For Honor
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Samsung Floppy és flash memóriakártya olvasó

Bár a floppy kora leáldozóban, ez az eszköz jól kombinálja az újabb adattárolási megoldásokkal.

2003.08.12. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A digitális fényképezőgépek, MP3 játszók és egyéb eszközök elterjedésével egyre többek rendelkeznek különböző típusú memóriakártyákkal. Ilyenek a Compact Flash, SmartMedia vagy Memory Stick típusú, flash memóriát használó kártyák, vagy az apró winchestert tartalmazó MicroDrive. Ezek leolvasásának leggyakoribb módja az adott eszköz közvetlen kábeles rákötése a gépre, azonban – különösen ha több kártyánk is van – sokkal praktikusabb megoldás egy külön kártyaolvasó beszerzése. Aki nem ragaszkodik az olvasó hordozhatóságához – azaz egy USB eszközhöz –, annak nyújt jó megoldást a Samsung legújabb 3,5-ös floppyja.

Samsung Floppy és flash memóriakártya olvasó

Ez az új lemezmeghajtó ugyanis egyúttal hatféle memóriakártyához író-olvasóegységet is tartalmaz. Hátán ennek megfelelően nemcsak a hagyományos csatlakozókat (a kis áramcsatlakozó és a szalagkábel) találjuk, hanem egy USB kábelt is, melyet az alaplap megfelelő csatlakozójára kell kötnünk. Nagytorony házak tulajdonosai bajban lehetnek, ha a floppy helye a ház tetején van, az alaplapon pedig legalul van az USB csatlakozó, ehhez nem elég hosszú a beépített kábel, így egyetlen megoldás a floppy más helyre szerelése.

Windows XP alatt gyakorlatilag elég minden kábelt a megfelelő helyre kötni, és már használhatjuk is az új floppyt: egy rakás új meghajtó-betűjellel gazdagodunk. Régebbi operációs rendszerekhez a beszerelés előtt fel kell installálni a mellékelt drivert is. Mivel az egyes kártya-helyek külön betűjelet kapnak, nemcsak a kártyáról a winchesterre vagy lemezre másolhatunk, hanem akár a kártyák között is. Az eszköz a következő kártyatípusokat képes használni: CompactFlash (Type I és II), a CF TypeII+ foglalatú MicroDrive, SmartMedia, Secure Digital és MultiMedia Card, valamint MemoryStick. 1-2 kivételtől eltekintve ez elég jól lefedi a manapság használt memóriakártyákat. Az átviteli sebesség mérése során nem épp a csúcsértékeket tapasztaltuk, 400 kbyte/sec körüli volt az írási/olvasási sebesség. Ez az USB 1.1 csatoló ellenére kicsit lassúnak tűnt.

Az új Samsung floppy (pontos típusjelölése: FMD7501NHQ1) jó helykímélő megoldást kínál azoknak, akiknek a floppy és CD mellett különféle flash memóriakártyákat is használnak adatok tárolására, hordozására, vagy például sokat fotóznak. Az eszköz ára nettó 8.700 Ft. ■

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.