Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech WingMan Force

2000.02.13. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Az elsősorban egereiről híres Logitech több termékével célozza meg a játszó közönséget. A WingMan sorozatba a cég joystickjei tartoznak, melyek között a legújabb darab a WingMan Force, mely egy force feedbackes botkormány. A Microsoft Sidewinder Force Feedback Pro után a Logitech joystickjét is alkalmunk volt tesztelni, ennek tapasztalatairól írunk most.

Külsőleg a Logitech WingMan Force a Microsofténál sokkal masszívabb joystick, ráadásul a formatervezők is több időt fordítottak a tervezésre. A munkájuk viszont abszolút nem volt hiábavaló, az eredmény egy nagyon kényelmes joystick lett. A kar - jobbkezes használat esetén - teljesen a kézbe simul (balkezeseknek nem igazán ajánlott ez a joystick, kivéve ha jobb kézzel tudják kezelni). Normál fogásnál a mutatóujjnál és a hüvelykujjnál helyezkedik el egy gomb, ezeken kívül a kar tetején egy nyolcállású hat-switch, valamint további két gomb található. Ezek elérése kicsit kényelmetlen, hüvelykujjunk ugyanis annyira mélyen van a karban, hogy néha beleekad a felső perembe, ha áttesszük a felső részre. A felső gombok lenyomás után nem mindig ugrottak vissza teljesen eredeti állapotukba, ez pedig kisebb bosszúságot okozott esetenként. A nagyméretű talpazaton öt gomb helyezkedik el, úgy elrendezve, hogy balkezünk ujjaival könnyen nyomogathassuk azokat. Mutató- és középső ujjunkra két-két gomb jut, az ötödiket a gyűrűsujjal használhatjuk. Hüvelykujjunknál helyezkedik el a tólóerő-szabályzó, ami - csakúgy, mint az összes gomb - gumis borítású, így nem csúszik meg rajta ujjunk.

A joystick érdekessége, hogy ez az első USB csatlakozású force feedback joystick. Ez a készítők szerint azért jobb a többi csatlakozási módnál, mert a sokkal gyorsabb USB-n keresztül jóval több információ továbbítható a joystick felé, ezáltal élethűbb effekteket lehet elérni vele. Ezt a különbséget egyelőre még nem sikerült érzékelni, de valószínűleg csak azért, mert a programoknak még csak kisebbik része támogatja a force feedback technológiát. A WingMan Force az USB mellett a hagyományos soros porton is használható, így régebbi számítógépekhez is csatlakoztathatjuk.

Ennyit a külsőről, térjünk át a joystick belsejére. A WingMan Force az Immersion I-Force 2.0-s force feedback technológiáját alkalmazza az erővisszahatás megvalósítására. Ez a módszer abban különbözik a Microsoft által használttól, hogy rugók helyett fém drótokat használ, melyek segítségével sokkal finomabb mozgásokat is megvalósíthatnak a programok. Ez a teszt funkcióban is érzékelhető volt, például a gong effektnél, mely elég nagy frekvenciával mozgatja a kart. Ezt a hatást a Microsoft joystickje már nem bírta érzékeltetni. Érdekes volt viszont, hogy a Logitech botkormánya valamivel kisebb erőt fejtett ki a különböző effekteknél, mint a Microsofté. A kar középre mozgatásához a Logitech joystickje is a force feedbacket használja fel, így kalibrálásra ennél a botkormánynál sincs szükség. Ez a joystick is érzékeli egy fotocella segítségével, hogy fogjuk-e a kart, feleslegesen nem fejt ki erőt.

A programok elég vegyesen fogadták a Logitech botkormányát. A joystick mellé adott Redline Racer és Descent Freespace kifogástalanul működött, csakúgy, mint például a Shadows of the Empire vagy az Israeli Air Force, a Powerslide demója viszont nem, pedig a Microsoft joystickje működött vele. Az effektek egyébként többnyire hasonlóak voltak mindkét joystickkel tesztelve a programokat, talán az erősségben volt némi eltérés.

A joystickhez adott szoftver segítségével különböző játékokhoz tetszőlegesen programozhatjuk a gombokat, akár egész mozdulatsort, billentyűlenyomások sorozatát rendelve egy-egy gombhoz. A programozás egyszerű, használhatjuk az előre elkészített profile-okat, módosíthatjuk azokat, vagy létrehozhatunk teljesen újat. A hosszabb parancsokhoz elég a record gomb lenyomása után végignyomogatni. A kombinációban szerepelhet bármilyen billentyű, illetve joystickfunkció. A program külön kezeli a gombok lenyomását és felengedését, így az se jelent gondot, ha egyszerre több billentyűt kell lenyomni. Állítható még az így létrehozott kombinációk végrehajtási sebessége is.

A Logitech WingMan Force egy színvonalasan elkészített, nagyon kényelmes force feedbackes joystick, melynek megvan még az a hátránya, hogy jelenleg kevés program támogatja a technológiát. Viszont bízhatunk abban, hogy ez az állapot változni fog, hiszen egyre több cég készíti programját force feedback támogatással. ■

Logitech WingMan Force

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.