25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech Cordless MouseMan Optical

A Logitech elkészült a világ első drótnélküli optikai egerével.

Írta: Dino

A Logitech egyre nagyobb hangsúlyt helyez a drótnélküli termékekre, sorra jelennek meg az újabbnál újabb rádiós billentyűzetek, egerek és trackballok. A fogyasztók pedig igen szépen veszik is ezeket, az elmúlt 12 hónap során 6,9 millió ilyen termék talált gazdára. Ennek oka pedig feltételezhetően a drótnélküliség legnagyobb pozitívuma, nevezetesen az, hogy nincs kábel az egér (vagy más periféria) és a gép között, így nincs, ami beleakadjon az asztalon lévő dolgokba, akadályozva ezzel a munkát. A korábban alkalmazott infrás megoldás után a rádiós technológia pedig már azt a kellemetlenséget se hordozza magában, hogy a vevőnek és az infra jeladónak mindig egymással szemben kell lennie. A másik fő terület, ahol igen nagy léptekben halad előre a Logitech, az az optikai egerek piaca, az új termékek között már nem is szerepel hagyományos, golyós egér.

A két technológia kombinációjára már többen tettek kísérletet, de az optikai megoldás nagy energiaigénye miatt nem sikerült olyan terméket tervezni, mely egy-két elemmel megfelelően hosszú ideig használható lenne. A Logitech az Agilent Technologies-szal együttműködve kifejlesztett egy olyan optikai érzékelőt, melyet kis áramfelvétele alkalmassá tesz a drótnélküli használatra is. Nemrég készültek el ezzel a chippel, melyre egy évig teljes körű szabadalmuk van, azaz csak a Logitech használhatja fel ezen idő alatt termékeiben. Nem is sokat késlekedtek a svájci bázisú cégnél, gyorsan kihozták a Cordless MouseMan Optical névre keresztelt egeret.

Mint a neve is mutatja, az új egér a MouseMan vonalat folytatja, azonban szakítottak a megszokott designnal, és jelentősen áttervezték az egeret. Megmaradtak az ívelt vonalak, az egér még mindig jól a kézbe simul, de valamivel kisebb, mint elődje. Külsejét tekintve az egér alapja metálkék színű, a közepén egy nagyobb ezüstös résszel, a gombjai pedig hasonlóan ezüst színűek. A két gomb között a megszokott görgőgomb foglal helyet, az egér oldalán, hüvelykujjunknál pedig egy negyedik gomb van. Az egér oldala gumi borítású, ráadásul egy kisebb perem is segíti még az egér megemelését. Az optikai érzékelő nem középen van, mint a korábbi optikai egereknél, hanem az egér aljának szélén, hogy az elemek is elférjenek. Mivel az oldalsó rész kicsit áttetsző, a piros LED világítását láthatjuk is az egér használata során. Az egér tömege igen pozitív irányban változott korábbi drótnélküli MouseMan-jükhöz képest. Míg azt a két elem elég nehézzé tette, ráadásul kissé eltolva a tömegközéppontot, ezt az új egérnél már sikerült jól eltalálni, nem túl sokkal nehezebb az egér, mint hagyományos társai.

Az installálás igen egyszerű: beletesszük a két ceruzaelemet az egérbe, a rádióvevőt a gép USB vagy PS2 portjára kötjük, felinstalláljuk a mellékelt CD-n lévő szoftvert, majd a gép újraindítása után a vevőn és az egéren lévő Connect gombok megnyomásával szinkronizáljuk a két egységet. Az egér hatótávolsága kb. 3 méter, azaz akár fotelből is irányíthatjuk vele gépünket. A vevőt tetszőleges helyre tehetjük, arra érdemes csak odafigyelni, hogy vízszintesen legyen, különben a tapasztalat szerint nem optimális a rádiókapcsolat.

Mint általában minden új egérnél, ennél is kellett egy kis idő, mire kitapasztalja az ember, hogy hogyan a legkényelmesebb a fogása. (Még a hasonló alakú MouseMan Wheel-ről áttérve is kellett egy kis idő a megfelelő fogás megtalálásához.) Ezután viszont maximális a kényelem, a gombok és a görgő mind nagyszerűen kezelhető. Az optikai érzékelő is jól működött, de az íróasztal egyszínű, fényes felületén néha akadozott a kurzor mozgása, így nem árt az egér alá tenni valamit. (Egy egéralátét úgyis jobb csúszást biztosít az egér számára.) A LED az elemek kímélése érdekében csak akkor világít teljes erővel, amikor mozgást érzékel az egér, néha viszont őrülten villogni kezd nyugalmi állapotban is. Ez érthetetlen dolog, de nem túl zavaró, a működést nem befolyásolja. Ha hosszabb időre magára hagyjuk az egeret, akkor az újbóli mozgatásra kis késleltetéssel reagál csak, ez pedig a takarékossági megfontolás miatt érthető, és szerencsére megszokható.

A szoftver a Logitech MouseWare driverének aktuális verziója, a korábbi egereknél már bemutatott kényelmi funkciókkal. Tetszőlegesen programozhatjuk mind a négy gombot. A HyperJump és a CyberJump opció egy-egy nyolcfunkciós menüt hív elő, a HyperMenu a felső menüsávot helyezi a kurzor mellé, a legutóbbi fejlesztés, a WebWheel pedig egy, a görgővel is mozgatható kör alakú menüt ad elő, mely a böngészést segíti néhány funkcióval (Reload, Back, Stop, stb.). A driver segítségével természetesen az egérkurzor sebességét és gyorsulását is állíthatjuk, valamint megnézhetjük az elemek állapotát. Az elemek teljes kimerülése előtt a program automatikusan figyelmeztet, hogy ideje cserélnünk azokat. (A gyártó állítása szerint amúgy kb. 3 hónapig használhatjuk az egeret egy pár ceruzaelemmel. Ezt a teszt röpke másfél hete alatt nem tudtuk ellenőrizni.)

A Cordless MouseMan Optical-lel a Logitech megmutatta, hogy még mindig képes újjal előállni az egerek piacán. Ráadásul mivel ők voltak az elsők ezzel a technológiával, mindenképpen előnyre tettek szert a konkurenciával – elsősorban az optikai téren ugyancsak erősítő Microsofttal – szemben. Új termékük kényelem szempontjából az előző egerekhez hasonlóan igen jól szerepelt, és a drótnélküliség és az optikai megoldás kombinációjával pedig a használhatósága is nagyszerű. A Cordless MouseMan Optical ára nettó 18.392 Ft, a Logitech pedig 5 év garanciát vállal rá.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Logitech Cordless MouseMan Optical
  • Logitech Cordless MouseMan Optical
  • Logitech Cordless MouseMan Optical
  • Logitech Cordless MouseMan Optical
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!