25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Saitek P2000 Tilt Pad

Írta: Dino

Szinte már nincs olyan játékvezérlő-gyártó cég, mely ne készítette volna el saját tiltpadjét, azaz egy olyan speciális gamepad-et, mely a döntés szögét érzékelve analóg irányítás tesz lehetővé. A Saitek P2000-es típusszámú gamepadje egy ilyen irányítóeszköz.

A P2000 bal oldali részén egy nyolcirányú digipad és egy analóg mini-joystick van, a jobb oldalon négy gombot, hátul pedig mutatóujjainknál további négy trigger gombot találunk. Ezeken kívül még négy gomb helyezkedik el a középső részen, egy gomb az analóg kartól jobbra, végül pedig egy forgatható tolóerő-szabályzó, alul középen. A felsorolt lehetőségek mellett a tilt funkciónak köszönhetően a gamepad döntésével két újabb analóg irányítási tengelyt kapunk.

A középső és az analóg kar melletti gombokkal állíthatjuk be, hogy melyik funkcióit szeretnénk kihasználni a gamepadnek. Négyféle kombinációt hozhatunk össze, melyek között mindegyik játékhoz találhatunk megfelelőt. Választhatunk, hogy a tilt funkció, az analóg vagy a digitális vezérlő legyen az X és Y tengely, és mely irányítási lehetőség (vagy lehetőségek) legyen mellette aktív. A tilt és analóg joy kétféle kombinációja mellé a digipadet ráadásul nyolcirányú hat-switchnek használhatjuk.

A gamepad fogása elsőre kissé furcsa, a formatervezőket talán kicsit tovább kellett volna dolgoztatni, de azért hozzá lehet szokni. Annak ellenére, hogy a két szarv viszonylag jól kézbe simul, valahogy mégis az az érzése az embernek, hogy kicsit otromba a design. A digipad jól használható, és az analóg kar is megfelelően elérhető. A throttle útja elég rövid, de mivel középső- vagy hüvelykujjunkkal mozgatjuk alulról, nagyobb elfordulási szög csak rontott volna a használhatóságon. Az analóg kart rögzíthetjük vízszintes vagy függőleges irányúnak, ami egy olyan - bizonyos esetekben praktikus - funkció, amivel még nem találkoztam más gamepadeknél. A döntésérzékelés is jó, ráadásul a Saitek P2000 különlegessége, hogy akár játék közben is programozhatjuk a tilt funkció érzékenységét. Külön állíthatjuk függőleges és vízszintes tengely érzékenységét, valamint a középállást, különböző gombok nyomogatásával.

Természetesen - ahogy az szerencsére már szinte minden mai gamepadnél megtalálható - ehhez is jár egy megfelelően összetett meghajtóprogram, jelen esetben az SGE (Saitek Gaming Extensions), melynek segítségével különféle funkciókat állíthatunk be a gombokra, a beállításokat pedig a játékokkal társíthatjuk. Az SGE aktív állapotában folyamatosan figyeli, hogy milyen programot indítunk el, és ez alapján aktivizálja a megfelelő beállításokat (profile-t), melyekhez az internetről is hozzájuthatunk.

A Saitek P2000 kábelének végén USB és gameport csatlakozó is van, így bármelyik portra köthetjük. A sok gomb, a sokféle vezérlési lehetőség és a jó tilt funkció segítségével játékok széles skálájához használhatjuk. A bruttó végfelhasználói ára 12400 forint.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!