Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Creative Labs Creative D.A.P. Jukebox

Az MP3 lejátszók piacán egyedülálló a Creative terméke a maga 6 GB-os winchesterével.

2001.05.16. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Az MP3 játszók piaca folyamatosan bővül az egyre újabb termékekkel. Van, aki csak a szerkezet sokat kifogásol kisméretű memóriáját bővíti, de van olyan cég is, mely más megoldásokban gondolkodik. Az egyik lehetőség a lejátszó discmannel való kombinációja, mellyel többen is próbálkoztak már. A másik utat – feltehetően a nagyobb költségvonzat miatt – jóval kevesebben választották. Ez pedig nem más, mint egy winchester beépítése az MP3 játszóba. A Creative Labs úgy döntött, hogy ezzel kísérletezik, az eredményül kapott D.A.P. Jukebox pedig egy igazán egyedülálló szerkezet lett. (A nevében szereplő rövidítés amúgy a Digital Audio Player elnevezést takarja.)

Creative Labs Creative D.A.P. Jukebox

A metálkék színű MP3 játszó alakjában leginkább egy discmanhez hasonlítható, azonban valamivel vastagabb annál. Rögtön szembetűnik az óriási méretű LCD kijelző, alatta pedig egy rakás gomb. Hátul és oldalt találhatók a csatlakozók (vonal ki- és bemenetek, fülhallgató csatlakozás, stb.). Négy darab ceruzaelemmel működik, a Creative azonban inkább a hozzá mellékelt ceruza-akkut javasolja, melyek feltöltése praktikusabb megoldás is, mint állandóan új elemeket vásárolni bele. (Ráadásul mindjárt nyolcat is kapunk belőle, a készülék segítségével pedig fel is tölthetjük ezeket.)

Bekapcsolás után megkezdődik a bootolás, mely kb. fél percig tart. Érdekes volt egy ilyen eszköznél hallani a winchester felpörgését. (Amúgy egy 6 GB-os notebook winchester került a D.A.P. Jukebox-ba, amire már igen tekintélyes mennyiségű hanganyag fér.) A bootolás végén a kijelzőn megjelenik a főmenü és választhatunk, hogy a lejátszási listák (playlist), albumok, előadók vagy zenetípus szerint szeretnénk tallózni az eltárolt számok között. A Creative előre feltöltött 20 órányi zenét, igen vegyes stílusokat összeválogatva (klasszikus, jazz, pop, elektronikus zene, valamint két teljes audio könyv, a Frakenstein és a Robinson Crusoe), így ezekkel akár azonnal ki is próbálhatjuk a lejátszót. A számok közötti böngészéshez a fel-le nyilakat, valamint a kijelző alatti három gombot használhatjuk. Ez utóbbiak funkciója változó, a kijelző alsó sorában láthatjuk mindig, hogy mi a szerepük (pl. visszalépés egy szinttel, fileinfo kijelzése, stb.). Egy gombnyomással felvehetjük bármelyik számot vagy albumot az aktuális lejátszási listára, ahova visszalépve már csak a Play-t kell megnyomni a zene indításához.

Creative Labs Creative D.A.P. Jukebox

Ha nem elégszünk meg az előre feltöltött zenékkel (márpedig mi másért vennénk meg egy ilyen készüléket, mint saját kedvenceink hallgatására), akkor fel kell installálnunk a mellékelt CD-n lévő Creative PlayCenter 2 programot. A telepítőben sajnos nem egyértelmű, hogy a választható három program közül melyik is az, amire valójában szükségünk van, de legrosszabb esetben utólag törölhetjük a felesleges kiegészítőket. A programban a kijelzőn megjelenő listához hasonlóan jelenik meg a D.A.P. tartalma, mellette pedig láthatjuk gépünk tartalmát is. A feltöltendő file-okat kijelölve egy gombnyomással küldhetjük át az USB csatlakozón kapcsolódó Jukebox-ba az MP3 file-okat. Persze törölhetjük is róla a zenéket, lementeni a saját gépünkre azonban már nem lehet – érthetően óvatosak a gyártók, megkímélve ezzel magukat az esetleges szerzői jogi szervezetek pereitől. A másolás elég gyors, másodpercenként 270 kbyte adat mozgott az USB kábelen keresztül, így egy átlagos albumot 5-6 perc alatt feltölthetünk. Az egész winchester megtöltése elég sok idő, de felesleges is lenne egyszerre feltölteni rá az összes MP3-unkat.

A D.A.P. Jukebox-on rengeteg csatlakozó található. A tápegység csatlakozása mellett van hátul az USB csatoló, mellette pedig három 3,5-ös jack aljzat. Közülük kettő a kimenet, ami elsőre meglepő lehet, azonban az EAX feliratú gombot látva és a Creative más EAX emblémával ellátott termékeire gondolva hamar rá lehet jönni, hogy ez bizony a négy hangszórós üzemhez kell. A D.A.P. Jukebox ugyanis az SB Live! hangkártyákhoz hasonlóan támogatja a négy hangszórós surround módot. A harmadik jack csatlakozó a vonalbemenet, melyre tetszőleges hangforrást kötve 11k-48k mintavételezéssel rögzíthetünk sztereó hangot (CD minőségben kb. 10 órányit, ami pl. bootleg felvétel készítésére nagyszerű lehet :-). Az így felvett WAV file-okat természetesen átmásolhatjuk gépünkre, nem úgy, mint az MP3-akat. A fülhallgató-csatlakozó oldalt, a hangerőszabályzó mellett található. Ez utóbbi tekerő egyébként digitális, tehát nem egy normál potméter szabályozza le a hangerőt.

Creative Labs Creative D.A.P. Jukebox

A D.A.P. Jukebox kezelése elég egyszerű, a korábban már leírt módon lehet új lejátszási listákat készíteni, melyeket akár el is menthetünk későbbi használatra. Az EAX/Settings gomb egy igen komoly menürendszert hoz elő. Egyrészt itt állíthatjuk az EAX effekteket, tehát akár egy fürdőszoba vagy egy erdő akusztikáját imitálhatjuk a készülékkel. Háromsávos hangszínszabályzót is kapunk, melyben a középtartomány sávját is módosíthatjuk. Egy másik almenüben a hangképet választhatjuk ki, itt kapcsolhatjuk be például a négycsatornás módot. Kis mértékben lehetséges a lejátszás lassítása és gyorsítása is, igaz, ennek sok értelmét nem láttam. A felvétel és a törlés almenüje is az EAX/Settings menüből érhető el. További beállítások között szerepel még a kijelző kontrasztja vagy a bekapcsolási hangerő, és lekérdezhetjük a winchester vagy az elemek telítettségét is.

Negatívumot nem sokat lehet említeni. Lejátszásnál különös volt, hogy tekerni nem lehetett a számokban. Automatikus kikapcsolódás esetén (pl. pár perc inaktivitás vagy az elemek kimerülése esetén) a lejátszó elfelejtette a beállított lejátszási listát. A hosszú számcímeket sajnos nem tudta rendesen kezelni a D.A.P. Jukebox, egyszerűen levágta a végüket, a scrollozással nem kísérleteztek a fejlesztők.

A D.A.P. Jukeboxhoz egy kissé merev anyagból lévő, ugyancsak kék színű, HQ-30 típusszámú Creative feliratú fejhallgatót kapunk, mely megfelelő minőségű hangot biztosít, de valahogy én mégis egy fülhallgatót láttam volna szívesebben hozzá. Persze megszokás kérdése, hogy ki mit szeret zenehallgatáshoz használni. Hordozáshoz kapunk egy bőrtáskát, melyet sajnos nem csatolhatunk rá az övre, csak egy fül van rajta a cipeléshez. Tartozék még egy tápegység és USB kábel is és a már említett nyolc darab akku (1800 mAh, Ni-Mh), melyek egy töltéssel 3,5-4 órán keresztül képesek árammal ellátni a szerkezetet.

A készülékhez csak egy igen minimális leírást mellékeltek papíron, ami kezdő felhasználók számára bizony vajmi kevés információval szolgál. A CD-n Flash formátumban található egy oktató rész, de igazából az se pótolja maximálisan a rendes kézikönyvet, kár, hogy ezen spóroltak a Creative-nél. A mellékelt CD-n a már említett PlayCenter 2 mellett a Media Ring Talk és a Lava! Player programokat találhatjuk meg.

A Creative D.A.P. Jukebox egy nagyon jó, rengeteg praktikus funkcióval rendelkező MP3 játszó, mely a benne lévő winchesterrel remekül orvosolja a korábbi MP3 játszók legfőbb hibáját, a kevés rendelkezésre álló memóriát. (Akinek meg esetleg nem lenne elég a 6 GB, az kis barkácsolással állítólag ki is cserélheti nagyobbra a winchestert.) A legnagyobb negatívum talán az ára, mert jelenleg nettó 120.000 Ft-ért kapható. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló