25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech WingMan Force

Írta: Dino

Az elsősorban egereiről híres Logitech több termékével célozza meg a játszó közönséget. A WingMan sorozatba a cég joystickjei tartoznak, melyek között a legújabb darab a WingMan Force, mely egy force feedbackes botkormány. A Microsoft Sidewinder Force Feedback Pro után a Logitech joystickjét is alkalmunk volt tesztelni, ennek tapasztalatairól írunk most.

Külsőleg a Logitech WingMan Force a Microsofténál sokkal masszívabb joystick, ráadásul a formatervezők is több időt fordítottak a tervezésre. A munkájuk viszont abszolút nem volt hiábavaló, az eredmény egy nagyon kényelmes joystick lett. A kar - jobbkezes használat esetén - teljesen a kézbe simul (balkezeseknek nem igazán ajánlott ez a joystick, kivéve ha jobb kézzel tudják kezelni). Normál fogásnál a mutatóujjnál és a hüvelykujjnál helyezkedik el egy gomb, ezeken kívül a kar tetején egy nyolcállású hat-switch, valamint további két gomb található. Ezek elérése kicsit kényelmetlen, hüvelykujjunk ugyanis annyira mélyen van a karban, hogy néha beleekad a felső perembe, ha áttesszük a felső részre. A felső gombok lenyomás után nem mindig ugrottak vissza teljesen eredeti állapotukba, ez pedig kisebb bosszúságot okozott esetenként. A nagyméretű talpazaton öt gomb helyezkedik el, úgy elrendezve, hogy balkezünk ujjaival könnyen nyomogathassuk azokat. Mutató- és középső ujjunkra két-két gomb jut, az ötödiket a gyűrűsujjal használhatjuk. Hüvelykujjunknál helyezkedik el a tólóerő-szabályzó, ami - csakúgy, mint az összes gomb - gumis borítású, így nem csúszik meg rajta ujjunk.

A joystick érdekessége, hogy ez az első USB csatlakozású force feedback joystick. Ez a készítők szerint azért jobb a többi csatlakozási módnál, mert a sokkal gyorsabb USB-n keresztül jóval több információ továbbítható a joystick felé, ezáltal élethűbb effekteket lehet elérni vele. Ezt a különbséget egyelőre még nem sikerült érzékelni, de valószínűleg csak azért, mert a programoknak még csak kisebbik része támogatja a force feedback technológiát. A WingMan Force az USB mellett a hagyományos soros porton is használható, így régebbi számítógépekhez is csatlakoztathatjuk.

Ennyit a külsőről, térjünk át a joystick belsejére. A WingMan Force az Immersion I-Force 2.0-s force feedback technológiáját alkalmazza az erővisszahatás megvalósítására. Ez a módszer abban különbözik a Microsoft által használttól, hogy rugók helyett fém drótokat használ, melyek segítségével sokkal finomabb mozgásokat is megvalósíthatnak a programok. Ez a teszt funkcióban is érzékelhető volt, például a gong effektnél, mely elég nagy frekvenciával mozgatja a kart. Ezt a hatást a Microsoft joystickje már nem bírta érzékeltetni. Érdekes volt viszont, hogy a Logitech botkormánya valamivel kisebb erőt fejtett ki a különböző effekteknél, mint a Microsofté. A kar középre mozgatásához a Logitech joystickje is a force feedbacket használja fel, így kalibrálásra ennél a botkormánynál sincs szükség. Ez a joystick is érzékeli egy fotocella segítségével, hogy fogjuk-e a kart, feleslegesen nem fejt ki erőt.

A programok elég vegyesen fogadták a Logitech botkormányát. A joystick mellé adott Redline Racer és Descent Freespace kifogástalanul működött, csakúgy, mint például a Shadows of the Empire vagy az Israeli Air Force, a Powerslide demója viszont nem, pedig a Microsoft joystickje működött vele. Az effektek egyébként többnyire hasonlóak voltak mindkét joystickkel tesztelve a programokat, talán az erősségben volt némi eltérés.

A joystickhez adott szoftver segítségével különböző játékokhoz tetszőlegesen programozhatjuk a gombokat, akár egész mozdulatsort, billentyűlenyomások sorozatát rendelve egy-egy gombhoz. A programozás egyszerű, használhatjuk az előre elkészített profile-okat, módosíthatjuk azokat, vagy létrehozhatunk teljesen újat. A hosszabb parancsokhoz elég a record gomb lenyomása után végignyomogatni. A kombinációban szerepelhet bármilyen billentyű, illetve joystickfunkció. A program külön kezeli a gombok lenyomását és felengedését, így az se jelent gondot, ha egyszerre több billentyűt kell lenyomni. Állítható még az így létrehozott kombinációk végrehajtási sebessége is.

A Logitech WingMan Force egy színvonalasan elkészített, nagyon kényelmes force feedbackes joystick, melynek megvan még az a hátránya, hogy jelenleg kevés program támogatja a technológiát. Viszont bízhatunk abban, hogy ez az állapot változni fog, hiszen egyre több cég készíti programját force feedback támogatással.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!