25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech Cordless TrackMan Wheel

Írta: Dino

A Logitech egyik legújabb trackballja (vagy kissé talán erőltetett magyarítással hanyattegere) ez a most bemutatásra kerülő termék. Mint az már a nevéből is kitűnik, egy drótnélküli típusról van szó, melyen görgető is található. Mindez nem árul el sokat az egészről, de aki már látott trackballt, az tudhatja, hogy ezek olyan paraméterek, melyekkel nem sok ilyen eszköz büszkélkedhet.

A Logitech az egerek mellett a trackball-okkal is igen sokat kísérletezett az elmúlt években. Az egyik technikai újításuk az "optical marble" (optikai üveggolyónak lehetne fordítani) technológia kidolgozása volt, mely a külső szemlélő részére annyit jelent, hogy a trackball golyója egy nagy piros gömb, rajta fekete pöttyökkel. Belülről nézve azonban ennél jóval több, ugyanis mechanikus alkatrészek helyett optikai érzékelő figyeli a golyó mozgását. Így a koszolódásnak jóval kevésbé van kitéve a szerkezet.

A Cordless TrackMan Wheel tehát ezt az optikai technológiát használja, csakúgy, mint a korábbi TrackMan Marble Wheel. Kívülről úgy néz ki az egész, mint a Logitech új formatervezett, kézbesimuló egerei (MouseMan+ és MouseMan Wheel sorozat), de a hüvelykujj felöli oldalán egy piros golyó található. Az egérhez hasonlóan itt is két gomb és köztük egy görgőgomb található az ujjaink alatt, a golyót pedig igen kényelmesen forgathatjuk hüvelykujjunkkal.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért jó, hogy egy trackball drótnélküli. Igazából először én se láttam értelmét, de a használat során kiderült, hogy bizonyos esetekben azért mégiscsak jó ez. Például ha arrébb akarjuk tenni a trackballt, nem kell törődnünk egy esetleges kábel útjában lévő tárgyakkal, de ha a fotelből szeretnénk irányítani a gépet (pl. DVD filmet nézünk), akkor is egyszerűen magunkkal vihetjük, nem kell neki semmilyen mozgástér, mint az egérnek.

Mivel már több mint 10 éve egeret egeret használok a számítógéphez, igencsak hozzá voltam szokva, és emiatt a trackballal való irányítás elsőre különösen nehézkes volt. Azonban az egy hetes tesztelés alatt úgy tapasztaltam, elég jól meg lehet szokni, és ha már valaki hozzászokott, akkor sokkal kényelmesebb is, mint az egér. Például nem kell az egész kezünket mozgatni vele, nem kell egéralátét, így nem is kell akkora terület, mint amekkora az egéralátét. A golyó elég nagy a pontos irányításhoz, a két gomb jól kézre esik, ráadásul az egérből oly nagyon megszokott görgőt se kellett hiányolnom, scrollozhattam kedvemre. A driver is a jól megszokott MouseWare volt (ráadásul képes volt együtt kezelni a PS/2 portra kötött MouseMan Wheel egeret és ezt a trackballt), annak minden pozitívumával (HyperJump menü bizonyos funkciók gyors elérésére, WebWheel a netezés segítésére, stb.).

Az USB vagy PS/2 porton csatlakozó, nettó 19590 Forintba kerülő Cordless TrackMan Wheel tehát egy jól használható termék, ahogy azt a Logitechtől elvártuk. Hamarosan megjelenik a trackman sorozat újabb darabja is, a Cordless TrackMan FX, mely ugyan nem tartalmaz görgőt, viszont négy gombja van, és különlegessége, hogy a golyó jóval nagyobb a megszokottnál (a képről legalább 6-8 cm átmérőjűnek tűnik), és nemcsak hüvelykujjunkkal, hanem a többi ujjal is vezérelhetjük.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!