25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Handspring Visor Deluxe

A Handspring cég egyik készülékével kezdjük el tervezett palmtop cikksorozatunkat.

Írta: Dino

A PDA (personal digital assistant, elektronikus személyi titkár), palmtop vagy kéziszámítógép kifejezésekkel nem olyan régóta, mintegy tíz éve találkozhatunk az elektronikus eszközök terén. Alapvetően a menedzser-kalkulátorok továbbfejlesztett változatairól beszélhetünk, hiszen ezen szerkentyűk fő funkciói pontosan azok, melyekre a menedzser-kalkulátorokat használni szokás: cím- és telefonjegyzék, határidőnapló, jegyzetfüzet. A PDA-k azonban mára ennél jóval többet nyújtanak. Ezen cikkünkkel egy sorozatot szeretnénk elindítani, melyben különböző cégek kéziszámítógépeit mutatjuk be. Kezdésnek lássunk egy kis történelmi áttekintést a PDA-piac főbb cégeiről.

1992-ben Jeff Hawkins és Donna Dubinsky megalapította a Palm céget, melyet 3 évvel később a U.S. Robotics vásárolt fel, majd 1997-ben az USR-t bekebelező 3Com alvállalata lett. Ehhez a céghez fűződik a PalmOS operációs rendszer kifejlesztése, mely mára a legelterjedtebb rendszer lett a kéziszámítógépeken. 1998 júliusában Hawkins és Dubinsky úgy érezte, a Palmon belül már nem tudják ötleteiket teljes mértékben megvalósítani, így egy új saját céget alapítottak Handspring néven. Első gépük még igen sokban hasonlított a Palm akkori modelljére, azonban a fejlesztés során a fő hangsúlyt a készülékek bővíthetőségére helyezték, így több kiegészítővel elsőként jelentek meg a piacon. Mára már a megfelelő kiegészítővel akár fényképezésre, mobiltelefonálásra vagy MP3 hallgatásra is használhatjuk a PDA-kat. A PalmOS alapú gépek legfőbb konkurenciáját a Microsoft által kifejlesztett Windows CE-t használó eszközök jelentik. Ilyenek például a Hewlett-Packard, vagy a Casio készülékei. Míg az előbbi rendszer futásához (sőt, rengeteg kiegészítő program tárolásához is) bőven elég az általában használt 8 MB memória, a Win CE legalább 16, de inkább 32 MB RAM esetén fut. Végül a harmadik operációs rendszer a Psion által használt EPOC.

Ennyi áttekintés után térjünk át a mostani tesztben szereplő cégre. A Handspring jelenleg hét különböző modellt kínál a vásárlóknak. A legolcsóbb, 16 MHz-es processzort tartalmazó Visor típus nettó 43.500 Ft-ba, míg a 33 MHz-es processzorú, színes kijelzőjű Visor Prism csúcsmodell 129.000 Ft-ba kerül. E két véglet között elég széles a választék, így mindenki megtalálhatja a megfelelőt. Első cikkünkben a lépcső második fokán álló Visor Deluxe modellt mutatjuk be.

A kis sötétszürke szerkezet 7,5 cm széles és 12 cm magas, vastagsága másfél centi, tömege pedig 153 gramm. Az áramellátásról két darab AAA méretű kis ceruzaelem gondoskodik, melyek átlagos felhasználás mellett kb. két hónapig bírják. A gép lelke egy 16 MHz sebességű Motorola Dragonball EZ processzor, mely mellett 8 MB memória található. A Handspring többi gépéhez hasonlóan a PalmOS operációs rendszer működteti a Visor Deluxe-ot, mégpedig a 3.1-es verzió. Alaphelyzetben angolul szól hozzánk a rendszer, de a hazai forgalmazó oldaláról (www.handspring.hu) ingyen letölthetjük a magyar kiegészítést.

