25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech SoundMan X1

Írta: Dino

A Logitech az egerek és játékvezérlők mellett egyre több területen tör előre a PC-s perifériák piacán. Ennek egyik bizonyítéka, hogy már hangszórókat is árusítanak Logitech márkajelzéssel. A három tagú új SoundMan sorozatról korábban már szóltunk pár szót, most azonban ki is próbálhattuk a középső, X1-es típust.

A SoundMan X1 két hangszóróból és egy mélynyomóból áll, melyek összteljesítménye 25 W (RMS). Ez úgy adódik össze, hogy a két szatellit sugárzó 5-5 W-ot ad le, míg a mélynyomó 15-öt. Mindkét hangszórót a mélynyomóra kell kötni, melyből egy kábel megy a 220V-hoz, egy pedig egy tetszőleges hangforrás vonalkimenetéhez (egy kisméretű jack csatlakozójú kábelt adtak hozzá a dobozban, de egy RCA-jack kábellel pl. a videót is ráköthetjük).

A hangszórók tulajdonképpen tetszőleges célra használhatók, nem feltétlenül kell a számítógépre kötni, használhatjuk például magnó híján a walkmanhez, de a TV doboz-hangját is jobbra cserélhetjük vele. A mélynyomó sokkal jobb összhangzást biztosít, az alacsony frekvenciájú hangok hatására kicsit megremeg az asztal vagy a föld, attól függően, hogy hova helyeztük el. A mélyhangok kiemelését egyébként egy potméter segítségével szabályozhatjuk is. A hangerőszabályzó a jobb oldali hangszóró tetején kapott helyet.

A SoundMan X1 mindhárom hangszórója kultúrált külsejű, lekerekített sarkokkal, tetszetős kivitelezésben, fekete színű műanyagból készítve. A két kis hangszóró nem foglal sok helyet az asztalon, a mélynyomót meg akár a földre is helyezhetjük, a mély hangok irányát az emberi fül nem tudja érzékelni.

A hangszóró kis méretéhez képest szépen szólt, a mélynyomó pedig valóban hasznosnak bizonyult, nélküle kissé tompábban szólt az egész. Intenzív mélyhangok hatására azonban megmutatkozott, hogy a 15 W nem mindenre elég, ilyenkor már torzította a mélyhangokat a hangszóró.

A SoundMan X1 ajánlott végfelhasználói ára nettó 17180 Forint, a nagyobbik, X2-es típus 24810 Ft, a mélynyomó nélküli G1 pedig 9540 Ft-os nettó áron kapható.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!