For Honor
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech Cordless TrackMan FX

2001.03.05. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A korábban megjelent Cordless TrackMan Wheel után egy újabb drótnélküli trackballal állt elő a Logitech, egy régebbi termékének felújított és rádiós kapcsolatúvá átalakított verziójával. A Cordless TrackMan FX egy négygombos "hanyattegér", azzal az érdekességgel, hogy nem a megszokott, az egerekéhez hasonló méretű golyó található rajta, hanem egy jóval nagyobb, 7-8 cm átmérőjű "labda". Ennek köszönhetően ezt a változatot nem hüvelykujjunkkal kell vezérelni, hanem leginkább középső három ujjunkkal.

Az USB vagy PS/2 felületen csatlakoztatható vevő a Logitech drótnélküli termékeinél megszokott szerkezet, magának a trackballnak az alakja viszont már talán kevésbé szokványos, elsősorban a már említett nagyméretű golyónak köszönhetően. A trackball formáját úgy alakították ki, hogy kezünket jól kitöltse, és a gombokhoz is kényelmesen hozzáférjünk. Három gomb hüvelykujjunkhoz került, egy pedig a nagy golyótól jobbra, gyűrűsujjunkhoz. Hiányoltam az egereknél megszokott és a TrackMan Wheel-nél is meglévő görgőt, mert igaz, hogy megfelelő beállítások esetén a golyóval helyettesíthetjük, de valahogy mégis más annak a kezelése. Az irányítás egy egérhez szokott felhasználó számára korántsem olyan egyszerű, mint arra számítottam. Míg a korábban tesztelt trackball kezelését egy-két napon belül meg lehetett szokni, itt már ennyi közel sem elég.

A trackballhoz kapott MouseWare driver segítségével szokás szerint tetszőlegesen beállíthatjuk a négy gomb funkcióját, valamint a kurzor sebességét és gyorsulását. Ez utóbbi két paraméter okozhat nagyobb gondot, mert a nem megfelelő beállítás csak növeli az amúgy is hosszabb betanulási időt. Persze aki egész életében trackballon nyugtatta a kezét, annak lehet, hogy pont ez a típus a megfelelő, de egérhez szokott felhasználóként én inkább a TrackMan Wheel-re szavaznék.

A drótnélküliség előnyeiről a korábbi TrackMan Wheel cikkben már beszámoltam, és ezek most is igazak. Annak ellenére, hogy használat során nem kell mozgatni az egész szerkezetet, egy zsúfolt íróasztalon - vagy ha messzebbről, például a fotelból szeretnénk irányítani a gépet - jól jöhet, hogy nincs kábel. A trackballhoz tartozik még egy csuklótámasz is, melyet szinte tetszőleges szögben rögzíthetünk, és általa még kényelmesebb lesz a használat.

A Cordless TrackMan FX végfelhasználói ára nettó 18.030 Ft. ■

Logitech Cordless TrackMan FX

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.