A készülék nagy részét a 160*160 pixel felbontású, 4 szürkeárnyalatot megjelenítő, érintésérzékelős LCD kijelző, valamint az alatta lévő írófelület foglalja el. Alul hét gombot találunk: a szélén egy süllyesztett bekapcsoló gombot, középen a fel-le görgetésre szolgáló nyilakat, két oldalt pedig a fő funkciók – határidőnapló, címjegyzék, elintézendő dolgok listája, jegyzetfüzet – előhívására szolgáló négy gombot. Ezek a gombok (a bekapcsolást leszámítva) egyes alkalmazásokban saját funkcióval is rendelkezhetnek. A kijelzőt egy műanyag fedél védi, melyet lehúzás után a hátoldalra csúsztathatunk vissza. Ez ugyan nem a legjobb és legkényelmesebb megoldás, egy lehajtható fedő sokkal praktikusabb lett volna, de a lényeg az, hogy a kijelző védve van hordozás közben.

Bekapcsolás után az alkalmazások listája (vagy ha már korábban dolgoztunk vele, a legutóbb használt program) jelenik meg a képernyőn. A készülék oldalából kihúzható tompa tollal vezérelhetjük az egészet, az egyik ikonra bökve már el is indul a választott program. Az alkalmazások a jobb áttekinthetőség kedvéért több csoportra vannak osztva, a legtöbb programhoz magunk választhatjuk ki, melyikben jelenjenek meg. A legördülő menüket minden alkalmazásban az alsó területen lévő egyik gombra bökve hívhatjuk elő. Amúgy a programokat a képernyőre kirajzolt gombok segítségével, vagy a szövegbeviteli mezőkre bökve vezérelhetjük.

Szövegbevitelre több lehetőségünk is van. Az elsődleges mód a graffiti-terület használata, mely annyit jelent, hogy az alsó felületre nagy nyomtatott betűket rajzolunk, és ezeket ismeri fel a rendszer. Elsőre ez igencsak furcsa, főleg, mivel némelyik betűt egészen máshogy kell írni, mint ahhoz a mindennapi életben hozzászoktunk. A "K" helyett például egy alfa jelet kell írnunk, aminek az az oka, hogy egy betű rajzolása közben nem emelhetjük fel a tollat, különben már a következő betű felismerésén gondolkodna a gép. Pár napos gyakorlás után azonban már igen nagy biztonsággal használható gyorsírásra ez a mód. Ha pedig bizonytalanok vagyunk, előhívhatunk egy segítő képernyőt is, ahol minden egyes betűnek megtalálhatjuk a megfelelő írásképét. Aki valamiért nem akarja elsajátítani a graffiti-írást, az egy bökéssel egy normál QWERTY billentyűzetet varázsolhat a kijelzőre, és azon gépelhet a toll használatával. Mivel a számbillentyűk és az ékezetes betűk ilyenkor külön billentyűzeten láthatók, ezen írásmód számunkra hosszú távon bizony lassabbá válik, hiszen a gyakori váltás eléggé visszafogja a folyamatos gépelést. Graffiti módban az ékezetek nem okoznak nagy problémát, a betű után a megfelelő ékezet szimbólumát kell pluszban lerajzolnunk. Akinek pedig még ez se elég, az kipróbálhatja a szintén elsődlegesen angol gépeléshez kitalált, külön megrendelhető (de akár „shareware változatban” is kipróbálható) FITALY billentyűzetet, melyet az alsó érzékelő részre kell ragasztani, és egy teljesen más billentyűkiosztást biztosít. Mégpedig olyat, melyet az angol szavakban lévő betűgyakoriságnak megfelelően úgy képeztek ki, hogy a tollal a lehető legkevesebbet kelljen mozognunk. Végül pedig még egy alternatíva a gép aljához csatlakoztatható, összecsukható külső billentyűzet, melyet tartozékként vehetünk meg hozzá.

A Handspring Visor Deluxe készüléket egy ún. bölcsőn keresztül köthetjük rá számítógépünkre. Ez egy USB kábelen keresztül csatlakozó műanyag talpazat, melybe egyszerűen beleállíthatjuk a PDA-t, majd – amennyiben már telepítettük a CD-n mellékelt, Windows és Macintosh rendszerekhez használható szoftvert – a rajta lévő gomb megnyomásával szinkronizálhatjuk a gép tartalmát a számítógépes adatokkal. Ez ráadásul kétirányú adatcserét jelent, nemcsak a PDA memóriájáról készül biztonsági mentés a számítógépre, hanem a szoftverből is áttölthetünk adatokat a PDA-ba. Ez lehet egyrészt néhány új alkalmazás, vagy dokumentumok, de akár a meglévő adatainkat – például határidőnaplónkat vagy címjegyzékünket – is frissíthetjük. Így ha épp megy a számítógép, elég abba beírnunk egy új megbeszélést vagy telefonszámot, majd a szinkronizációval átküldeni a Visorba. A Visor Deluxe infra portján keresztül pedig még mobiltelefonunkon keresztül is kommunikálhatunk, ha sikerül mindent jól beállítani (ezt sajnos nem volt alkalmam kipróbálni, de a beállítások között körbenézve kicsit bonyolultnak tűnt elsőre :). Az infra porton pedig más Handspring készülékekkel, vagy akár tetszőleges, IrDa szabványt ismerő eszközökkel – számítógép infra csatlakozója, mobiltelefon, stb. – is kommunikálhatunk.

Mivel a PalmOS elterjesztése során igen jó munkát végeztek a cégek, mára már több mint 11.000 program érhető el az ezen operációs rendszereket használó gépekre. Ezek egy része ingyenesen tölthető le a netről, míg másikak shareware/demo változata korlátozott ideig vagy limitált funkcionalitással működik, és regisztráció után folytathatjuk használatukat. A Handspring Visor Deluxe 8 MB memóriájába igen sok szoftver elfér, nem igazán lesz bajunk azzal, hogy betelik a memória, hiszen egy-egy alkalmazás átlagosan mindössze 50-200 kbyte közötti területet eszik meg. A szoftverek minden kategóriát átfognak, az irodai alkalmazásoktól (az egyszerűbb szövegszerkesztők mellett komoly Word és Excel-kompatibilis programokat is találunk) a játékokon (pac man, különféle RPG-k, stb.) keresztül a különböző adatbázisokig (szótárak, gyógyszerjegyzék, metró útvonaltervező) mindenfélét letölthetünk. Sőt, akár videót is nézhetünk a kis kijelzőn, igaz, ehhez speciális formátumra kell konvertálnunk a file-t, és meg kell elégednünk a nem túl komoly minőséggel.

A beépített szoftverek jól használhatók. A címjegyzék megfelelő mennyiségű adatmezőt tartalmaz, melyek sorrendjét is változtathatjuk, sőt, néhány sajátot is definiálhatunk. A határidőnapló többféle áttekintési lehetőséget biztosít, a napi programoktól az egész hónapot vagy évet mutató képernyőig. A bejegyzésekhez akár hangjelzést is rendelhetünk, így figyelmeztetésre vagy akár ébresztésre is használható a készülék, igaz, az utóbbihoz a csipogás hangereje nem feltétlenül elég. A jegyzettömbnek egyetlen baja talán az volt, hogy nem kezel külön címsort, hanem a feljegyzések első sorát tekinti a címnek, de ez nem olyan nagy gond, ennek megfelelően kell kezdeni a jegyzetelést :). A teendők listája (ToDo) is elég sok funkciót biztosít, prioritást rendelhetünk mindenhez, és egyszerűen jelölhetjük az elintézett dolgokat is. A beépített levelezőprogram néhány alapfunkciót biztosít csak, de ha ez nem elég, komolyabbakhoz is hozzájuthatunk a netről. Az alap Mail alkalmazás Outlook-kal vagy Lotus Notes-szal szinkronizálható, de van olyan program is, mely közvetlenül az SMTP szerveren keresztül képes elküldeni a leveleket. A levelezés komolyabb beállítása már kicsit több tapasztalatot igényel, de hosszas kísérletezés után ez is megvalósítható, és például a villamoson megírt leveleinket hazaérve egyetlen gombnyomással, a szinkronizálás során elküldhetjük. A számológép kétféle üzemmódban is használható, az egyikben csak az alapfunkciók vannak (alapműveletek, egy memória), míg a komolyabb változat már mindenféle matematikai függvényt tartalmaz, és több memóriahelyet is használhatunk benne.

Igencsak tetszett, hogy lehetőség van vágólap használatára, tetszőleges szöveget kimásolhatunk szinte akármelyik alkalmazásból és egyszerűen beilleszthetjük máshova. Ez az, ami a menedzser-kalkulátorokból hiányozni szokott, pedig sok esetben jobb lenne, ha nem kéne újragépelni dolgokat.

A külön letölthető szoftverek között sok hasznos alkalmazást találtam. A MetrO című metró útvonaltervező például a 12 metróvonallal rendelkező Londonban jöhet jól egy utazás során, ugyanis a kezdő- és célállomás megadása után pillanatok kiszámolja az optimális útitervet. A programhoz rengeteg város metróadatbázisa tölthető át a készülékbe. Hasznos lehet a szótár is, bár ennek magyar nyelvi adatbázisa sajnos nem volt igazán kielégítő. Inkább jópofák, mint hasznosak azok a palmtop infra-portját kihasználó programok, melyekkel tetszőlegesen programozható távirányítóvá alakíthatjuk a készüléket. Így ugyanis egy univerzális távirányítóhoz juthatunk, melynek azonban a hatótávolsága igen kicsi. A PalmOS alá már Acrobat Reader is létezik, így akár PDF file-okat is olvashatunk utazás közben. Egy böngészőprogrammal (és megfelelő mobiltelefonnal együtt) akár netezésre is használhatjuk palmunkat, de jóval praktikusabb az AvantGo szoftvert és szolgáltatást használni, mely az általunk kiválogatott site-okról (elsődlegesen a speciálisan kéziszámítógépekre optimalizált honlapokról) összegyűjti, hogy milyen újdonságok kerültek fel, és ezeket egy csomagban letölti gépünkre szinkronizálás során. Ha valaki unaloműzésre is használni szeretné palmtopját, az is rengeteg program közül válogathat, van sakktól kezdve különböző kisebb arcade játékokon keresztül RPG-kig mindenféle program, még a SimCity-ből is készült PalmOS verzió. Az egyetlen baj ezekkel a szoftverekkel, hogy az igazán használhatóak nem az ingyenes kategóriába tartoznak :-).

A tesztelés során alapvetően meg voltam elégedve a Visor Deluxe-szal. Egy jól használható, és a rengeteg szoftvernek köszönhetően igen jól bővíthető PDA volt a kezemben, melyet igen szomorúan adtam vissza. Sajnos a háttérvilágítás nem sikerült úgy, mint a Palm készülékeiben használt megoldás, teljes sötétben jól láthatóvá tette a kijelzőt, este buszon utazva viszont a belső világítás olyan fényviszonyokat teremtett, melyben se háttérvilágítással, se anélkül nem volt igazán jól látható a kép. Viszont ezt leszámítva nem igazán találtam súlyos hibát vagy hiányosságot. Ha valakinek a sebesség számít, akkor esetleg érdemes elgondolkodni egy 33 MHz-es modellen, de az általános felhasználásra elegendő a 16 MHz-es processzor.

A Handspring Visor Deluxe elsősorban azoknak praktikus szerkezet, akiknek egy menedzser-kalkulátor már nem biztosítja a megfelelő mobilitást, és több célra is szeretnék használni a magukkal hordott elektronikus titkárt. A készülék ára nettó 53.200 Ft, magyar nyelvű üzembe helyezési füzet és ingyen letölthető magyar operációs rendszer, és online terméktámogatás, 1 év garancia, valamint korlátlan kedvezményes törésgarancia (tehát törés esetén az 1 év garanciális időn túl is kedvezményes áron cserélik például a kijelzőt) jár hozzá.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Handspring Visor Deluxe
  • Handspring Visor Deluxe
  • Handspring Visor Deluxe
  • Az Eye modullal készített kisfelbontású kép
  • Handspring Visor Deluxe
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!