Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Saitek R4 Force Wheel

2000.02.13. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A force feedbackes eszközök egyre bővülő piacán a Saitek is megjelent a maga kormányával. A minőségi termékeiről ismert cég ezúttal is hozta a formáját, egy masszív, kényelmes kormány lett az R4 Force Wheel.

A jelenleg létező kb. három féle technológia közül a Microsoftét alkalmazó kormány első ránézésre kicsit szokatlan, ugyanis a kormánykerék egyáltalán nem kerek, inkább szögletes alakú (persze lekerekített sarkokkal). Érdekes még az is, hogy a kormánykerék nincs gyárilag felszerelve, a Saitek itt is elvárja, hogy barkácskodjunk egy kicsit (mint a Cyborg 3D joystick beállításánál), három csavarral kell rögzítenünk a tengelyre a kormányt. Ehhez egy célszerszámot (egy imbuszkulcsot) is mellékeltek, mely az asztalra kerülő rész burkolatában egy fedél alatt található. Egyébként ennek segítségével állítható még egy funkció, a pedál keménysége is. A gyorsszorítós rögzítés segítségével stabilan az asztalhoz lehet szorítani a szerkezetet, de ha túl vastag az asztallap (5 cm-nél vastagabb), illetve hasonló magasságú pereme van körben alul, akkor problémás lehet a megfelelő felszerelés, ilyenkor jól jön egy-két könyv.

A szerkezet talpazata meglehetősen széles, ez jó oldalirányú támasztást biztosít, de ugyanakkor fel is használták a két oldalsó részt. Bal oldalon található egy gomb, mellyel ki- illetve bekapcsolhatjuk az erővisszahatást (mint a korábban tesztelt Microsoft kormány közepén levő gombbal lehetett), a jobb oldalon pedig egy kétállású, kar alakú kapcsoló található, mely értelemszerűen sebességváltónak használható. A kormányon mindössze két gomb található, melyet kiegészít még a mögötte lévő jól kézreálló két kar (tetszés szerint akár erre is definiálhatjuk a váltót). Ez tehát összesen hat gombot jelent, melyeket hagyományos joystick-gombokként kezel a gép. Ez a szám nagyjából optimálisnak mondható, de több játéknál előfordulhat, hogy szükség lenne még 2-3 gombra az optimális beállításhoz (példuál a Need for Speed: Road Challenge-ben rendőrként sok extra funkcióra van szükségünk).

Használat során kiderült, hogy egyáltalán nem hátrány, hogy a kormány alakja inkább a Forma 1 autókban lévőkhöz hasonlít, nagyon kényelmes fogása volt ennek is, amit a gumiborítás csak javított. A gombok elhelyezése megfelelő, a tengelyen lévő két kar nagyon jól elérhető tetszőleges kormányállás mellett, ami nagy méretének köszönhető. (A Microsoft például elég kicsi karokat szerelt kormányára, aminek következtében elég kényelmetlen lett használatuk.) A külön váltó is jó megoldás, és ugyancsak kényelmesen használható. Az egyik gombnak volt ugyan kisebb hibája: a szélén megnyomva előfordult, hogy beragadt.

A kormányhoz természetesen pedálok is tartoznak. Egy nem túl nagy talpazatra került rá a két pedál, melyek közül a fékpedálnak túl nagy volt a dőlésszöge, így kissé kényelmetlenebb lett. Mint azt már említettem, állítható a pedálok erőssége, azonban jelentős különbséget nem lehet érzékelni a két véglet között. Parkettán használva a mellékelt, felragasztható gumitalpakra szükség volt, de kicsit néha még így is hátracsúszott az egység.

A force feedback effektek tekintetében a Microsofténál kicsit rosszabbul szerepelt a kormány, hiába volt beállítva a legerősebb fokozat, az út rázását nem lehetett érezni úgy, ahogy azt a Microsoft termékénél lehetett. A többi hatás viszont remek volt, a már említett Need for Speed: Road Challenge-ben például esős időben a síkos úton érezni lehetett a megcsúszást, és ha ellenfeleink belénk jöttek, akkor is megrándult a kormány. Egy kisebb hibája előjött a kormánynak: néha kicsit ferdére áll be, tehát az előre haladáshoz nem a középállásban kell tartani a kormányt. Ilyenkor egy gyors rántás az ellenkező irányban megoldotta a problémát, de ez verseny közben nem biztos, hogy mindig jó módszer.

A Saitek kormánya tehát egy szépen kivitelezett termék, mely a tapasztalt kisebb hibáktól eltekintve nagyon jól szerepelt a tesztelés során, némi gyakorlás után szuperül irányíthatóak vele az autós játékok. Jópofa megoldás a külön váltókar, gombokból viszont nem ártott volna még kettő a kormányra. Az egyetlen tényező, ami kicsit hátráltatja egy ilyen beszerzését, az ára lehet, ugyanis 40 ezer Forint felett van. ■

Saitek R4 Force Wheel

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló
Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi  mousepad Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi mousepad
HyperX Pulsefire FPS gamer egér HyperX Pulsefire FPS gamer egér
ADATA SD600 külső SSD ADATA SD600 külső SSD