Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

DVD

Katonák voltunk DVD

Vietnámos film, amelyben végre van arca az ellenségnek...

2003.02.27. 00:00 | szerző: Lacko | DVD

Szeretem a háborús filmeket. Bár az utóbbi időben sokat csalódtam bennük. Egy idő óta az a jelenség tapasztalható ezen témakörben, hogy míg a ruházat, fegyverzet, harcmodor egyre közelebb kerül a valósághoz, addig a történetek és a hősök jelleme egyre jobban távolodik tőle. Azon kívül megfigyelhető rajtuk az amerikai kettős propaganda: befelé a „gyere és légy lelkes ágyútöltelék”, kifelé – nekünk – pedig a „mi vagyunk a janik”. Ennek ellenére persze minden háborús filmet megnézek, és ha tehetem beszerzem a DVD gyűjteményembe is.

Katonák voltunk DVD

Milyen film hát a Katonák voltunk? Vietnámos. Na de, mennyire jó? Amikor megnéztem, felkészültem rá, hogy egy újabb propagandafilmet láthatunk Rambóról, akit ezúttal Stallone helyett Mel Gibson alakít majd. Ebben szerencsére pozitívan csalódtam. Bár érződik, hogy az Afganisztán elleni hadjárat előkészítése közben készült a film, mégis eltér a megszokott sablonoktól: az irtózatosan gonosz sárgák dicsőséges lemészárlásától.

Persze itt is van mészárlás, és az amerikai katonák itt is sokkal jobbak a vietkongoknál (a fene tudja, hogy hogyan győzhettek mégis ezek az amatőrök!), és persze lobog a csillagos sávos lobogó, de... - és ez fontos újítás az amerikai filmekben – de végre van arca az ellenségnek. Kiderül, hogy az észak-vietnámiakat is anya szülte, éreznek szeretetet is, meg gyűlöletet is. Tudnak félni és képesek hősökké válni. Nem azt mondom, hogy egyenlő mértékben, mint az amerikai hősök, de legalább megjelenik a filmben. Ez már haladás...

Igyekeztek a környezetet, a felszerelést, a taktikákat minél élethűbbre, minél realisztikusabbra venni. Természetesen nem dokumentumfilmről van szó, ezért ebből a realizmusból sokszor visszavettek a látvány érdekében. És ezek a látványok annyira jól vannak megkomponálva, hogy az ember csak második nézésre mondja azt, hogy „na azért ilyen már nincsen is!”

Katonák voltunk DVD

A film készítőit nem hagyta hidegen a hasonló témában játszódó Szakasz (Platoon) c. film sikere és annak oka. Ezért a film az akciókon és a propagandán túl nagymértékben foglalkozik a katonalélek problematikájával: miért harcolunk? Miért halunk meg? Miért és kit ölünk? Szabad-e sírni a Kárpátok alatt? Satöbbi... A megválaszolást azonban már ránk hagyja. Persze nagyon helyesen, mivel arra a kérdésre, hogy egyáltalán mi a fenét kerestek ebben az országban az amerikaiak, gondolom mindenki más választ ad.

A film lendületét, ritmusát folyton megtöri az otthoni élet – a bizakodó, rettegő – feleségek élete. Ez nekem nem annyira tetszett. Ezt a témát valahogy jobban is fel lehetett volna dolgozni, a film ritmusába jobban beleillő módon.

A DVD viszont meglepően jóra sikeredett. Ezen azt értem, hogy háborús filmeknél szerintem fontos, hogy eredeti és magyar nyelven is legyen rajta szinkron. Eredeti az érzés kedvéért, magyar pedig azért, mert egy akciódús jelenetben az ember nagyon sok mindenről lemarad ha a feliratot bogarássza. És annak ellenére, hogy ez szerintem alap, sajnos nem sok korongról mondható el. Szerencsére a Katonák voltunk DVD-ről igen.

Katonák voltunk DVD

Az egyetlen korong persze nem bővelkedik extrákban, de ami rajta van, az nagyon klassz. Egy húszperces filmet láthatunk arról, hogyan is készült a film. De ami engem sokkal jobban megfogott a Mel Gibsonnal készített riportoknál, az az, hogy eredeti dokumentum-felvételeket is láthatunk a csatáról. Láthatjuk az igazi riportot az igazi parancsnokkal, ami a film végén is szerepel. Sőt, az extrában megszólal maga a tábornok is, már öregen, és kifejti nézetét arról, hogy mennyire hiteles a film. Ezzel azért ajánlatos szkeptikus álláspontot felvenni, de kedves színfoltja a werkfilmnek.

Ez a DVD egy jól sikerült film, jól sikerült digitális kiadása. És minden tekintetben beleillik a modern háborús filmek gyűjteményébe. ■

Katonák voltunk DVDKatonák voltunk DVDKatonák voltunk DVDKatonák voltunk DVD

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló