For Honor
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Creative Labs 3D Blaster GeForce2 Ultra

2001.03.23. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Az elmúlt év utolsó negyedében jelentek meg az NVIDIA legutóbbi grafikus processzorai, a GeForce2 Ultra néven gyorsabb maggal rendelkező, és gyorsabb, dupla adatsebességű (DDR) memóriát kezelő processzorok. A Creative alapvetően az NVIDIA referencia kártyáját készítette el, mellékelve hozzá egy elég jó drivert, valamint egy teljes MDK2-t.

A 3D Blaster GeForce2 Ultra dobozában a fentiek mellett még egy kézikönyvet találunk, semmi mást. A kártyán 64 MB 4 ns sebességű memória található, melyeket hűtőbordával takartak le, a processzor hűtéséről pedig egy ventilátorral gondoskodtak. Az eddigi 200 MHz helyett a processzor alapsebessége 250 MHz, a memóriáé pedig 460 MHz (azaz egész pontosan 2*230). Az előbbi sebesség rögzített, a memóriát azonban tovább tuningolhatjuk, így pár százalékos sebességnövekedést érhetünk el, de érdemes odafigyelni, hogy ne lássa a stabilitás a kárát a tuningnak. A driver segítségével maximum 503 MHz-re vihetjük fel a sebességet, érdekes azonban, hogy alapból nem 460, hanem 458 van beállítva. A kártyán mindössze egyetlen monitorcsatlakozót találunk, nincs rajta se video kimenet, se bemenet. Egy ilyen drága kategóriájú kártyánál legalább az egyiket elvártuk volna. A technikai specifikáció szerint a kártya támogatja az AGP 1x-4x szabványokat, 350 MHz-es RAMDAC-ja segítségével akár 2048*1536-os felbontást érhetünk el vele (60 Hz-en), az 1600*1200-as felbontást pedig vígan bírja 100 Hz-en. A kártya névleges színezési sebessége 1 milliárd pixel másodpercenként. A T&L (Transformation and Lightning) motor második generációját tartalmazza a kártya, így ha a játékok kihasználják a T&L képességeit, igen szép grafikában lehet részünk. A T&L engine-nek köszönhetően a kártya másodpercenként 31 millió háromszög számolására képes (a GeForce 256 ennek kevesebb, mint a felét tudta).

A teszteléshez elsősorban a Quake III Arena-t használtuk, mivel ezzel szinte minden más videokártyát kipróbáltunk már. Más aktuális referencia hiányában a Voodoo5-höz tudtuk hasonlítani az eredményeket, ami elég meggyőző volt. Akár 20-30 százalékkal jobb eredményeket mutattak a timedemo mérések a GeForce2 Ultra kártyánál, 1280*1024-es felbontásban 32 bites színmélységgel 50 FPS fölötti volt átlag (a tesztkonfiguráció ezúttal egy Duron 650 volt), kisebb felbontásokban pedig 80-100 körüli értékek jöttek ki. Az antialias funkció bekapcsolása e kártya esetében is igen jelentősen csökkentette a sebességet. Az anti-alias funkció ugyanis a GeForce 2 kártyákon úgy működik, hogy a kártya négyszer több képpontnak számolja ki a színértékeit, és ezt egy gyors hardveres algoritmussal átlagolja. Mivel 1024*768-as képfelbontásnál az effektív kiszámolt felbontás 2048*1536, ezért érhető, ha a kártya nagy felbontás esetén jelentősen lelassul. A mi tesztgépünknél a sebesség ilyenkor kb. harmadára csökkent, ezért a Voodoo5-höz hasonlóan inkább érdemes 16 biten, 800*600-ban játszani, ha élvezni is szeretnénk a játékot, amikor antialias-t használunk.

A Creative nagy figyelmet szentelt a kártyához mellékelt meghajtóprogramnak, mely a Creative Enhanced BlasterControl nevet viseli. A menürendszert első látásra talán kicsit elbonyolították, de kis nézelődés után már jól ki lehet igazodni a sok oldal között. Rengeteg beállítási lehetőségünk van, a már említett memóriasebességtől kezdve az antialias bekapcsolásán keresztül a különböző információs képernyőkig. Mindez igen pozitív, hiszen egy jó driver sokat számít a kártya képességeinek kihasználásában.

A 3D Blaster GeForce2 Ultra egy igen jó teljesítményű kártya, a GeForce3 közeli megjelenéséig még a GeForce2 Ultra marad a leggyorsabb processzor a piacon. Azt már csak remélni lehet, hogy az ára esésnek indul, mert a jelenlegi nettó 99.000 Ft végfelhasználói árával valószínűleg sokan meggondolják, hogy ezt a kártyát vegyék-e meg. ■

Creative Labs 3D Blaster GeForce2 Ultra

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.