25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Lenoxx MP3 Jukebox

Írta: Dino

Úgy tűnik, leáldozóban van az első generációs MP3 játszók korszaka, azaz azoké a típusoké, melyek 32 vagy 64 MB memóriával, költséges memóriabővítési lehetőséggel kaphatóak. Sorra jelennek meg a piacon az alternatív megoldások, melyekben vagy egy winchester tartalmazza a file-okat, vagy pedig egy discmannel ötvözve a szerkezetet, MP3 CD lemezek lejátszására képesek. A - számomra eddig teljességgel ismeretlen - Lenoxx cég MP3 játszója az utóbbi kategóriába tartozik.

A készülék külsőre teljesen megegyezik egy átlagos discmannel, ezüst színű műanyagból készült, a fedélen átlátszó plexi betétekkel. Hét-nyolc gomb, egy háromállású kapcsoló, néhány 3,5-ös jack csatlakozó, egy potméter és egy kis LCD kijelző található rajta, mellé pedig egy elég könnyű fülhallgatót kapunk. A gombok nagy része is ismerős a discmanekről vagy walkmanekről: play/pause, stop, ugrás előre/hátra, lejátszási mód váltása. Az elemek (két AA méretű, azaz hagyományos ceruzaelem kell bele) és egy CD korong behelyezése után már használatba is vehetjük a szerkezetet. Normál audio CD-t behelyezve pár másodperc elteltével indíthatjuk a lejátszást, mely során a tipikus discman műveleteket használhatjuk. Az MP3 Jukebox öt másodpercet pufferel lejátszás közben, tehát egy rázkódást simán kibír akadás nélkül a lejátszás.

Azonban térjünk rá a lényegre, a Lenoxx MP3 Jukebox fő funkciójára, az MP3 file-okat tartalmazó CD-k lejátszására. Ezen CD-k felismerése már valamivel több időt vesz igénybe, mivel a lejátszó végigpásztázza a teljes könyvtárstruktúrát, és besorszámozza a könyvtárakat valamint a bennük lévő MP3 formátumú file-okat. A lejátszás ezek után ugyanúgy megy, mint a normál CD-ke esetében. A számok egymás utáni lejátszása, egy szám ismétlése, a véletlenszerű, valamint a programozott lejátszás mellett lehetőségünk van még egy kiválasztott könyvtár file-jainak lejátszására is. Sajnos a kijelző elég kicsi, ráadásul nem pontmátrix, hanem szegmenses LCD, és ennek következtében a lejátszás vezérlése igen komplikált. A számok címét nem láthatjuk, mindössze egy sorszámot láthatunk minden könyvtárhoz, illetve a file-okhoz, lejátszás közben meg a számból eltelt időt. Így ha nem tudjuk konkrétan, hogy mi van egy korongon, esetenként sokat keresgélhetünk, mire megtaláljuk kedvenc számunkat. Egy nagyobb méretű pontmátrix kijelzővel sokat javíthattak volna ezen. A legegyszerűbb talán a véletlenszerű lejátszást választani. Egy korongon maximum 256 könyvtár illetve 512 file kezelésére képes. Érdekessége még az MP3 Jukeboxnak a felvételkészítés lehetősége a rázkódás elleni memóriát kihasználva - minőségtől függően - 256 vagy 512 másodperc hangot vehetünk fel egy külső mikrofont csatlakoztatva. MP3 CD esetén 60 másodperc zenét tárol előre a pufferben a rázkódás okozta fejelállítódás kiküszöbölésére. Jó ötlet még a hold/normal/resume feliratú kapcsoló. A hold funkcióval máshol is találkoztam már, ez a gombok véletlen megnyomása ellen véd, ami zsebbe helyezett discman esetén hasznos. A resume-ot választva a felvétel leállítása esetén ugyanonnan folytathatjuk a lejátszást, ahol az félbe maradt. Extra funkció még az ötféle hangszínbeállítás: a normál mellett választhatjuk a mély- vagy a magas hangok kiemelését, mindkettőt két lépésben.

Viszonylag nagy hiányossága a készüléknek, hogy maximálisan 224 kbit/sec bitrate-ig támogatja az MP3 file-okat, azaz 256k-s felvételeink hallgatását el is felejthetjük. Némelyiket lehet, hogy lejátssza, de a háttérben különböző extra zörejeket is hallhatunk.

Az MP3 Jukebox hangja megfelelő volt, a hifi erősítőhöz kapcsolva is jó hangzása volt, bár más eszközökhöz képest valamivel talán halkabb volt a vonal kimenet (a fülhallgató hangereje ettől független, és elég hangos, hogy közlekedési eszközökön is rendesen hallhassuk a zenét). Két normál ceruzaelem 2-3 órát bírta az MP3 CD játszását, tartós elemmel természetesen ennél tovább is használhatjuk, de a legjobb megoldás a tölthető elemek használata, melyek feltöltéséhez magát a lejátszót is használhatjuk.

Tartozékként az említett fülhallgatón kívül két tölthető ceruzaelemet, egy tápegységet és egy RCA kábelt kapunk, valamint használati útmutatót, ami nem túl bőbeszédűen kínai, angol és magyar nyelven tartalmazza a funkciók leírását. A Lenoxx MP3 Jukebox az igen bonyolult filekezelést és a 256k-s MP3 felvételek lejátszásának hiányát leszámítva egy elég jól használható discman, mely MP3 képességével tűnik ki a hasonló termékek közül. Az ára egy kisebb teljesítményű discman kb. kétszerese, bruttó 39900 Ft.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!