Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Saitek P2000 Tilt Pad

2001.03.13. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Szinte már nincs olyan játékvezérlő-gyártó cég, mely ne készítette volna el saját tiltpadjét, azaz egy olyan speciális gamepad-et, mely a döntés szögét érzékelve analóg irányítás tesz lehetővé. A Saitek P2000-es típusszámú gamepadje egy ilyen irányítóeszköz.

A P2000 bal oldali részén egy nyolcirányú digipad és egy analóg mini-joystick van, a jobb oldalon négy gombot, hátul pedig mutatóujjainknál további négy trigger gombot találunk. Ezeken kívül még négy gomb helyezkedik el a középső részen, egy gomb az analóg kartól jobbra, végül pedig egy forgatható tolóerő-szabályzó, alul középen. A felsorolt lehetőségek mellett a tilt funkciónak köszönhetően a gamepad döntésével két újabb analóg irányítási tengelyt kapunk.

A középső és az analóg kar melletti gombokkal állíthatjuk be, hogy melyik funkcióit szeretnénk kihasználni a gamepadnek. Négyféle kombinációt hozhatunk össze, melyek között mindegyik játékhoz találhatunk megfelelőt. Választhatunk, hogy a tilt funkció, az analóg vagy a digitális vezérlő legyen az X és Y tengely, és mely irányítási lehetőség (vagy lehetőségek) legyen mellette aktív. A tilt és analóg joy kétféle kombinációja mellé a digipadet ráadásul nyolcirányú hat-switchnek használhatjuk.

A gamepad fogása elsőre kissé furcsa, a formatervezőket talán kicsit tovább kellett volna dolgoztatni, de azért hozzá lehet szokni. Annak ellenére, hogy a két szarv viszonylag jól kézbe simul, valahogy mégis az az érzése az embernek, hogy kicsit otromba a design. A digipad jól használható, és az analóg kar is megfelelően elérhető. A throttle útja elég rövid, de mivel középső- vagy hüvelykujjunkkal mozgatjuk alulról, nagyobb elfordulási szög csak rontott volna a használhatóságon. Az analóg kart rögzíthetjük vízszintes vagy függőleges irányúnak, ami egy olyan - bizonyos esetekben praktikus - funkció, amivel még nem találkoztam más gamepadeknél. A döntésérzékelés is jó, ráadásul a Saitek P2000 különlegessége, hogy akár játék közben is programozhatjuk a tilt funkció érzékenységét. Külön állíthatjuk függőleges és vízszintes tengely érzékenységét, valamint a középállást, különböző gombok nyomogatásával.

Természetesen - ahogy az szerencsére már szinte minden mai gamepadnél megtalálható - ehhez is jár egy megfelelően összetett meghajtóprogram, jelen esetben az SGE (Saitek Gaming Extensions), melynek segítségével különféle funkciókat állíthatunk be a gombokra, a beállításokat pedig a játékokkal társíthatjuk. Az SGE aktív állapotában folyamatosan figyeli, hogy milyen programot indítunk el, és ez alapján aktivizálja a megfelelő beállításokat (profile-t), melyekhez az internetről is hozzájuthatunk.

A Saitek P2000 kábelének végén USB és gameport csatlakozó is van, így bármelyik portra köthetjük. A sok gomb, a sokféle vezérlési lehetőség és a jó tilt funkció segítségével játékok széles skálájához használhatjuk. A bruttó végfelhasználói ára 12400 forint. ■

Saitek P2000 Tilt Pad

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.