Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

3dfx Interactive VoodooTV FM

2000.10.09. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Egy titoktartási nyilatkozat aláírása után már szeptember elején, az ECTS-en láthattuk, a 3dfx azonban csak most jelentette be legújabb termékét, a VoodooTV FM-et, mely nem más, mint egy különálló TV és rádió tuner kártya.

A Voodoo3 3500 TV kártyáján a 3dfx már kísérletezett a TV tunerrel, de mivel az integrálva volt a Voodoo3-hoz, így sok jövőt nem lehetett jósolni neki. Még mindig elég jó teljesítményű kártya ugyan ez, de a konkurens termékek és a 3dfx új generációs kártyái mellett már eléggé elmaradottnak tekinthető. A 3dfx ezért úgy döntött, ezúttal valami újjal próbálkozik, és a számos 3D gyorsító után egy külön TV kártyát készít. A Voodoo3 3500-on lévő tunerhez képest ráadásul jóval fejlettebb ez az új termék, ugyanis míg az előbbi tunere analóg volt és egy viszonylag nagy fém doboz látta el ezt a feladatot, az új kártya már digitális, egyetlen chip gondoskodik ugyanazokról a funkciókról.

A VoodooTV FM ráadásul - ahogy azt a neve is jelzi - nem csak TV, hanem rádió tuner is, tehát rádiózásra is használhatjuk, emellett pedig teletextet is nézhetünk segítségével. A TV képet MPEG file-ban, a hangot WAV-ban vagy MP3-ban menthetjük el. A TV tuner egyszerűen kezelhető, 125 csatornát tárolhatunk el, melyeket az eddiginél gyorsabban talál meg a kártya, és a cég ígérete szerint a Voodoo3 3500 TV-nél tapasztalt hibák se fognak előjönni (nekünk például nem sikerült pár csatornát behangolnunk annak tesztelése során). Az ECTS-en látott képminőség is nagyszerű volt, láthatóan jobb, mint a korábbi kártyáé. A Voodoo3 3500-nál megszokott Visual Reality vezérlőprogramot továbbfejlesztették, de megtartották a "skinezhetőséget", azaz tetszőleges külsőt adhatunk az irányítóeszközöknek. A kártya mellé kapunk még egy távirányítót is, így egy összkomfortos tunerkártya birtokába juthatunk, ha ezt választjuk.

A VoodooTV FM-et természetesen elsősorban egy Voodoo kártya mellé ajánlják (érdekes is lenne, ha a 3dfx marketingesei NVIDIA kártyákat reklámoznának), de azért működik más videokártyákkal is, és pont ez a jó benne: nincs hozzákötve egy konkrét kártyához, tehát ha a videokártyát egy újabbra, gyorsabbra cseréljük, nem kell kidobnunk vele együtt a tunert, mint az a Voodoo3 3500 esetében megtörténhetett.

A kártya amerikában október 17-től lesz kapható 99 dolláros áron (ráadásul kint egy butább, 69 dolláros verziót is árusítanak majd), remélhetőleg az európai piacra szánt verzió is hamarosan a boltokban lesz. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló