Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

DVD

Tenenbaum, a háziátok DVD

A film készítői már DVD-ről is küldik ránk a rontást.

2003.05.17. 00:00 | szerző: mogyoro [UG] | DVD

A szereplőgárdának köszönhetően abban a tudatban vettem kezembe a DVD lemezt, hogy a film életem egyik legjobb vígjátéka lesz. Valamilyen belső sugallatra az a hátsó gondolatom is támadt, hogy amolyan „Addams Familys” történetet láthatok majd – ne kérdezzétek, hogy miért. Ezek után hidegzuhanyként ért, hogy aki látta, azt tanácsolta, ne is nézzem meg, mert ők szeretik a vígjátékokat, de ezt nem bírták idegekkel – elaludtak rajta. Különben is, a „háziátok” a címben a filmet takarja, ezzel küldve rontást arra, aki megnézi ezt a vígjátékot.

Tenenbaum, a háziátok DVD

Ezek után, szinte természetes, nem tehettem meg, hogy kihagyjam, pedig felmerült, hogy megkímélem magamat a megnézésétől, a PC Dome olvasóit pedig a kritikától. Kivételesen megpróbálok nem túl szigorú lenni – bár akkor most inkább abba kéne hagynom az írást. De tény, hogy nem csak az Amerikai pitével kezdődik a vígjáték, léteznek (és léteztek) fanyar gyöngyszemek eddig is. A Boldogságtól ordítani film se nagyon tetszett ismerőseim körében egy haveromon és rajtam kívül másnak. Pedig a groteszk világot önmagával szembeállítani igen nagy odafigyelést kíván minden alkotótól. S ha csak egy (de nagy valószínűséggel a leglényegesebb) darabját ragadjuk ki ennek a világnak, a családot, akkor máris nehezebb a feladat.

A Tenenbaum készítői ezt a darabkát ragadták ki. S hiába adatik meg minden képkockánál, párbeszédnél a lehetősége annak, hogy egy sziporkázó, helyzetkomikumra alapozó, minden klisét felhasználó filmet készítsenek, ők nem engednek a csábításnak, s a maguk által kijelölt úton viszik végig a cselekményt. Lassan, hömpölyögve, mégis tökéletes vonalvezetéssel. Aki odafigyel erre a nehéz vígjátékra, az jutalomként néha könnyen érthető poénokat is elcsíphet.

Tenenbaum, a háziátok DVD

A filmben a hang mellékes (magyar 2.0, angol 5.1, de akár sztereo is lehetne, semmivel nem jobb), ellenben a kép, az operatőri munka nekem nagyon bejött. Talán, mert nem mindig azt az elavult sztereotípiát használta, hogy a cselekménynek középen kell történnie, ezzel is elősegítve a filmben egy különleges hangulatot.

Ennyit a filmről, most az extráknak kéne jönniük, de az a jelenet-, nyelv- és feliratválasztásban kimerül. Kár!

Tenenbaum, a háziátok DVD

Elvakult filmrajongóknak szívesen ajánlom, de a kommersz szerelmesei kerüljék! ■

Tenenbaum, a háziátok DVDTenenbaum, a háziátok DVDTenenbaum, a háziátok DVD

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló