Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech újdonságok

2000.02.13. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Logitech mindig is jeleskedett PC-s egerek és joystickek területén. Az utóbbi időben ráadásul kormányokkal is elkezdtek foglalkozni, bővítve ezzel amúgy sem csekély választékukat. Legújabb modelljeikben pedig már megtalálható a force feedback technológia is, tehát nem csak mi hathatunk erővel a joystickre vagy kormányra, hanem visszafelé is, tehát érezhetjük, ha nekimegyünk egy falnak autóversenyzéskor, vagy lövünk egy szimulátorban vagy akciójátékban.

A Logitech kormánya a WingMan Formula nevet kapta. Ez egy kényelmes tervezésű, négy gombbal rendelkező kormány, melyhez pedálok is tartoznak. A két pedál eltérő keménységű, mint az a valóságban is van. A pedálok mellett egy elkülönített lejtős rész található a fékpedál mellett, a láb pihentetésére. Ha az autós játék manuális váltóra van beállítva, a kormányon lévő két karral válthatunk sebességet, míg egyéb esetekben ezeket is tetszőlegesen programozhatjuk, akárcsak a kormány középső részén lévő négy gombot. A kormányt 270 fokos szögben forgathatjuk.
A WingMan Formula kormánynak van egy force feedbackes változata is, a WingMan Formula Force, mely az Immersion Corporation I-FORCE 2.0-ás force feedback technológia alkalmazásával készült. A technológia lényege az, hogy a hagyományos fogakerekes megoldás helyett drótokat használ az erőhatás kifejtésére. Ezt a kormányt USB portra is csatlakoztathatjuk, mely jóval gyorsabb adatáramlást biztosít, mint a hagyományos soros illetve párhuzamos port.
A két kormány november végétől lesz kapható a boltokban, dobozukban a UbiSoft F1 Racing Simulation programjával és a Gremlin Motorheadjével. Az egyszerűbb változat 60 font (kb. 23000 Ft) körüli, a force feedbackes pedig 107 font (kb. 40000 Ft) körüli áron lesz kapható.

A Logitech WingMan joystick-sorozatának legújabb tagja a WingMan Interceptor. Ezen kilenc gomb található, valamint három nyolcirányú hat-switch. Mind a 33 funkciót külön programozhatjuk a joystick szoftverének segítségével. A talpazaton egy tolóerő-szabályzó (throttle) kar is helyet kapott. A WingMan Interceptor a szabadalmaztatott NET-2 mágneses kódoló eljárást használja működéséhez, mely igen pontos irányítást tesz lehetővé. A joystick mellé két szimulátort ad a Logitech: az Interactive Magic Warbirdsét és a DID F-22 ADF-ét. A boltokba október vége felé kerül, 47 font (18000 Ft) körüli áron.

Force feedbackes joystick se hiányozhat a Logitech palettájáról, ez a WingMan Force. Ez is ugyanazt az I-FORCE technológiát használja, mint a Formula Force kormány. A joysticken kilenc programozható gomb és egy nyolcirányú hat-switch van. Ez lesz az első force feedbackes joystick, mely az USB porton is használható. Ezen a porton keresztül ráadásul 300-szor gyorsabb kommunikál a géppel, mint a többi force feedbackes joystick. USB-re csatlakoztatva más eszközöket - például külön tolóerő-szabályzó kart - is használhatunk a joystick mellett. A WingMan Force október közepétől lesz kapható, 89 font (34000 Ft) körüli áron.

Egy új gamepadje is van a Logitechnek. A nemes egyszerűséggel WingMan Gamepad-nek nevezett szerkezeten egy nyolcállású "tányér", 6 normál gomb, 2 trigger és 3 beállításokra szolgáló gomb van. Ezeket mind tetszés szerint programozhatjuk a gamepadhez járó szoftverrel. A szerkezet októberben kerül a boltokba, 18 font (7000 Ft) körüli áron. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló