Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Medal of Honor Allied Assault: Spearhead

Egy rövidke küldetéslemez a 2002-es év nagy világháborús FPS-sikeréhez.

2003.01.14. 00:00 | szerző: Gerry | Ismertető/teszt

1944. június 6-án Eisenhower tábornok, a Szövetségesek európai erőinek főparancsnoka a rossz idő ellenére kiadta a parancsot: Menjünk! Ezzel kezdetét vette az Overlord hadművelet, s eme napra a történelem már csak D-Day -néven emlékszik. A partraszállás sikere részben attól is függött, hogy sikerül-e kiiktatni a partvonalat védő német tüzérséget, megzavarni az ott állomásozó erőket. Erre a feladatra három szövetséges légideszant-hadosztály vállalkozott, a 101. amerikai légideszant-hadosztály, a Screaming Eagles (Vijjogó Sasok), a 82. légideszant-hadosztály, az All Americans, és a 6. brit légideszant-hadosztály, a Red Devils (Vörös Ördögök). A 6. brit légideszant-hadosztály feladata az volt, hogy Merville-nél semmisítsék meg a part menti ütegeket, melyek veszélyeztették a Sword partszakasznál a partraszállást. Jack Barnes szerepében mi is a 6. légideszant-hadosztály katonái vagyunk, s ezen titulusunkban tevékenyen részt fogunk venni az akció sikerre vitelében.

Medal of Honor Allied Assault: Spearhead

Megérkezett hát a MoHAA első kiegészítő lemeze, melyben ismételten belevethetjük magunkat a háború forgatagába! A MoHAA PC-s változata majd’ egy évvel ezelőtt jelent meg, s mind a szaksajtó, mind a játékos-társadalom ódákat zengett róla. Hogy miért? A MoHAA valóban komolyan vette a II. Világháború témáját, nem úgy, mint a Return to Castle Wolfenstein, bár annak nem is volt célja a valósághű megközelítés. Ezen felül ihlettet merített a filmekből (főként a Ryan közlegény megmentéséből), és az Elit alakulat című sorozatból (mindkettő Spielberg keze munkája). Erre példaként általában az Omaha Beach-i partraszállást szokták emlegetni, amit egy az egyben átvettek a Ryan filmből. Jelentős szerepe volt még a sikerben a szinte tökéletesre csiszolt Quake 3-as motornak is, mely vizuálisan delejezte a játékost.

A történet tehát Franciaországban veszi kezdetét, innen majd az ardenneki német ellentámadás visszaverésében vehetünk részt, végül pedig tanúi lehetünk a Reich végső pusztulásának Berlinben. A nyitó képsorokban a már említett 6. brit légideszant-hadosztály 4225 katonájának egyikeként fogunk ejtőernyővel – e nélkül ugyanis az ugrás gyorsabb, a játék viszont jóval rövidebb lenne :) – kiugrani gépünkből. A nyitó képsor ismételt fantasztikusra sikeredett. Amint a gépből kiugrunk, valamelyest át fogjuk érezni az ejtőernyősök helyzetét, hiszen mellettünk légvédelmi lövedékek robbannak fel, néhány gépet lelőnek, a rossz helyen landoló katona pedig könnyen felnyársalódhat, avagy belegabalyodva saját ejtőernyőjébe fennakadhat egy fán, s ekkor nagy eséllyel ellenséges golyók vetnek véget életének. Átszakítva a fedelet egy tanyán érünk földet, s rögtön szembetaláljuk magunkat néhány német gyalogossal, akik a nagy zűrzavarban mindenkire lőnek, arra pedig, aki angol egyenruhában van különösen. Miután kijutunk a tanyából megismerkedhetünk a Spearhead újításaink egyikével: a játékban most már nagyobb fegyvereket is irányíthatunk, nem csak MG42-es könnyű géppuskákat. Hiszen közelünkben találunk egy AA-gunt, mellyel vígan lőjük ripityára a német erősítést.. Számos fegyvert irányíthatunk ily módon, nekem főként a 88 mm-es löveg nőtt a szívemhez ki tudja miért :).

Medal of Honor Allied Assault: Spearhead

A MoHAA játékmenetében sem volt szinte semmi kivetnivalóm, s eme remek alapra a Spearhead még rá is tett egy lapáttal. Nagyobb szerepet kapott a csapatjáték, az esetek nagy részében nem fogunk magányos Rambóként kószálni. Értelemszerűen megnőtt az ellenfelek száma is, de ez nem jelenthet problémát, még hard fokozaton sem. Apropó játéknehézség. Sok helyen írták azt, hogy a játék hard fokozaton az igazi, és ezzel egyet kell értenem. Ugyanis csak így élhetjük bele magunkat igazán a játékba (és néha a Quick load használatába :). Hardon az ellenfelek valóban remekül szimulálják a valódi katonák reakcióit, rákényszerítenek arra, hogy taktikázzunk, míg easy nehézségi szinten amolyan UT-feeling lengi be a játékot. Ha easy fokozaton nekirontunk négy katonának szemtől-szembe, akkor nagy eséllyel mi kerülünk ki győztesként, alig néhány horzsolással, míg hardon eme incidens villámgyors halálunkkal ér véget, de ezzel nem azt akartam mondani, hogy a hard fokozat csak mazochistáknak ajánlott, nem csupán a játék realizmusát nagymértékben növeli.

A játék helyszínei változatosak, nekem külön tetszett, most végre a birodalmi fővárosban, Berlinben is tiszteletünket tehetjük, s élvezettel hallgattam a bajtárs orosz katonák tört angolságát. Ami itt nem tetszett, az az, hogy Berlinben néha nem is tudtam, hogy most akkor mi vagyunk a támadók, avagy a németek, de az ilyen nüanszokon felül kell emelkedni, csakúgy mint azon, hogy Berlin védelmében nem láttam Panzerfausttal lövöldöző Volksstrum, és Hitlerjugend tagokat :). A multiplayer kapott egy új, Tug of War elnevezésű csapatjáték-módot, melyben előre megadott feladatokat kell teljesítenünk, véleményem szerint ez nagyon élvezetes. A kiegészítőhöz új fegyverek is dukálnak, ezek közül a dobtáras PPD 34-es szovjet jószág jött be, ugyan pontossága igazodik az orosz elvekhez (mennyiség, és nem minőség, sok golyóból valamelyik majd csak eltalálja :).

Medal of Honor Allied Assault: Spearhead

A grafika nem túl sokat (mondhatni semmit) sem változott a MoHAA megjelenése óta eltelt közel egy évben, de még így is nagyon szép képet kapunk. A hangok sem változtak sokat, de ez már az alapjátékban is szinte tökéletes volt, és az egyes karakterek hangjai is nagyon jóra sikeredtek. A kiegészítő voltaképpen egyetlen, de annál súlyosabb hibája a rövidsége: hard fokozaton kb. 5 óra alatt végig lehet játszani, ami nagyon kevés, főként ha a hatezer forintos árát vesszük alapul.

A Spearhead folytatta a MoHAA-s hagyományokat, realisztikus, a történelemhez nagyjából hű, még mindig remek grafikájú, hangzásvilágú játékot kapunk a pénzünkért, melyet azonban a kezdés után nem sokkal már be is fejezünk. Emiatt bajban is vagyok az értékeléssel, hiszen minden innovációja ellenére rövidsége nagyon piszkálja az ember csőrét. Ennek ellenére akinek van rá pénze, az rohanjon megvenni, s a végigjátszás után menjen fel valamely szerverre játszani, nem fogja megbánni! ■

értékelés

Medal of Honor Allied Assault: Spearhead

Pozitívumok
  • A megszokott nagyszerű hangulat
Negatívumok
  • Elég rövid
Minimális rendszerigény: Eredeti MoHAA, +800 MB HDD
8,5
grafika 9
hangok 9
játszhatóság 8
hangulat 9
Medal of Honor Allied Assault: SpearheadMedal of Honor Allied Assault: SpearheadMedal of Honor Allied Assault: SpearheadMedal of Honor Allied Assault: SpearheadMedal of Honor Allied Assault: SpearheadMedal of Honor Allied Assault: SpearheadMedal of Honor Allied Assault: SpearheadMedal of Honor Allied Assault: SpearheadMedal of Honor Allied Assault: SpearheadMedal of Honor Allied Assault: SpearheadMedal of Honor Allied Assault: SpearheadMedal of Honor Allied Assault: SpearheadMedal of Honor Allied Assault: SpearheadMedal of Honor Allied Assault: SpearheadMedal of Honor Allied Assault: SpearheadMedal of Honor Allied Assault: SpearheadMedal of Honor Allied Assault: SpearheadMedal of Honor Allied Assault: SpearheadMedal of Honor Allied Assault: SpearheadMedal of Honor Allied Assault: SpearheadMedal of Honor Allied Assault: SpearheadMedal of Honor Allied Assault: Spearhead
Medal of Honor Allied Assault: Spearhead
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Medal of Honor Allied Assault: Spearhead

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló