Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Rendezvények

ECTS 2001: Hardware cégek

Négy cégről olvashattok a cikkben, név szerint: ATI, ELSA, Logitech, Sensaura.

2001.09.26. 00:00 | szerző: Dino | Rendezvények

Hardware körképünk első részében négy cégről olvashattok.

ECTS 2001: Hardware cégek
Az ATI standja

ATI

A Radeon videokártyáiról ismert cég három új kártyáját prezentálta az ECTS-en felállított igen nagyméretű standon. Legújabb bejelentésük az ALL-IN-WONDER RADEON 8500 DV, mely amellett, hogy a cég leggyorsabb processzorára (a kártya nevében is szereplő RADEON 8500-ra) épül, és 64 MB DDR memóriát raktak rá, 125 csatornás sztereo TV tunert is tartalmaz, és alkalmas mind analóg, mind digitális video jelek rögzítésére. A kártya képes a manapság kedvelt timeshift funkcióra is, azaz az aktuális TV adás felvétele közben megszakíthatjuk a nézést, és miután visszatértünk gépünkhöz, onnan folytathatjuk a műsort, ahol abbahagytuk, a gép folyamatosan rögzíti közben az élő adást. Európai verziójával teletextet is nézhetünk. A kártyához még egy rádiófrekvenciás távirányító is jár. Az ősz folyamán boltokba kerülő kártya ára várhatóan 500 dollár alatt lesz.

ECTS 2001: Hardware cégek
ELSA Ecomo 4D

Október során jelenik meg a két új RADEON kártya, a 7500 és 8500 típusszámot viselő két 3D gyorsító. A nagyobbik típus a cég képviselői szerint veri a GeForce3-at (az NVIDIA-nak erről persze más volt a véleménye :). A 8500-as kártya olyan új technológiákat tartalmaz, mint például a TRUFORM, mely a 3D kép előfeldolgozása során a háromszögek adataiból görbülő felszínek adatait állítja elő, a SMARTSHADER a geometriai- és pixelfeldolgozó részeket teszi jobban programozhatóvá, melynek segítségével új grafikai effekteket lehet létrehozni, vagy a SMOOTHVISION, mely az antialias (élmosás) megvalósítását végzi. Míg az eredeti RADEON kártya 30 millió háromszöget számolt másodpercenként, a 8500-as típus már több mint kétszer ennyire, 62,5 millióra képes. A színezési sebesség másodpercenként 366-ról 1000 pixelre illetve 1098-ról 2000 texelre nőtt. A kártya már nem kettő, hanem 4 pixelen dolgozik egyszerre, melyek mindegyikére hat textúra számolható egyetlen menetben. Ez a típus amúgy az első 3D kártya, mely támogatja a DirectX 8.1-et.

Mind a 8500-as, mind a 7500-as kártya 64 MB DDR memóriával rendelkezik és AGP kivitelben lesz kapható. A RADEON 7500 179 euro, a 8500-as típus pedig 399 euro áron lesz kapható (+ÁFA).

ECTS 2001: Hardware cégek
ELSA Logboard

ELSA

A német cég videokártyái mellett drótnélküli hálózati alkalmazásait mutatta be, valamint egy igen érdekes monitort. Ez utóbbival kezdeném, hiszen minden kétséget kizáróan ez volt a legérdekesebb termék az egész kiállításon. Az ELSA ECOMO 4D nevet viselő monitor egy 18 inch képátlójú TFT modell, azonban az igazi különlegessége az, hogy mindenféle szemüveg nélkül 3D képet mutat az előtte ülőnek. Technikailag ezt valahogy úgy oldották meg, hogy a monitor tetején lévő két kis kamerával folyamatosan figyeli a szemünket, és ennek megfelelően egy, a TFT réteg előtt elhelyezkedő prizmapanel segítségével ad különböző képet a két szemnek, melyeket aztán agyunk állít össze 3D képpé. Fejünk egy-egy irányba 20-30 centinyit mozdulhat el, ennyit tud ugyanis korrigálni a megjelenítő. A technológiát a Drezdai Műszaki Egyetemen fejlesztették ki.

ECTS 2001: Hardware cégek
Logitech

Az ECTS-en jelentette be az ELSA a Logboard-ot, mely egy touch-screen alapú "webpad", egy drótnélküli kapcsolattal rendelkező, netezésre szánt kéziszámítógép, mely az IEEE802.11B drótnélküli szabvány segítségével analóg modemen, ISDN adapteren vagy szélessávú kapcsolaton keresztül csatlakozik az internetre. A Logboard kinézete alapján nevezhető kéziszámítógépnek, ugyanis jóval nagyobb a palmtopoknál, egy 8,4 inch átlójú képernyőt tartalmaz. Operációs rendszeréről is a palmtopok juthatnak eszünkbe, hiszen Windows CE 3.0 fut rajta.32 MB Flash-ROM és 64 MB SDRAM memóriája CompactFlash kártyával tovább bővíthető.

Videokártyák terén az ELSA GLADIAC 920-at lehetett mindenekelőtt látni, mely az NVIDIA GeForce3 processzorával az egyik leggyorsabb 3D kártya manapság.

ECTS 2001: Hardware cégek
Sensaura

Logitech

Az egyik legnagyobb periféria-gyártóról sajtótájékoztatójuk kapcsán már külön cikkben beszámoltunk. Standjukon ki lehetett próbálni az új MOMO kormányt, néhány korábbi PC-s eszközt, valamint az új PS2 kormányt. Sajnos a drótnélküli gamepadből nem készült el a kiállítás idejére működő verzió. Az ECTS után pár héttel azonban Budapesten egy sajtótájékoztató keretében már többet is láthattunk és hallhattunk az új termékekről.

Sensaura

A 3D hangtechnológia fejlesztésében aktívan részt vevő Sensaura még a tavaszi a Game Developer Conference-en jelentette be, hogy az ő 3D technológiájukat választották ki az Xbox játékgéphez. Az Xbox hangprocesszora 64 hardware-gyorsított csatorna megszólaltatására lesz képes, melyek a Sensaura 3D Positional Audio (S-3DPA) technológia segítségével lesznek térbeli hangzásúvá téve.

Cikkünket hamarosan folytatjuk az NVIDIA és Guillemot cégekkel. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló