya, így ha a játékok kihasználják a T&L képességeit, igen szép grafikában lehet részünk. A T&L engine-nek köszönhetően a kártya másodpercenként 31 millió háromszög számolására képes (a GeForce 256 ennek kevesebb, mint a felét tudta).

A teszteléshez elsősorban a Quake III Arena-t használtuk, mivel ezzel szinte minden más videokártyát kipróbáltunk már. Más aktuális referencia hiányában a Voodoo5-höz tudtuk hasonlítani az eredményeket, ami elég meggyőző volt. Akár 20-30 százalékkal jobb eredményeket mutattak a timedemo mérések a GeForce2 Ultra kártyánál, 1280*1024-es felbontásban 32 bites színmélységgel 50 FPS fölötti volt átlag (a tesztkonfiguráció ezúttal egy Duron 650 volt), kisebb felbontásokban pedig 80-100 körüli értékek jöttek ki. Az antialias funkció bekapcsolása e kártya esetében is igen jelentősen csökkentette a sebességet. Az anti-alias funkció ugyanis a GeForce 2 kártyákon úgy működik, hogy a kártya négyszer több képpontnak számolja ki a színértékeit, és ezt egy gyors hardveres algoritmussal átlagolja. Mivel 1024*768-as képfelbontásnál az effektív kiszámolt felbontás 2048*1536, ezért érhető, ha a kártya nagy felbontás esetén jelentősen lelassul. A mi tesztgépünknél a sebesség ilyenkor kb. harmadára csökkent, ezért a Voodoo5-höz hasonlóan inkább érdemes 16 biten, 800*600-ban játszani, ha élvezni is szeretnénk a játékot, amikor antialias-t használunk.

A Creative nagy figyelmet szentelt a kártyához mellékelt meghajtóprogramnak, mely a Creative Enhanced BlasterControl nevet viseli. A menürendszert első látásra talán kicsit elbonyolították, de kis nézelődés után már jól ki lehet igazodni a sok oldal között. Rengeteg beállítási lehetőségünk van, a már említett memóriasebességtől kezdve az antialias bekapcsolásán keresztül a különböző információs képernyőkig. Mindez igen pozitív, hiszen egy jó driver sokat számít a kártya képességeinek kihasználásában.

A 3D Blaster GeForce2 Ultra egy igen jó teljesítményű kártya, a GeForce3 közeli megjelenéséig még a GeForce2 Ultra marad a leggyorsabb processzor a piacon. Azt már csak remélni lehet, hogy az ára esésnek indul, mert a jelenlegi nettó 99.000 Ft végfelhasználói árával valószínűleg sokan meggondolják, hogy ezt a kártyát vegyék-e meg.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!