25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech Cordless TrackMan FX

Írta: Dino

A korábban megjelent Cordless TrackMan Wheel után egy újabb drótnélküli trackballal állt elő a Logitech, egy régebbi termékének felújított és rádiós kapcsolatúvá átalakított verziójával. A Cordless TrackMan FX egy négygombos "hanyattegér", azzal az érdekességgel, hogy nem a megszokott, az egerekéhez hasonló méretű golyó található rajta, hanem egy jóval nagyobb, 7-8 cm átmérőjű "labda". Ennek köszönhetően ezt a változatot nem hüvelykujjunkkal kell vezérelni, hanem leginkább középső három ujjunkkal.

Az USB vagy PS/2 felületen csatlakoztatható vevő a Logitech drótnélküli termékeinél megszokott szerkezet, magának a trackballnak az alakja viszont már talán kevésbé szokványos, elsősorban a már említett nagyméretű golyónak köszönhetően. A trackball formáját úgy alakították ki, hogy kezünket jól kitöltse, és a gombokhoz is kényelmesen hozzáférjünk. Három gomb hüvelykujjunkhoz került, egy pedig a nagy golyótól jobbra, gyűrűsujjunkhoz. Hiányoltam az egereknél megszokott és a TrackMan Wheel-nél is meglévő görgőt, mert igaz, hogy megfelelő beállítások esetén a golyóval helyettesíthetjük, de valahogy mégis más annak a kezelése. Az irányítás egy egérhez szokott felhasználó számára korántsem olyan egyszerű, mint arra számítottam. Míg a korábban tesztelt trackball kezelését egy-két napon belül meg lehetett szokni, itt már ennyi közel sem elég.

A trackballhoz kapott MouseWare driver segítségével szokás szerint tetszőlegesen beállíthatjuk a négy gomb funkcióját, valamint a kurzor sebességét és gyorsulását. Ez utóbbi két paraméter okozhat nagyobb gondot, mert a nem megfelelő beállítás csak növeli az amúgy is hosszabb betanulási időt. Persze aki egész életében trackballon nyugtatta a kezét, annak lehet, hogy pont ez a típus a megfelelő, de egérhez szokott felhasználóként én inkább a TrackMan Wheel-re szavaznék.

A drótnélküliség előnyeiről a korábbi TrackMan Wheel cikkben már beszámoltam, és ezek most is igazak. Annak ellenére, hogy használat során nem kell mozgatni az egész szerkezetet, egy zsúfolt íróasztalon - vagy ha messzebbről, például a fotelból szeretnénk irányítani a gépet - jól jöhet, hogy nincs kábel. A trackballhoz tartozik még egy csuklótámasz is, melyet szinte tetszőleges szögben rögzíthetünk, és általa még kényelmesebb lesz a használat.

A Cordless TrackMan FX végfelhasználói ára nettó 18.030 Ft.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!