Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Samsung Floppy és flash memóriakártya olvasó

Bár a floppy kora leáldozóban, ez az eszköz jól kombinálja az újabb adattárolási megoldásokkal.

2003.08.12. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A digitális fényképezőgépek, MP3 játszók és egyéb eszközök elterjedésével egyre többek rendelkeznek különböző típusú memóriakártyákkal. Ilyenek a Compact Flash, SmartMedia vagy Memory Stick típusú, flash memóriát használó kártyák, vagy az apró winchestert tartalmazó MicroDrive. Ezek leolvasásának leggyakoribb módja az adott eszköz közvetlen kábeles rákötése a gépre, azonban – különösen ha több kártyánk is van – sokkal praktikusabb megoldás egy külön kártyaolvasó beszerzése. Aki nem ragaszkodik az olvasó hordozhatóságához – azaz egy USB eszközhöz –, annak nyújt jó megoldást a Samsung legújabb 3,5-ös floppyja.

Samsung Floppy és flash memóriakártya olvasó

Ez az új lemezmeghajtó ugyanis egyúttal hatféle memóriakártyához író-olvasóegységet is tartalmaz. Hátán ennek megfelelően nemcsak a hagyományos csatlakozókat (a kis áramcsatlakozó és a szalagkábel) találjuk, hanem egy USB kábelt is, melyet az alaplap megfelelő csatlakozójára kell kötnünk. Nagytorony házak tulajdonosai bajban lehetnek, ha a floppy helye a ház tetején van, az alaplapon pedig legalul van az USB csatlakozó, ehhez nem elég hosszú a beépített kábel, így egyetlen megoldás a floppy más helyre szerelése.

Windows XP alatt gyakorlatilag elég minden kábelt a megfelelő helyre kötni, és már használhatjuk is az új floppyt: egy rakás új meghajtó-betűjellel gazdagodunk. Régebbi operációs rendszerekhez a beszerelés előtt fel kell installálni a mellékelt drivert is. Mivel az egyes kártya-helyek külön betűjelet kapnak, nemcsak a kártyáról a winchesterre vagy lemezre másolhatunk, hanem akár a kártyák között is. Az eszköz a következő kártyatípusokat képes használni: CompactFlash (Type I és II), a CF TypeII+ foglalatú MicroDrive, SmartMedia, Secure Digital és MultiMedia Card, valamint MemoryStick. 1-2 kivételtől eltekintve ez elég jól lefedi a manapság használt memóriakártyákat. Az átviteli sebesség mérése során nem épp a csúcsértékeket tapasztaltuk, 400 kbyte/sec körüli volt az írási/olvasási sebesség. Ez az USB 1.1 csatoló ellenére kicsit lassúnak tűnt.

Az új Samsung floppy (pontos típusjelölése: FMD7501NHQ1) jó helykímélő megoldást kínál azoknak, akiknek a floppy és CD mellett különféle flash memóriakártyákat is használnak adatok tárolására, hordozására, vagy például sokat fotóznak. Az eszköz ára nettó 8.700 Ft. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló