Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech WingMan Force Feedback Mouse

2000.02.13. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Logitech legújabb terméke egy forradalmian új dolog a játékvezérlők területén. A force feedback technológia pár évvel ezelőtt kezdett mindennapivá válni a számítástechnikában, joystickek és kormányok képében. A Logitech azonban most - a force feedback technológia egyik "vezéralakja", az Immersion ötletei és technikai megoldásai alapján - teljesen újat, egyedülállót készített, mégpedig egy force feedbackes egeret.

Logitech WingMan Force Feedback Mouse

Az egérhez maximálisan hozzászokott felhasználó elsőre azt veheti észre a Force Feedback Mouse-on, hogy az nem mozgatható teljesen szabadon, ugyanis le van rögzítve a hozzá tartozó alátéthez. Ez azt is jelenti, hogy a mozgástér igen erősen korlátozott - mindkét irányban kb. 3-4 centiméternyit lehet elmozdítani -, az egeret nem emelhetjük fel, és a mozgástartomány van megfeleltetve a képernyőnek, ami sokkal érzékenyebb irányításban nyilvánul meg. Aki tehát szereti nagy területen mozgatni az egerét, annak különösen szokatlan lehet ez a fajta megoldás.

Az egér kinézetre a Logitech tavaszi újdonságához, a játékosok számára tervezett Gaming Mouse-ra hasonlít, tehát ez is három gombos, és a vége felé elkeskenyedik. Kis különbség van a designban, mégpedig annyi, hogy az egér bal oldalán egy kék áttetsző műanyag rész van, mely egy lámpát takar el. Ez akkor világít, amikor a force effektek engedélyezve vannak az éppen futó programban.

Az FF Mouse az USB porton keresztül csatlakoztatható a számítógéphez. Ezen kívül egy tápegységgel áramot is kell biztosítani számára. Az installálás egyszerű, a driver és a kiegészítő szoftverek telepítése után már normál egérként funkcionál a szerkezet, és a játékvezérlők között is megjelenik. Amúgy mellette meghagyhatjuk hagyományos egerünket is, csak arra kell vigyázni, hogy ilyenkor a két eszköz egyszerre üzemel.

Az új technológiát egyelőre még nem sok program támogatja, de a cég igyekszik meggyőzni a játékok és egyéb alkalmazások készítőit, hogy van jövő szerkezetükben. Az egyik hozzá mellékelt program segítségével a Windows 98 grafikus felületét tehetjük "force-feedback-essé", ami azt jelenti, hogy ha például az ikonok fölé érünk a kurzorral, azt érezzük az egérrel, és a gép egy kicsit visszatart, hogy könnyebben rajta maradjunk az ikonon. A görgetősávot mozgatva is érdekes a hatás, egyrészt nehezebben lehet kihúzni a kurzort a sávból, másrészt pedig nyikorgó hangot ad ki a szerkezet, amint erőhatást fejt ki. Kis ikonoknál, gomboknál kissé hátrányos egyébként a force feedback funkció, mert a kimozdításához szükséges erőkifejtés tovább viszi a kurzort, mint a szomszédos gomb.

Az install CD-n lévő program egy másik alkalmazási lehetőséget is demonstrál. A FEELtheWeb azt mutatja meg, miként tehetjük internetes oldalunkat force feedback-essé. Elhelyezhetünk különböző képeket az oldalon, melyek különböző felületűek, például érdes vagy síkos. A gomb lenyomásához is hozzárendelhetünk effekteket.

A tesztelésre kapott termékhez két játékot mellékeltek, a Gruntz egy verzióját, és a Railroad Tycoon II Goldot. Az előbbi a pályán lévő különböző elemeket teszi érezhetővé, az utóbbi viszont komolyabban kihasználja a lehetőségeket, például a buldózer használatakor, vagy különböző épületek építésekor remegni kezd, a gombokra meg a korábban bemutatott FEELitDesktophoz hasonlóan "rásegíti" a kurzort. Az E3-on az Accolade fejlesztés alatti új akciójátékával, a Slave Zeroval is demonstrálták az egér képességeit. Ebben a programban a lövéseket lehetett érezni a Force Feedback Mouse-zal.

A Logitech új egere mindenképpen egy ígéretes dolog. Sajnos jelenleg úgy néz ki, hogy hazánkban nem fog a boltokba kerülni, csak az interneten keresztül lehet majd megrendelni a Logitechtől. Beszerzését azonban nem érdemes elkapkodni, inkább egy kicsit várni kell vele, míg több program támogatja (itt említeném meg, hogy a DirectX-ben már benne vannak az ehhez szükséges függvények), és ekkorra talán az ára is elfogadhatóbb lesz majd. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló
ADATA SD600 külső SSD ADATA SD600 külső SSD
Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi  mousepad Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi mousepad
Nyugalom vihar idejére - hasznos tudnivalók a túlfeszültség elleni védelemről Nyugalom vihar idejére - hasznos tudnivalók a túlfeszültség elleni védelemről