Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Thrustmaster újdonságok

2000.02.13. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Az ECTS-en a Thrustmaster egyik legnagyobb újdonsága a Frag Master volt. Ez egy újfajta játékirányító, melyet kimondottan a 3D first-person akciójátékokhoz (Quake, Unreal) terveztek. Az első feltűnő dolog, hogy nem egy, hanem két kézzel kell fognunk a Frag Mastert. A mutatóujjainknál két-két gomb található, míg a szerkezet felénk eső részén 3-3 gomb helyezkedik el, melyeket hüvelykujjainkkal nyomogathatunk. Ez a 6 gomb egyébként tetszés szerint programozható. A Frag Master háromszög alakú "karját" két kézzel megfogva többféle lehetőség van a játék irányítására. A kart vízszintes irányokba tolhatjuk, így különböző irányú (akár kanyarban történő) oldalazásra (közismet nevén strafe) van lehetőség. A kart függőleges tengelye körül forgatva, illetve előre-hátra döntve az egér szerepét is átveszi a játékokban (állítólag jóval egyszerűbb így irányítani a játékokat, mint egérrel). A Frag Master minden Windows 95/98-as játékhoz használható, a hozzá adott szoftverrel pedig tetszőlegesen programozhatóak a funkciói.

A Top Gun joystickek legújabb darabja a Platinum nevet viseli. Ez egy négygombos botkormány, nézőpontváltó koronggal és tolóerő-szabályzóval. (Ez utóbbiban különbözik elődjétől, a normál Top Gun joysticktól.)

A Formula Sprint egy kormány, négy gombbal ellátva, továbbá puha anyaggal bevonva a kényelmes fogás érdekében. A kormányhoz pedál is tartozik. Két kar is található a kormányon, a Forma 1-es autókban lévőkhöz hasonlóan. Ezekkel a kormány két kézzel való fogása mellett is kényelmesen válthatunk sebességet, de beállíthatjuk azt is, hogy a pedálok helyett ezekkel adjunk gázt és fékezzünk.

Az előbbi kormánynak nagytestvére a Formula Force GT, melyet a force feedback technológia tesz igazán jó eszközzé. A force feedback ugyanis azt jelenti, hogy a kormány nem csak a mi forgatásunkra reagál, hanem a programtól visszajelzést kap, aminek megfelelően egy speciális motor rángatja a kormányt. Így teljesen olyan érzésünk lesz, mintha valódi autóban ülnénk - tartanunk kell a kormányt egy erősebb kanyarban, és érezzük a göröngyös utat is. Ehhez a kormányhoz is tartozik pedál, mely jóval fejlettebb a Formula Sprinthez járónál.

A Fusion Digital Gamepad egy tízgombos gamepad, egyedi ergonómikus designnal, és érdekes színekkel (neonzöld gombokkal). A normál gameport mellett USB-re is csatlakoztathatjuk a gamepadet, a hozzá járó programmal pedig gombjait tetszés szerint programozhatjuk. ■

Thrustmaster újdonságok

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.