Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Pioneer DVD-105S

2000.10.30. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Pioneer az első volt a hardware piacon 10-szeres DVD olvasójával, nemrég pedig kihozta az első 16-szoros DVD olvasót is. Az, hogy az új drive viszonylag hamar követte elődjét, sajnos előidézte azt az effektust is, melyet a CD-ROM meghajtóknál már megfigyelhettünk: a 30-40-szeres CD olvasási sebességek mellé feltüntették a cégek a "max" szócskát is, jelezve, hogy nem adja mindig a jelzett sebességet a drive.

Az előző DVD olvasókhoz hasonlóan ez a drive is kétféle, tálcás és slot-in kivitelben készül. Ez utóbbi - mint azt már a 10-szeres A04SZ modellnél is említettem - igen praktikus, nincs szükségünk a tálcát üresen becsukni vagy kinyitni, ezzel időt spórolva meg. Aki pár napig használ egy ilyen slot-in rendszerű készüléket, az biztos, hogy pozitív véleménnyel lesz róla, és mindig ilyenre fog vágyni. A tesztelt meghajtó IDE felületen csatlakozott az alaplapra, de most is készül a SCSI verzió.

Külsőre semmit se változott az új, 16-szoros sebességű modell, az elején ott egy LED, egy fejhallgató csatlakozó és az eject gomb, valamint a DVD/CD behelyezésére szolgáló slot. A lemezt behelyezve igen nagy hangja lett a drive-nak, köszönhetően a gyors pörgetésnek. Ugyancsak ennek tudható be, hogy pár percnyi olvasás után a lemez igen meleg lett. A lemezeket típustól függetlenül (tehát DVD, CD-ROM, CD-R és CD-RW lemezeket egyaránt) igen gyorsan felismerte.

Tesztelés során elég jó adatok születtek, 90 ms volt az átlagos elérési idő DVD, 85 ms CD esetén. Olvasás során 9000 fordulat/perc feletti sebességre pörgette fel a lemezt a meghajtó, ezek után pedig 6-szorostól 16-szoros sebességig teljesített DVD olvasásnál. A felső tartományba persze ritkán került, szinte csak laboratóriumi körülmények között. Fontos, hogy ne felejtsük el engedélyezni az UltraDMA-t, különben meg se közelíti a maximális sebességet a drive. CD-t behelyezve 18-tól 40-szeres sebességeredmények voltak, ez utóbbit - mely a gyártó által jelzett maximális érték - a CD külső részénél érte el.

A 16-szoros DVD meghajtó slot-in verziója (DVD-105SZ) kapható dobozos változatban is (DVD-A05SZ), melyhez jár két DVD-s játék (Baldur's Gate és X-Files), meg egy szoftveres MPEG-2 dekóder, emellett pedig készül tálcás kivitelben is (DVD-115).

A Pioneer 16-szoros DVD olvasója tehát egy újabb igen jó termék, annak ellenére, hogy 16-szoros sebességet nem sokszor sikerült elérnünk vele a tesztelés során. Mind DVD, mind CD olvasásához nagyszerű, gyors meghajtó, aki pedig teheti, az válassza inkább a slot-in verziót, mint a tálcásat, nem fogja megbánni. ■

Pioneer DVD-105S

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.