Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Pioneer DVD-105S

2000.10.30. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Pioneer az első volt a hardware piacon 10-szeres DVD olvasójával, nemrég pedig kihozta az első 16-szoros DVD olvasót is. Az, hogy az új drive viszonylag hamar követte elődjét, sajnos előidézte azt az effektust is, melyet a CD-ROM meghajtóknál már megfigyelhettünk: a 30-40-szeres CD olvasási sebességek mellé feltüntették a cégek a "max" szócskát is, jelezve, hogy nem adja mindig a jelzett sebességet a drive.

Az előző DVD olvasókhoz hasonlóan ez a drive is kétféle, tálcás és slot-in kivitelben készül. Ez utóbbi - mint azt már a 10-szeres A04SZ modellnél is említettem - igen praktikus, nincs szükségünk a tálcát üresen becsukni vagy kinyitni, ezzel időt spórolva meg. Aki pár napig használ egy ilyen slot-in rendszerű készüléket, az biztos, hogy pozitív véleménnyel lesz róla, és mindig ilyenre fog vágyni. A tesztelt meghajtó IDE felületen csatlakozott az alaplapra, de most is készül a SCSI verzió.

Külsőre semmit se változott az új, 16-szoros sebességű modell, az elején ott egy LED, egy fejhallgató csatlakozó és az eject gomb, valamint a DVD/CD behelyezésére szolgáló slot. A lemezt behelyezve igen nagy hangja lett a drive-nak, köszönhetően a gyors pörgetésnek. Ugyancsak ennek tudható be, hogy pár percnyi olvasás után a lemez igen meleg lett. A lemezeket típustól függetlenül (tehát DVD, CD-ROM, CD-R és CD-RW lemezeket egyaránt) igen gyorsan felismerte.

Tesztelés során elég jó adatok születtek, 90 ms volt az átlagos elérési idő DVD, 85 ms CD esetén. Olvasás során 9000 fordulat/perc feletti sebességre pörgette fel a lemezt a meghajtó, ezek után pedig 6-szorostól 16-szoros sebességig teljesített DVD olvasásnál. A felső tartományba persze ritkán került, szinte csak laboratóriumi körülmények között. Fontos, hogy ne felejtsük el engedélyezni az UltraDMA-t, különben meg se közelíti a maximális sebességet a drive. CD-t behelyezve 18-tól 40-szeres sebességeredmények voltak, ez utóbbit - mely a gyártó által jelzett maximális érték - a CD külső részénél érte el.

A 16-szoros DVD meghajtó slot-in verziója (DVD-105SZ) kapható dobozos változatban is (DVD-A05SZ), melyhez jár két DVD-s játék (Baldur's Gate és X-Files), meg egy szoftveres MPEG-2 dekóder, emellett pedig készül tálcás kivitelben is (DVD-115).

A Pioneer 16-szoros DVD olvasója tehát egy újabb igen jó termék, annak ellenére, hogy 16-szoros sebességet nem sokszor sikerült elérnünk vele a tesztelés során. Mind DVD, mind CD olvasásához nagyszerű, gyors meghajtó, aki pedig teheti, az válassza inkább a slot-in verziót, mint a tálcásat, nem fogja megbánni. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló