25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Thrustmaster újdonságok

Írta: Dino

Az ECTS-en a Thrustmaster egyik legnagyobb újdonsága a Frag Master volt. Ez egy újfajta játékirányító, melyet kimondottan a 3D first-person akciójátékokhoz (Quake, Unreal) terveztek. Az első feltűnő dolog, hogy nem egy, hanem két kézzel kell fognunk a Frag Mastert. A mutatóujjainknál két-két gomb található, míg a szerkezet felénk eső részén 3-3 gomb helyezkedik el, melyeket hüvelykujjainkkal nyomogathatunk. Ez a 6 gomb egyébként tetszés szerint programozható. A Frag Master háromszög alakú "karját" két kézzel megfogva többféle lehetőség van a játék irányítására. A kart vízszintes irányokba tolhatjuk, így különböző irányú (akár kanyarban történő) oldalazásra (közismet nevén strafe) van lehetőség. A kart függőleges tengelye körül forgatva, illetve előre-hátra döntve az egér szerepét is átveszi a játékokban (állítólag jóval egyszerűbb így irányítani a játékokat, mint egérrel). A Frag Master minden Windows 95/98-as játékhoz használható, a hozzá adott szoftverrel pedig tetszőlegesen programozhatóak a funkciói.

A Top Gun joystickek legújabb darabja a Platinum nevet viseli. Ez egy négygombos botkormány, nézőpontváltó koronggal és tolóerő-szabályzóval. (Ez utóbbiban különbözik elődjétől, a normál Top Gun joysticktól.)

A Formula Sprint egy kormány, négy gombbal ellátva, továbbá puha anyaggal bevonva a kényelmes fogás érdekében. A kormányhoz pedál is tartozik. Két kar is található a kormányon, a Forma 1-es autókban lévőkhöz hasonlóan. Ezekkel a kormány két kézzel való fogása mellett is kényelmesen válthatunk sebességet, de beállíthatjuk azt is, hogy a pedálok helyett ezekkel adjunk gázt és fékezzünk.

Az előbbi kormánynak nagytestvére a Formula Force GT, melyet a force feedback technológia tesz igazán jó eszközzé. A force feedback ugyanis azt jelenti, hogy a kormány nem csak a mi forgatásunkra reagál, hanem a programtól visszajelzést kap, aminek megfelelően egy speciális motor rángatja a kormányt. Így teljesen olyan érzésünk lesz, mintha valódi autóban ülnénk - tartanunk kell a kormányt egy erősebb kanyarban, és érezzük a göröngyös utat is. Ehhez a kormányhoz is tartozik pedál, mely jóval fejlettebb a Formula Sprinthez járónál.

A Fusion Digital Gamepad egy tízgombos gamepad, egyedi ergonómikus designnal, és érdekes színekkel (neonzöld gombokkal). A normál gameport mellett USB-re is csatlakoztathatjuk a gamepadet, a hozzá járó programmal pedig gombjait tetszés szerint programozhatjuk.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!