25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

New York Race

Versenyezni akartál az Ötödik Elem taxijában? Most már megteheted!

Írta: Wotan

2215-ben, New Yorkban különös adrenalin-emelő sportot találnak ki az extrémebb lakosok. Egy versenyt, melyet repülő autókkal vívnak a nagyváros forgatagában, a szembejövök legnagyobb örömére. Aki látta az Ötödik Elem című filmet, biztosan gondolt arra, hogy milyen jó lenne kipróbálni egy olyan lebegő, repülő „autót”. Ebben a programban lehetőségünk van ezekkel a masinákkal őrült tempóban száguldozni a nehezebbnél nehezebb pályákon, a profi versenyzők ellen. Pillanatok alatt elkap mindenkit a teljesen új formába öntött sebességláz, mely 3D-s mozgásának és látványvilágának köszönhetően felfrissíti az autóversenyzős játékok birodalmát.

Négy különböző játékmódban tesztelhetjük tudásunkat, amely igen nagy kihívás elé néz, hiszen ebben a világban közel sem a megszokott és jól ismert vezetési stílus és reflexek a dominálóak. Mindenekelőtt indulhatunk bajnokságon, ahol kezdetben azt a bizonyos taxit vezethetjük, és ahogy nyerjük a versenyeket, úgy férünk hozzá a jobbnál jobb autókhoz és nehezebbnél nehezebb pályákhoz. Szintmérő, kezdő, profi és bajnok kategóriák vannak, mindegyikben a pályákon négy körön keresztül kell az első három helyezetten belül teljesíteni, ahhoz, hogy a következő szintre léphessünk. Nyolcan állunk ki a rajtvonalhoz és jó darabig nem is tudunk a kezdő részből feljebb lépni, mert bizony a versenytársak autói természetesen jobbak, és a pályák sem éppen egyszerűek.

Szerencsére azért van egy kis segítség a tudásunkon kívül, ugyanis a pályákon felvehetünk bónuszokat, melyek négy különböző tulajdonsággal gazdagítják járgányunkat. A víz power up-nak köszönhetően egy hatalmas vízgömböt tudunk magunk mögé kilőni, melybe, ha belemegy az ellenfél, pár másodperc erejéig igencsak lelassul. Természetesen, ha mi ütközünk egy ilyen vízgömbbel, máris van okunk trágár szavakat kiabálni. Ha a föld power up-ot sikerül felvennünk, akkor autónk rövid időre sebezhetetlenné válik, és ha autónk sérült, akkor egy bizonyos szintig megjavítja azt. A tűz power up az egyik leghatásosabb bónusz, hiszen ezzel képesek vagyunk egy közeli versenytársat meglőni, melynek hatására az lelassul és életerejéből is veszít. Szerintem a leghasznosabb a levegő power up, melyet ha aktivizálunk, sebességünk egy időre hajmeresztő magaslatokba szökik, így könnyen több helyet is ugorhatunk a ranglistán. Persze a megnövekedett sebesség lényegesen nehezebbé teszi járművűnk irányítását. Egyes bónuszok képesek egymást hatástalanítani is. Ha belemegyünk egy vízgömbbe, és éppen van nálunk tűz power up, akkor annak bekapcsolásával azonnal kiszabadulunk a víz fogságából. Ez visszafelé is igaz, vagyis amikor tüzelnek ránk, jól jön egy víz power up. A föld power up pedig a tűz bónuszt semlegesíti.

Részt vehetünk szimpla versenyen is, melynek lényege, hogy minden autót kipróbálhatunk és az összes pályán elindulhatunk, pár kör erejéig. Az idővel versenyzés módban ellenfelek nélkül tehetünk tesztköröket, hogy minél jobb időt fussunk. Végül a Keirin módban hét ellenfél ellen kell kiállnunk, és aki a pályán elhelyezett ellenőrző pontokon utolsónak megy át, az azonnal kiesik a versenyből, míg végül csak egy marad. Természetesen ezeket a játékmódokat többjátékos módban is kipróbálhatjuk.

Mint már említettem, kezdetben a GMT Photon taxival kezdünk, és ha jól szerepelünk a versenyeken, akkor kapunk jobb autókat. Három kategóriára van bontva az elérhető járművek listája: kezdő közepesen gyors járművek, a profi gyors járművek és a bajnoki nagyon gyors járművek. Mind a három kategóriában három járműtípus van: speederek, amik jól gyorsulnak álló helyzetből, viszont páncélozottságuk alacsony. A légpárnás hovercarok, amik közepesen gyorsak és közepesen páncélozottak. Végül vannak a cirkáló cruiserek, amik igen jól páncélozottak, de emiatt lassúak, nehézkesek.

Mindegyik „autónak” négy alapvető tulajdonsága van. A sebesség nagyon fontos, de figyelembe kell venni, hogy minél gyorsabb egy autó, annál irányíthatatlanabb. A manőverezhetőség egy fontos szempont, hiszen nem mindegy, hogy hogyan reagál a jármű felfelé, lefelé, balra és jobbra. Az erőtér autónk életereje, mely, ha elfogy, akkor sajnos kiesünk a versenyből. A föld power up és a pályákon elhelyezett „töltőállomások” igen jól jönnek egy húzósabb verseny alatt. Végül figyelembe kell venni járműválasztásnál a zuhanó repülést is, melynek köszönhetően megtudhatjuk, hogy mennyire tud felgyorsulni gépünk, ha a repülőkhöz hasonlóan, zuhanó repülésbe megyünk át.

Persze hiába van jó gépünk, ha a pályákon nem ismerjük ki magunkat. Nekem néha problémát okozott, hogy egyáltalán megtaláljam a fent és lent helyes mivoltát, nemhogy még azt, hogy merre kell mennünk. Tájékozódásunkat segítik jelzőtáblák és nyilak, de egyrészt a jelzőlámpákat elég hamar összetörik a versenyzők, másrészt 500 km/h-nál elég bajos nyilakat keresgélni, hogy merre is van a cél (a szembejövő forgalomról nem is beszélve).

Versenyzésünk alatt négyféle városnegyedben fogunk versenyezni, melyeknek megvan a saját varázsa, és persze bosszúsága is. Száguldoznunk kell üzleti és ipari területeken, felhőkarcolók között, kínai negyedben és a szegény negyedben is.

Eleinte nem nagyon fogott meg a játék, de minél többet játszottam vele, annál jobban rájöttem, hogy egy nagyon hangulatos, feszített tempóval megáldott programmal van dolgom, ahol a tévedésnek és lassú reflexeknek nincsen helye. Ha itt hibázunk, nem nagyon van rá lehetőségünk, hogy a 300-500 km/h-val száguldó ellenfeleket utolérjük. Ráadásul a startnál rögtön tudatosul bennünk, hogy nem éppen sima járgányokról van szó, ugyanis zöldnél a konkurencia úgy kilő, hogy a pálya feléig szinte esélyünk sincs megelőzni őket. Arról nem is beszélve, hogy eléggé billentyűzetromboló élmény, amikor elsők vagyunk, és egyszer csak elkezd csipogni a műszerfal, és jelzi, hogy egy rakéta pillanatokon belül belénk csapódik, és máris búcsút vehetünk az első helyezéstől. Ami duplán bosszantó, hogy pont az a bónusz okozza vesztünket, amit mi hagytunk ott, mondván, hogy minek az a kis kitérő és felvenni, mikor úgyis mi vagyunk az elsők. Szóval érdemes minden mozdulatunkat megfontolni, mert aki úgy áll hozzá, mint egy hagyományos autós programhoz, annak csak a féklámpák látványa jut osztályrészéül.

Összességében elmondható, hogy a New York Race egy igen látványos, kellemes zenével és pergő játékélménnyel bíró versenyzős program, mely egy erősebb gépen a féktelen száguldás érzését adja vissza. Én csak ajánlani tudom a száguldás imádóinak ezt a programot, mert biztos, hogy nem fognak benne csalódni.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

80%
grafika
8
hangok
9
játszhatóság
8
hangulat
8
Pozitívumok
 • Pergő, feszült játékmenet
Negatívumok
 • Kissé nehéz ellenfelek és pályák

További képek

 • New York Race
 • New York Race
 • New York Race
 • New York Race
 • New York Race
 • New York Race
 • New York Race
 • New York Race
 • New York Race
 • New York Race
 • New York Race
 • New York Race
 • New York Race
 • New York Race
 • New York Race
 • New York Race
 • New York Race
 • New York Race
 • New York Race
 • New York Race

New York Race

Platform:

Fejlesztő: Kalisto Entertainment

Kiadó: Wanadoo

Forgalmazó: Dynamic Systems

Megjelenés:
2002. február 22. PC
n/a: PS2

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!