Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

3dfx Interactive VoodooTV FM

2000.10.09. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Egy titoktartási nyilatkozat aláírása után már szeptember elején, az ECTS-en láthattuk, a 3dfx azonban csak most jelentette be legújabb termékét, a VoodooTV FM-et, mely nem más, mint egy különálló TV és rádió tuner kártya.

A Voodoo3 3500 TV kártyáján a 3dfx már kísérletezett a TV tunerrel, de mivel az integrálva volt a Voodoo3-hoz, így sok jövőt nem lehetett jósolni neki. Még mindig elég jó teljesítményű kártya ugyan ez, de a konkurens termékek és a 3dfx új generációs kártyái mellett már eléggé elmaradottnak tekinthető. A 3dfx ezért úgy döntött, ezúttal valami újjal próbálkozik, és a számos 3D gyorsító után egy külön TV kártyát készít. A Voodoo3 3500-on lévő tunerhez képest ráadásul jóval fejlettebb ez az új termék, ugyanis míg az előbbi tunere analóg volt és egy viszonylag nagy fém doboz látta el ezt a feladatot, az új kártya már digitális, egyetlen chip gondoskodik ugyanazokról a funkciókról.

A VoodooTV FM ráadásul - ahogy azt a neve is jelzi - nem csak TV, hanem rádió tuner is, tehát rádiózásra is használhatjuk, emellett pedig teletextet is nézhetünk segítségével. A TV képet MPEG file-ban, a hangot WAV-ban vagy MP3-ban menthetjük el. A TV tuner egyszerűen kezelhető, 125 csatornát tárolhatunk el, melyeket az eddiginél gyorsabban talál meg a kártya, és a cég ígérete szerint a Voodoo3 3500 TV-nél tapasztalt hibák se fognak előjönni (nekünk például nem sikerült pár csatornát behangolnunk annak tesztelése során). Az ECTS-en látott képminőség is nagyszerű volt, láthatóan jobb, mint a korábbi kártyáé. A Voodoo3 3500-nál megszokott Visual Reality vezérlőprogramot továbbfejlesztették, de megtartották a "skinezhetőséget", azaz tetszőleges külsőt adhatunk az irányítóeszközöknek. A kártya mellé kapunk még egy távirányítót is, így egy összkomfortos tunerkártya birtokába juthatunk, ha ezt választjuk.

A VoodooTV FM-et természetesen elsősorban egy Voodoo kártya mellé ajánlják (érdekes is lenne, ha a 3dfx marketingesei NVIDIA kártyákat reklámoznának), de azért működik más videokártyákkal is, és pont ez a jó benne: nincs hozzákötve egy konkrét kártyához, tehát ha a videokártyát egy újabbra, gyorsabbra cseréljük, nem kell kidobnunk vele együtt a tunert, mint az a Voodoo3 3500 esetében megtörténhetett.

A kártya amerikában október 17-től lesz kapható 99 dolláros áron (ráadásul kint egy butább, 69 dolláros verziót is árusítanak majd), remélhetőleg az európai piacra szánt verzió is hamarosan a boltokban lesz. ■

3dfx Interactive VoodooTV FM

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló
HyperX Pulsefire FPS gamer egér HyperX Pulsefire FPS gamer egér
Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi  mousepad Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi mousepad
Nyugalom vihar idejére - hasznos tudnivalók a túlfeszültség elleni védelemről Nyugalom vihar idejére - hasznos tudnivalók a túlfeszültség elleni védelemről