Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Benq Joybee

Egy újabb kombinált pen-drive és MP3 játszó eszköz járt nálunk.

2003.08.09. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A hardver-eszközök tesztelése legtöbbször nem annyira egyszerű, mint amilyennek tűnik. A rendelkezésre álló néhány nap, esetleg 1-2 hét alatt kell minél jobban megismerni az adott terméket, hogy aztán reális képet alkotva születhessen meg a cikk. Az MP3 játszók tesztelése azonban egyúttal kellemes foglalatosság is, főleg, ha valaki hozzám hasonlóan amúgy is egész nap zenét hallgat. Így a teszt elsődlegesen annyi, hogy a megszokott zenejátszó-eszköz helyett az újdonságot használom pár napig, így gyakorlatilag fény derül az összes pozitívumára és negatívumára. Örömmel fedeztem fel a beérkező hírek között a Benq MP3 játszójáról szólót, és kíváncsian vártam a lehetőséget a tesztelésre, különösen, hogy nemrégiben volt szerencsém a Creative hasonló eszközéhez is.

Benq Joybee

A Benq a Creative MuVo-hoz hasonlóan egy kombinált eszközt készített: a Joybee nemcsak MP3 játszóként funkcionál, hanem egyben USB-s flash memóriaként – közismert nevén pen-drive-ként – is. 64 és 128 MB-os változatban kapható, ami adathordozásra általában megfelelő, zenei tekintetben pedig 1 illetve 2 óra körüli mennyiséget helyezhetünk el rajta, ami egy napra általában elég szokott lenni.

A dobozt kinyitva először a kissé bumfordi, külsejében leginkább a pen-drive-okra hasonlító eszközzel találkoztam. Igen pozitívan vettem észre a dobozban megbújó 500 mAh-s akkumulátort, melyet nekem kellett beleépítenem a szerkezetbe. Az akkus megoldás igen pozitív, mert az elemvásárlást így feleslegessé tették. (Mondjuk ha útközben merül ki az akku, bajban lehetünk, a feltöltéshez ugyanis a számítógép USB portjára kell kötnünk a Joybeet. Viszont ha valahogy beszerzünk tartalék akkut, akkor nyert ügyünk van :-) A dobozban található még a fülhallgató (erre még részletesebben visszatérek), egy USB hosszabbító kábel, valamint egy CD lemez a Windows XP előtti rendszerek driverével és a QMusic szoftverrel.

Benq Joybee

A kicsomagolás utáni első feladat az akku feltöltése volt. Ha mérete miatt nem tudjuk közvetlenül az USB portra csatlakoztatni a Joybeet (ugyanis vastagsága miatt útban lehet a szomszédos csatlakozóknak), akkor a mellékelt kábellel kell a gépre kötnünk. Az akku 1-2 óra alatt feltöltődik, erről a Joybeen lévő LED is tájékoztat (egy töltéssel kb. 6 óra zenehallgatásra van lehetőség). Ha már az USB porton van az eszköz, elkezdhetjük a file-ok feltöltését is (nem Windows XP használata esetén előbb a meghajtóprogramot kell felinstallálni). A pen-drive-okhoz hasonlóan új meghajtóként megjelenik az eszköz, így akár simán át is másolgathatjuk a zenéket (egy MP3 nevű könyvtárba kell pakolni azt, amit le szeretnénk játszani), a mellékelt QMusic programmal azonban még a lejátszási sorrendet is meghatározhatjuk (egy playlistet generál a file-ok mellé). Az adatátviteli sebesség 6-700 kbyte/sec volt, aminél az USB 1.1 valamivel többre is képes lenne.

Az MP3 lejátszó vezérlése egyetlen kezelőszervvel lett megoldva: egy kerek gombot benyomva indíthatjuk el és állíthatjuk le a lejátszást, kb. negyed fordulatot előre vagy hátra forgatva pedig a hangerőszabályzást és a számok közötti léptetést vezérelhetjük. Ha egy pillanatra forgatjuk csak el a kereket, akkor ugrik, ha hosszan úgy tartjuk, akkor a hangerőt változtatja. Érdekes megoldás, de nagyjából működik (néha egy hangerő-állítás után nem érzékelte a számváltást, és ilyenkor egy pillanatnyi pause/play segített). Kár, hogy ez a szerkezet se jegyzi meg se azt, hogy melyik számnál kapcsoltuk ki, illetve milyen hangerőn hagytuk.

Korábban említettem már a mellékelt fülhallgatót. Nos, a Benq designerei úgy gondolták, hogy mindenki szereti azt a mai divatirányzatot, melynek fő jelmondata a „hordjuk elektronikus eszközeinket a nyakunkban” lehetne (a mobiltelefonok erre a legjobb példa). A fülhallgató ugyanis gyakorlatilag egyúttal nyakba akasztóként is funkcionál, sőt, annak szétválaszthatatlan része. Így akár tetszik, akár nem, rá vagyunk kényszerítve arra, hogy a Joybeet nyakunkba lógatva használjuk. Különösen, hogy a fülhallgató csatlakozója nem az elterjedt 3,5-ös jack, hanem annál valamivel kisebb, így sajátunkat nem használhatjuk hozzá. Elvben létezik egy átalakító, így azért megoldást lehet találni.

A Benq Joybee egy újabb példa arra, hogyan lehet hasznos és praktikus elektronikai eszközöket ötvözni. Ha a méretét kisebbre vették volna, a designnal kicsivel többet foglalkoznak, és esetleg a fülhallgató-csatlakozó megválasztásával nem köteleznek a mellékelt nyakbaakasztó használatára, az akku miatt mindenképpen a Creative MuVo elé kerülhetne a tetszési listán. Így azonban megmarad egy átlagos MP3 játszó-flash memória kombinációnak. A 64 MB-os Benq Joybee ára nettó 20.800 Ft, a 128 MB-os változaté 29.600 Ft, az eszközre két év garancia jár. ■

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.