25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Heli Heroes

Egy 3D engine-be épített klasszikus shoot 'em-up játék jelent meg.

Írta: Dino 3 hozzászólás

1996-ban volt egy Seek and Destroy elnevezésű shareware játék, melyben egy felülnézetben látott helikoptert irányítva kellett szétrombolnunk gyakorlatilag mindent, amit a pályán találtunk. A Heli Heroes dobozán lévő képeket látva ez ugrott be elsőnek, és mivel annak idején jól elszórakoztam a Seek and Destroyjal, kíváncsian telepítettem gépemre ezt is. Az indítás után azonban kiderült, hogy ezzel a programmal bizony jóval régebbre nyúltak vissza a fejlesztők: a Commodore 64-esen népszerű Commando vagy Rambo játékok, valamint hasonló shoot ‘em-up-ok világába, amikor még a gép vezetett minket végig a pályákon, nem volt mozgásszabadságunk se.

A Heli Heroes tehát nem más, mint egy klasszikus „lőj szét mindent” játék, egy páréves 3D engine-be építve (a dobozon látható Zuxxez és Reality Pump logó, valamint a játékban látottak arra engednek következtetni, hogy valószínűleg a WW3: Black Gold, Earth 2150 és hasonló játékok motorját használták fel). Egy helikoptert kell irányítanunk, és eljutnunk a kiindulási helyről egy megadott célhelyre, azonban navigálnunk nem is kell, a gépet csak a képernyőn belül irányíthatjuk. Néhány helyen azért van választási lehetőség is, hogy balra vagy jobbra folytatjuk utunkat, de általában aztán előbb-utóbb visszakanyarodunk a másik irányba is. Ha pedig egy fő célpontot nem sikerül első nekifutásra szétlőni, egy kört téve visszavezet minket hozzá a gép.

A pályákon gyakorlatilag minden objektumot meg kell semmisíteni (ágyúkat, tankokat, radarokat, stb.), és ha jól esik, a fákat, épületeket is szétlőhetjük. Mindezt látványos színes fényeffektek kísérik. A pályákon persze találhatunk mindenféle bónuszt: fegyvereket, páncélt, vagy egyszerűen pluszpontot, melyeket a magasabb toplista-helyezés érdekében érdemes gyűjteni. A pálya végére érve aztán összesítést kapunk, hogy mennyit sikerült elpusztítani a célpontokból. Összesen 30 küldetés vár ránk, ezek némelyikében az idő is ellenünk dolgozik: folyamatosan megy a visszaszámlálás, a célpontok elpusztításáért pedig plusz másodperceket kapunk. Végül pedig említést érdemel, hogy a játékot egyszerre ketten is játszhatjuk, ilyenkor egy képernyőn két helikopter mozgatható. (Külön mókás dolog egyedül irányítani mindkettőt. :-)

Igazából bajban vagyok, amikor a Heli Heroest kell értékelni. Egy igen régi játéktípust ástak elő a fejlesztők, és próbálták a mai elvárásoknak megfelelően felöltöztetni. A mai akciójátékokhoz szokott játékosok a kötöttséget nem igazán fogják értékelni, de igazából nem is nekik szól ez a játék, hanem inkább az egyszerűbb kikapcsolódási lehetőséget keresőknek. (Az irányítás elsajátítása például tényleg néhány pillanat, szemben egy komolyabb akciójátékkal.) Pár órányi kikapcsolódást mindenképpen biztosít a játék, ha valakinek nincsenek túl nagy elvárásai. Ja, és teljesen magyarítva került hazánkban a boltokba.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Heli Heroes
  • Heli Heroes
  • Heli Heroes
  • Heli Heroes
  • Heli Heroes

Heli Heroes

Platform:

Fejlesztő: Zuxxez

Forgalmazó: seven m

» Tovább a játék adatlapjára

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Dino
Dino [5959]
Heli Heroes demo
Dino
Dino [5959]
Találtam egyet, hamarosan kint lesz a letöltések között (legalábbis egy darabig... Igen régi demóról van szó :)
J. Dávid
J. Dávid [6295]
A proginak nincsen egy játszható demója?
Mert azért szívesen megnézném...
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (3 db)