Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Rendezvények

E3 2000: Creative Labs

2000.06.26. 00:00 | szerző: Dino | Rendezvények

A Sound Blaster kártyák gyártója többek között egy PlayStation 2-höz készített hangszórókészletet mutatott be, de látni lehetett például egy új MP3 játszót is, a Nomad Jukebox-ot, melynek belsejében egy 6 GB-os winchester tárolja az MP3 file-okat.

E3 2000: Creative Labs
Desktop Theater DTT 2500 Digital

A Sound Blaster kártyák terén nincs semmi újítás, a legutóbbi változat a Sound Blaster Live! Platinum, melynek különlegessége a Live!Drive nevű, 5.25-ös meghajtóhelyre beszerelhető csatlakozófelület, melyen minden szükséges csatlakozási lehetőség megtalálható, a fejhallgatótól az S/PDIF digitális ki- és bemeneten keresztül a MIDI portig. A dobozban lévő hangkártya a megszokott EMU10K1 processzorra épülő SB Live!. Amerikában két új csomagolásban is kapható az SB Live!. A Sound Blaster Live MP3+ és X-Gamer csomagok különböző mellékelt szoftverekkel kaphatók, az előbbi inkább zeneszerkesztéshez és MP3 készítéshez tartalmaz programokat, az utóbbihoz pedig több játékot mellékeltek. (Európában SoundBlaster Live! Player 1024 néven kapható a Live!Drive nélküli kártya, illetve Sound Blaster PCI 512 néven is megkaphatjuk azt, 1-2 csatlakozó kivételével.)

BlasterKey MP3 termékük egy 49 billentyűs, nyomásérzékeny MIDI billentyűzet, melyet elsősorban a fiatalabb korosztály számára készítettek, így a mellékelt szoftverek között egy zongoraoktató program is található. A billentyűzet nevében megjelölt MP3 nem véletlen, egyrészt divatos dolog ma az MP3, így feltételezhetően a marketingesek erőltették oda, másrészt pedig az egyik mellékelt szoftverrel közvetlenül MP3-ba rögzíthetjük zenénket.

E3 2000: Creative Labs
3D Blaster GeForce2

Nomad II MP3 játszójuk is ki volt állítva, ezt 64 MB-os SmartMedia kártyával árusítják, és egy FM rádióvevőt is beleépítettek. 132*64 pixeles kijelzője háttérvilágításos, a fejhallgató kábelén pedig egy távirányító is helyet kapott. A Samsung yepp-jéhez hasonlóan ez is képes hangot felvenni, 32 kbps mintavételezéssel ADPCM kódolással akár 4 órányi felvétel is elfér a 64 MB-os memória kártyán. A géphez a mellékelt USB kábelen vagy egy külön megvásárolható dokkoló állomáson keresztül lehet csatlakoztatni. Emellett magas és mély hangszínszabályzója is van, négy előre rögzített és egy tetszőlegesen módosítható beállítással.

A Nomad II újabb változata a Nomad II MG, mely 64 MB beépített memóriát is tartalmaz, nem csak a SmartMedia kártyán tárolhatjuk a file-okat. Emellett különböző effekteket kapcsolhatunk be lejátszás közben, és a szerkezet designja is más, ugyanis magnézium tokozása van. A Nomad II MG kijelzője 85*51 képpontos, ugyancsak háttérvilágításos. Ehhez a lejátszóhoz egy USB csatlakozójú dokkolót adnak, és a normál USB kábelt lehet külön megvenni hozzá. Amúgy mindkét MP3 játszó flash memóriában tárolja a szoftverét, így később - újabb audio szabványok megjelenése esetén - egyszerűen frissíthetjük azt.

E3 2000: Creative Labs
Sound Blaster Live! Platinum

Legújabb MP3 játszójuk a bevezetőben már említett Nomad Jukebox, melynek érdekessége a benne lévő 6 GB-os winchester, melyen akár 100 órányi 128 kbites tömörítésű zenét tárolhatunk. Mivel itt már van mozgó alkatrész, a készülék akár öt percnyi zenét tud eltárolni, hogy legyen ideje visszaállítani a fejet, ha valami gond lenne. A fejhallgató csatlakozó mellett két vonalkimenet is található rajta, így otthon akár négy hangszóróra is ráköthetjük, és térbeli hangzással hallgathatjuk a felvételeket. Az EAX-ben megismert effekteket is bekapcsolhatjuk a zenehallgatáshoz. A line-in bemeneten keresztül külső egységről WAV-ba rögzíthetünk bármit. Ennél is egyszerűen frissíthető a szoftver, mely természetesen jóval komolyabb, mint a Nomad II esetében, mivel különböző DSP algoritmusokkal vagy automatikus lejátszási lista generátorral bővíthetjük később a szerkezetet. A Nomad Jukebox kijelzője 132*64 pixeles, és szintén háttérvilágításos.

Jelenleg kapható hangszórókészleteik közül a Desktop Theater 5.1 DTT 2500 Digital egy dolby digital dekóderrel ellátott 5+1 hangszórós készlet, erősítővel és S/PDIF bemenettel, a dobozban pedig állványokat is kapunk a hátsó hangszórókhoz. A FourPointSurround FPS 1000 és FPS 2000 pedig egy-egy 4+1-es, erősítővel is rendelkező rendszer, az előbbi digitális S/PDIF bemenettel.

Videokártyák terén 3D Blaster Annihilator 2 kártyájuk számít újdonságnak. Az Európában 3D Blaster GeForce2 néven hamarosan boltokba kerülő kártyán az NVIDIA GeForce2 GTS processzora található, 32 MB DDR memória mellett. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló