25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech Action Pad

A legújabb Logitech gamepadet tesztelhettük az elmúlt hetekben.

Írta: Dino

Termékpalettájának felújítása során egy újabb gamepaddel jelent meg a Logitech a piacon ebben a hónapban, mégpedig a felső középkategóriásnak tekinthető Action Paddel. A kb. egy éve megkezdett új design-irányzatot folytatják ezzel az eszközzel, hiszen inkább a szögletesebb formák uralkodnak, de a markolati rész kialakítása már sokkal jobbra sikerült, mint a korábbi termékek.

Az Action Pad bal oldali részén egy digitális és egy analóg vezérlő is helyet kapott, melyek között egy gombbal bármikor válthatunk. (Az éppen nem elsődleges irányító a nyolcirányú hat-switch szerepét kapja meg.) Jobb oldalon hat gomb vár hüvelykujjunkra, középen pedig még egy Start gomb is található. Mutatóujjainknál egy-egy igen nagyméretű trigger kapcsoló van, a jobb oldali felett pedig még egy analóg szabadsági fokot biztosító throttle csúszka helyezkedik el.

Ahogy már említettem a bevezetőben, a gamepad fogása jó, a két "szár" alulról domborított, ami nagyon pozitív az ergonómia szempontjából. Az analóg kar igen kényelmes, és nagyon jól használható, elsősorban a szimulátor jellegű játékoknál (igencsak érezhető volt az analóg és digitális vezérlés közti különbség például a Leadfoot tesztelése során). A digitális tányér nyolcirányú vezérlést tesz lehetővé. Kényelem szempontjából valamivel jobb lett volna, ha kicsit ferdén pozícionálják a tervezők, de azért így is hozzá lehet szokni. A gombok elhelyezése megfelelő, a két nagyméretű trigger használata különösen jó (bár személy szerint továbbra is kényelmesebbnek tartom a korábbi gamepad sorozat - pl. az Extreme típus - esetén alkalmazott homorúan ívelt formájú gombot).

A gamepad kizázólag USB felületen csatlakozik, de nem hiszem, hogy ez egy mai számítógép-konfigurációban gondot jelentene. Az installálás egyszerű, a mellékelt CD-ről fel kell tenni a WingMan szoftver 4.0-s verzióját, majd a gép által jelzett időpontban csatlakoztatni a gamepadet. A folyamat 1-2 újraindítást is igényel, amivel mondjuk az USB eszközök előnye teljesen elvész, de kárpótlásul egy jól használható szoftvert (WingMan Profiler) kapunk, melynek segítségével a gombokat tetszés szerint programozhatjuk.

A hamarosan hazánkban is boltokba kerülő WingMan Action Pad nettó 6300 Ft körüli árával nem a legolcsóbb kategóriába tartozik ugyan, de a számos funkció miatt mindenképpen egy jó ár/teljesítmény arányú eszközről van szó. Az analóg kar és a throttle tolóka miatt az autóversenyek kedvelői számára egy jó választás lehet, amennyiben nem kívánnak egy kormányra költeni.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Logitech Action Pad
  • Logitech Action Pad
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!