Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Creative PC-CAM 550

A Creative vakuval szerelt webkamera-fényképezőgépe.

2003.06.18. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A webkamerákat is gyártó cégek folyamatosan igyekeznek a digitális fényképezőgépek piaca felé konvergálni egy-egy új termékükkel. Így teszi ezt a Creative is, akiktől nemrég jelent meg a PC-CAM 550 elnevezésű kamera, melynek dobozán az „1,3 megapixel” felirat díszeleg. No de nézzük, mit is tud valójában ez a szerkezet.

Creative PC-CAM 550

Az ívelt alakú kamera inkább jobbkezeseknek készült, bal kézzel megfogni kicsit esetlen. Jobb kezünkbe véve azonban mutatóujjunk alá kerül az exponáló-gomb. Ezen kívül egy ki-bekapcsoló, egy üzemmód-váltó és egy vakukapcsoló gomb található a PC-CAM 550 hátán, no meg egy kis LCD kijelző. Az utóbbin az aktuális mód (normál, alacsony vagy magas felbontás, normál ill. magas felbontás időzítővel, sorozatfelvétel), az elem állapota, a vaku ki vagy bekapcsolt állapota, valamint a készíthető képek darabszáma jelenik meg.

Az áramellátásról négy darab AAA (kis ceruza) elem gondoskodik, de ha az USB portra kötjük, és csak számítógéppel használjuk, ezeket akár ki is vehetjük belőle. A webkamera célú felhasználáshoz a gép oldalán találjuk a mellékelt USB kábel csatlakozóját, és kapunk a dobozban egy masszív, gumi aljú talpazatot is, mely a szerkezet alján lévő állvány-csavarmenetnél rögzíti a kamerát, és kismértékű előre-hátra döntést is lehetővé tesz. Ami még nem mindennapi egy ilyen eszköz esetén, az a vaku jelenléte, és ez igen pozitív a belső felvételek esetén.

Creative PC-CAM 550

A gép lelkét egy 640*480-as CMOS szenzor jelenti, a dobozon reklámozott 1,3 megapixel így nem más, mint marketingfogás. A memóriában 640*480-asként tárolt képet ugyanis áttöltéskor interpolálja négyszeresére a kezelőszoftver. Nagyon jól mutatja ezt az is, hogy 320*240-es képből 195 fotó fér a 7,5 MB beépített memóriába, 640*480-as és 1280*960*as felbontásnál ez a szám megegyezik: maximum 88 darabot fotózhatunk vele.

A webkamerák egyik legfontosabb szubjektív jellemzője természetesen a képminőség. Mivel ebben a kategóriában a CMOS érzékelők nem a profi felhasználásra alkalmas típusok, senki se számítson valami komoly minőségre. Viszont azt elmondhatjuk, hogy a 640*480-as felbontás használata esetén megfelelő fényviszonyok (pl. szabad téren napos időben) használható gépek születtek, de a szobai, vakus képek (kivéve, ha a közelben valamit túl erős fény ért a vakuból) is megfelelőek lettek. Az interpolált módot viszont érdemes teljesen elfelejteni, az ezzel átméretezett képek félelmetesen néztek ki, a kis hibákat igencsak felerősítette a nagyítás. Webkameraként szobai fény mellett a fehéregyensúly nem igazán stimmelt, fehér helyett sárgás színek jelentek meg.

Creative PC-CAM 550

A kamera mellett a dobozban a már említett talpat, egy csuklószíjat, 4 db AAA elemet, egy USB kábelt, a meghajtóprogram CD-jét és egy Ulead Video Studio 5.0 SE képszerkesztőt találunk. A PC-CAM Center nevű szoftver segítségével tudjuk letölteni a képeket (segít az albumokba rendezésben is), és ennek segítségével kezelhetjük a webkameraként csatolt gépet is, fotók vagy videofelvétel rögzítésére. A Creative PC-CAM ára nettó 21.990 Ft. ■

Creative PC-CAM 550

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló
Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi  mousepad Genesis GX58, Xenon 200 egerek és M12 Maxi mousepad
ADATA SD600 külső SSD ADATA SD600 külső SSD
HyperX Pulsefire FPS gamer egér HyperX Pulsefire FPS gamer egér