25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

FIFA Football 2003

Az EA foci-sorozatának legújabb darabja nem okozott csalódást.

Írta: JOKER

Ma már csak a leglelkesebb hazai focirajongók tartják számon, hogy a magyar válogatott 1985.-ben az európai mezőnyben az 1. helyen volt rangsorolva. Vagy azt, hogy a brazil válogatottat kis hazánk fiai, valahányszor találkoztak egy barátságos, vagy éppen VB meccsen, akkor valamennyi mérkőzésen legyőzték. Az utóbbi évek szomorú statisztikáját azonban mindannyian jól ismerjük, így nincs is mit csodálkoznunk, hogy már az Electronic Arts fejlesztői sem vesznek komolyan minket. Új játékukban, a FIFA 2003-ban sem klub- sem válogatott szinten sem szerepel egyetlen magyar csapat sem. A játéknak ez egy fő negatívuma, de örvendetes hír, hogy hosszú évek után végre ismét egy olyan FIFA született, aminek csak ez a legfőbb hiányossága.

Az elmúlt években megjelentek e sorozat olyan darabjai, amelyek bizony nem voltak méltóak a korábbi nagy sikerű játék hagyományaihoz. Eleget zsörtölődtem jómagam is emiatt, de most végre igazán megújult a FIFA legújabb része. Szinte teljesen átalakították a programot, új menürendszer, életszerű grafika, remek irányíthatóság jellemzi a játékot.

Ami a legszembetűnőbb változás, az a hihetetlen részletes gyönyörű grafika, ami szinte azonnal magával ragadja az embert. A játékosok mozgása olyan tökéletes, mintha egy tv közvetítést látnánk. A labda is végre teljesen valóságszerűen gurul, pattog a pályán. Az ismertebb játékosok arca olyan, mint a valóságban, a stadion és a pálya gyönyörűen megrajzolt. A közönség sem egy elnagyolt massza, hanem élő, hullámzó tömeg. Negatívumként a pálya szélén álló biztonsági emberek és fotósok bábszerű ábrázolását tudom felhozni, valamint azt hogy a labda időnként akadálytalanul „átmegy” a kapus karján, vagy éppen a palánk közepén.

Az irányításban is forradalmi újításokat vezettek be. Most már valóban jól tudjuk irányítani a labdát, a szabadrúgásoknál, szögleteknél csavarni, helyezni is lehet tetszés szerinti helyre. A passzoknál, lövéseknél a rúgás erősségével is manipulálva lehet pontos átadásokat, vagy nagy gólokat elérni. Végre valóban a kezünkben tarthatjuk az irányítást, és csak a saját ügyességünkön múlik a lövések iránya, ereje. Megszűntek azok a bosszantó hibák, hogy félpályáról saját kapujába emeljen egy játékos, vagy hogy a kapus bambán bámulja, amint a támadó elsétál mellette és bepöccintse a gólt.

A hangok is remekül visszaadják a valódi meccsek hangulatát, a közönség hol énekelve, hol ritmusosan kiabálva biztatja saját csapatát. Pl. a brazil válogatott meccsén fel-felhangzik a „Brazil, Brazil” kiáltás, vagy az angol ligamérkőzéseken az elmaradhatatlan énekes biztatások.

A FIFA 2003-ban játszhatunk klubcsapat bajnokságot (afféle BL ligát), barátságos meccset, vagy éppen VB tornát. Ha mindez nem elég valakinek, akkor indíthat egy bajnoki szezont sokféle nemzeti bajnokságban, így pl. angol, német, olasz, amerikai, svéd, stb. klubcsapatok közül választva.

Akinek menedzseri hajlamai vannak, az is kiélheti e pervezióit, ugyanis egy-egy klubcsapatnál összevásárolhatja a megfelelő játékosokat, illetve el is adhatja azokat, akikre nincs szükség. Kellő ügyességgel szert lehet tenni világsztárokra is, persze ehhez rendelkezni kell a megfelelő anyagiakkal is.

A korábban megszokott módon, a mostani változatban is tudunk játszani egymás ellen akár hálózatban, akár az interneten keresztül.

Nekem nagyon kellemes csalódás volt a FIFA 2003. Hosszú évek óta vártam már, hogy egy magas színvonalú fociszimulátorral rukkoljon elő ismét az EA, de megérte a várakozás. A mérce újra nagyon magasra került, vetélytárs híján csak saját maguknak kell ezt átugorni jövőre, ha lesz FIFA 2004, remélem sikerülni fog akkor is megújulniuk. Addig viszont itt van ez a remek játék, amit minden rajongónak és sportszimulátor kedvelőnek jó szívvel tudok ajánlani.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

90%
grafika
9
hangok
10
játszhatóság
9
hangulat
9
Pozitívumok
  • Jó irányíthatóság
  • Szép grafika
  • Remek hangulat
Negatívumok
  • Kisebb grafikai hibák

FIFA Football 2003

Platform:

Kiadó: Electronic Arts

Forgalmazó: Ecobit Rt.

Megjelenés:
2002. október 25. PC
n/a: PS2

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!