Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

DVD

A gyűrűk ura: A két torony DVD

A mozitrilógia második részének első DVD változata - két korong, közel három óra extrával.

2003.07.17. 00:00 | szerző: Dino | DVD

A Warner Home Video munkatársainak köszönhetően az elsők között tekinthettük meg az augusztus 26-án boltokba kerülő A gyűrűk ura: A két torony kétlemezes DVD változatát. Míg a nagy rajongók számára év végére ismét megjelenik a négy korongon mintegy 45 perccel hosszabb filmet és többórányi extrát tartalmazó bővített változat is, akiket inkább egyszerűen a film érdekel, vagy nem akarják magukat nagyobb költségekbe verni, azok számára megfelelő alternatíva az augusztusi kiadás. A film ezen is Dolby Digital 5.1 EX szinkronnal jelenik meg, közel három órányi extrával a második lemezen.

A gyűrűk ura: A két torony DVD

Az első extra egy 14 perces werkfilm „A két torony forgatásán” címmel. Ez inkább egy nagyon általános összeállítás, rengeteg filmrészlettel, és igen szerteágazó tartalommal. A készítői (a Starz Encore) szerettek volna mindent bemutatni, de kevés volt a rendelkezésre álló idő, így például csak a főbb szereplők és Peter Jackson kapott szót benne. Ennél sokkal tartalmasabb és érdekesebb a Warner Bros werkfilmje, a „Visszatérés Középföldére”. Ez a közel háromnegyed órás film sokkal átfogóbb, és gyakorlatilag minden fontos alkotó megszólal benne, Peter Jacksontól és Elijah Woodtól Miranda Otton keresztül Orlando Bloomig. Láthatjuk például, hogyan tisztították meg az egyik helyszínt a hótól és jégtől ventillátorokkal és vízzel, és persze Gollam animálásáról, valamint a mozgását kölcsönző Andy Serkinsről is sokat hallhatunk. Sok részletében személyesebb is ez az összeállítás. A Pippint és Trufát alakító színészek például elég sokat hülyéskednek benne, és azt is megtudhatjuk róluk, hogy szeretnek biliárdozni. Vagy például abba is bepillantást nyerhetünk, hogy mit csináltak a forgatás közben a színészek: néhányan bungee jumpingolni mentek, a Samut alakító Sean Astin pedig egy saját kisfilmet forgatott. Kérdéses viszont, hogy tulajdonképpen kiknek is szánták eredetileg ezt a werkfilmet (feltételezésünk szerint ugyanis ezt még a mozibemutató előtt adhatták le TV csatornák). Ha azoknak, akik még nem látták a filmet (ez tűnt valószínűbbnek a tartalom alapján), akkor túl sok részletet láthatunk a filmből, ha viszont azoknak, akik már látták, azok feleslegesnek találják a hosszabb mozi-jeleneteket.

A gyűrűk ura: A két torony DVD

A menüben soron következő extra az előbb említett rövidfilm, Sean Astin rendezése. A főbb szerepeket egy operatőr egy kaszkadőr és egy dublőr kapta, a színészek pedig csak asszisztensekként közreműködtek, Peter Jackson pedig a buszvezető szerepében tűnik fel. Az eredmény egy négy és fél perces film, ”A kicsi, a nagy és a közepes” címmel, egy kis drámai hangvételű alkotás, ami után elgondolkodtunk, hogy vajon mi lehetett ilyen hatással Astinra a forgatás során... :-) Mindenesetre ehhez kapcsolódóan kapunk egy 8 perces werkfilmet is, mely sok megmosolyogtató részt tartalmaz.

A gyűrűk ura: A két torony DVD

Nyolc darab 4-5 perces kisfilm következik, a lordoftherings.net rövidfilmjei, változatos témákról beszámolva. Nem maradtak le a filmelőzetesek se (2 darab), mellettük pedig 15-20 darab rövid TV-s reklámspot is található. Kapunk a lemezen egy videoklipet is, Emiliena Torrini előadásában a „Gollam dala” című számot, melyben az énekesnő hangját leginkább Björkhöz tudnám hasonlítani.

A gyűrűk ura: A két torony DVD

A végére maradt még néhány érdekes kisfilm. „Ilyen lesz a bővített változat” címmel bepillantást kapunk a négylemezes változatba, például megtudhatjuk, hogy készült a zeneszerző a bővített változat hosszabbított jeleneteinek zenei munkáira. Az 5 perc hosszú összeállítás után nem kisebb érdekesség az Így készült a folytatás – A király visszatér, ahol a történetről és a munkálatokról láthatunk jeleneteket. Végül az Electronic Arts kiadásában megjelenő Return of the King videójáték előzetesét tekinthetjük meg, werkfilm betétekkel (például a hangok felvételéről).

A gyűrűk ura: A két torony DVD

A gyűrűk ura mozi-trilógia második részének DVD kiadása is egy igen színvonalas összeállítás lett, 2,5-3 órányi extrával. Aki megelégszik a moziban bemutatott változattal, annak mindenképpen megéri a befektetést: gyakorlatilag egy tökéletes DVD jelenik meg augusztusban. Aki pedig nem (vagy a dts hangot hiányolja), az várjon az év végére ígért bővített változatra. ■

A gyűrűk ura: A két torony DVD
A gyűrűk ura: A két torony DVDA gyűrűk ura: A két torony DVDA gyűrűk ura: A két torony DVDA gyűrűk ura: A két torony DVDA gyűrűk ura: A két torony DVDA gyűrűk ura: A két torony DVDA gyűrűk ura: A két torony DVDA gyűrűk ura: A két torony DVDA gyűrűk ura: A két torony DVD

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló