25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Creative PC-CAM 550

A Creative vakuval szerelt webkamera-fényképezőgépe.

Írta: Dino

A webkamerákat is gyártó cégek folyamatosan igyekeznek a digitális fényképezőgépek piaca felé konvergálni egy-egy új termékükkel. Így teszi ezt a Creative is, akiktől nemrég jelent meg a PC-CAM 550 elnevezésű kamera, melynek dobozán az „1,3 megapixel” felirat díszeleg. No de nézzük, mit is tud valójában ez a szerkezet.

Az ívelt alakú kamera inkább jobbkezeseknek készült, bal kézzel megfogni kicsit esetlen. Jobb kezünkbe véve azonban mutatóujjunk alá kerül az exponáló-gomb. Ezen kívül egy ki-bekapcsoló, egy üzemmód-váltó és egy vakukapcsoló gomb található a PC-CAM 550 hátán, no meg egy kis LCD kijelző. Az utóbbin az aktuális mód (normál, alacsony vagy magas felbontás, normál ill. magas felbontás időzítővel, sorozatfelvétel), az elem állapota, a vaku ki vagy bekapcsolt állapota, valamint a készíthető képek darabszáma jelenik meg.

Az áramellátásról négy darab AAA (kis ceruza) elem gondoskodik, de ha az USB portra kötjük, és csak számítógéppel használjuk, ezeket akár ki is vehetjük belőle. A webkamera célú felhasználáshoz a gép oldalán találjuk a mellékelt USB kábel csatlakozóját, és kapunk a dobozban egy masszív, gumi aljú talpazatot is, mely a szerkezet alján lévő állvány-csavarmenetnél rögzíti a kamerát, és kismértékű előre-hátra döntést is lehetővé tesz. Ami még nem mindennapi egy ilyen eszköz esetén, az a vaku jelenléte, és ez igen pozitív a belső felvételek esetén.

A gép lelkét egy 640*480-as CMOS szenzor jelenti, a dobozon reklámozott 1,3 megapixel így nem más, mint marketingfogás. A memóriában 640*480-asként tárolt képet ugyanis áttöltéskor interpolálja négyszeresére a kezelőszoftver. Nagyon jól mutatja ezt az is, hogy 320*240-es képből 195 fotó fér a 7,5 MB beépített memóriába, 640*480-as és 1280*960*as felbontásnál ez a szám megegyezik: maximum 88 darabot fotózhatunk vele.

A webkamerák egyik legfontosabb szubjektív jellemzője természetesen a képminőség. Mivel ebben a kategóriában a CMOS érzékelők nem a profi felhasználásra alkalmas típusok, senki se számítson valami komoly minőségre. Viszont azt elmondhatjuk, hogy a 640*480-as felbontás használata esetén megfelelő fényviszonyok (pl. szabad téren napos időben) használható gépek születtek, de a szobai, vakus képek (kivéve, ha a közelben valamit túl erős fény ért a vakuból) is megfelelőek lettek. Az interpolált módot viszont érdemes teljesen elfelejteni, az ezzel átméretezett képek félelmetesen néztek ki, a kis hibákat igencsak felerősítette a nagyítás. Webkameraként szobai fény mellett a fehéregyensúly nem igazán stimmelt, fehér helyett sárgás színek jelentek meg.

A kamera mellett a dobozban a már említett talpat, egy csuklószíjat, 4 db AAA elemet, egy USB kábelt, a meghajtóprogram CD-jét és egy Ulead Video Studio 5.0 SE képszerkesztőt találunk. A PC-CAM Center nevű szoftver segítségével tudjuk letölteni a képeket (segít az albumokba rendezésben is), és ennek segítségével kezelhetjük a webkameraként csatolt gépet is, fotók vagy videofelvétel rögzítésére. A Creative PC-CAM ára nettó 21.990 Ft.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Creative PC-CAM 550
  • Creative PC-CAM 550
  • Creative PC-CAM 550
  • Creative PC-CAM 550
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!