Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Space Rangers

Egy érdekes valósidejű űrbeli akció-RPG-stratégia keverék, magyar nyelven.

2004.01.26. 00:00 | szerző: Blade Runner | Ismertető/teszt

A játékipar ugyanúgy működik, mint a filmipar. Évekkel előre beharangozzák az újdonságokat, kapjuk a képeket és a filmeket a játékokból, és mire megérkezik, már szinte mindent tudunk róla, csak játszani kell vele. Ezért is volt nagyon érdekes számomra egy olyan játékot feltennem a gépemre, amellyel előtte nem találkoztam hirdetések és információk formájában. Kis fejlesztő és kiadó termékeként, valamint totálisan ismeretlen játékként az elvárásaim eleve alacsonyabbak voltak, mint a szokásos, előre reklámozott játékoknál, de előrebocsátom, hogy nagyon kellemesen csalódtam benne. No de nézzük magát a játékot!

Space Rangers

A játékot műfajilag nagyon nehéz meghatározni, egyfajta valósidejű űrbeli akció-RPG-stratégia keverékként lehetne talán a legjobban leírni, persze ennyi műfaj keveredése esetén talán szerencsésebb, ha magát a játékmenetet írom le skatulyázás helyett. A betanító rész elég rövid és szófukar lett, ez pont a játék újdonságai miatt sajnálatos. Szerencsére részletes magyar nyelvű leírást is mellékelnek a játékhoz, ennek az olvasgatása a játék betanulási ideje alatt elengedhetetlen.

A játék kezdetén a játékos egy űrhajót, minimális felszerelést és pár jótanácsot kap útravalóul. A játékos szabadon kószálhat a galaxisban, amely 15-20 szektorból és szektoronként 3-4 csillagból áll. Minden csillag körül kering egy pár bolygó, közülük némelyik lakott némelyik lakatlan. A lakatlan bolygóknál a játék kiírja, hogy űrhajóknak nem ajánlatos a leszállás, így ezért ezzel nem is próbálkoztam. :-) A lakott bolygókat öt emberszerű szövetséges faj és egy misztikus hatodik (a Klissans) népesítheti be. Míg az öt faj egymással többé-kevésbé harmonikus, békés kapcsolatban áll, addig a Klissansokkal semmilyen kommunikáció nem lehetséges, kérdés vagy válasz helyett azonnal lőnek, és ami a legsajnálatosabb, ezt nagy precizitással és fejlett fegyverekkel teszik. :-) A játékos feladata, hogy az űrhajóját és saját kiválóságát felfejlessze olyan szintre, hogy a Klissansok ellen győztes hadjáratot folytathasson. Ennek számtalan útját-módját építették a fejlesztők a játékba. Csak felsorolásszerűen a lehetőségek: meteorvadászat (majd utána összekapkodni a szétlőtt meteor értékes ásványait), küldetések vállalása és teljesítése, kereskedelem, kalózvadászat, kalózkodás. A játékos maga dönti el, hogy mikor mit és hogyan csinál, a játék akármelyik lehetőséget vagy azok kombinációját választva végig játszható. Amint a játékos úgy gondolja, elég fejlett és erős már a hajója, akkor a menet közben felfogadott társaival együtt megtámadhatja a Klissans-ok anyahajóját és ezzel megmentheti a galaxist. A játék végén egy békésebb megoldás is létezik a nyerésre, fel kell végre deríteni kik a Klissansok és kapcsolatba kell velük lépni, megtudni, miért ez a hihetetlen gyűlölet.

Space Rangers

A játék három fő helyszínen játszódik. A bolygókon, a csillagrendszerekben és a hipertérben. A három helyszínen más és más feladatokkal találja magát szembe a játékos. A bolygókon lehet kereskedni és felszerelést vásárolni. Itt kapunk küldetéseket is, amelyeket elfogadhatunk vagy visszautasíthatunk (de akár alkudozhatunk is :-). Az űrhajót indulás előtt fel kell töltetnünk üzemanyaggal, ki kell javíttatni a sérüléseket, és már mehet is a felszállás. Először a bolygó körüli térben találjuk magunkat. Itt lehet elkezdeni a meteorvadászatot. A csillagok körül, amint már említettem több bolygó kering, így akár egy másik lakott bolygóra is ellátogathatunk. A küldetések nagy része azonban arra kér minket, hogy más csillagrendszer bolygójára utazzunk egy adott időn belül. Ekkor kap szerepet a galaxis-térkép, ahol az utazásunkat megtervezhetjük. A hajónk eredetileg elég rövid hipertér ugrásokra képes csak, a gyakorlatban csak több ugrással juthatunk el egy adott távolabbi rendszerbe. Amint a hipertér ugrást kiválasztottuk a galaxis térképen, a hajónk elmegy az adott rendszerbe vezető hipertér kapuig és belép magába a hipertérbe. Itt jön egy újabb érdekes lehetőség. A hajónkat két módon is átvezethetjük a hipertéren. Egyrészt választhatjuk az automatikus vezérlést, ilyenkor a dolog eseménymentes, senki nem támad minket, de mi sem szerezhetünk tapasztalatot és felszerelést. A másik a kézi vezérlés, ilyenkor a hipertérben bóklászó űrkalózok megtámadnak minket, de ha a hajónk elég erős és bízunk a reflexeinkben, akkor zsipsz-zsupsz ripityává lőhetjük őket. A csata végén pedig a jól megérdemelt extra felszerelést beszippanthatjuk az űrhajónk rakterébe. Ez a csata kifejezetten a reflexekre épít, így aki nem bízik a szemmértékében, vagy nem szereti a tiszta akció-lövöldözős játékokat, a játék folyamán végig használhatja az automatikus vezérlést is.

A játék grafikailag megfelel a 2003-as szintnek. 2D-s grafikát kapott, de nagyon sok az animáció, gazdag a színválaszték és jól sikerültek a képek, modellek is. Talán a rendszerkép az, ami az ízlésem számára túlságosan csicsás lett, szerencsére a fejlesztők az egyes grafikus effekteket is ki-be kapcsolhatóvá tették, így a játékos maga döntheti el, hogy milyen szintű látványosságra van igénye a játék alatt.

Space Rangers

A hangok-zene kategória ebben az esetben a zene-zörej kategóriát jelenti, mivel beszéd egyáltalán nincs a játékban. Ennek persze az lehetett az egyik oka, hogy a játék egy kattintással átállítható 4 nyelv között (angol, magyar, cseh és orosz), így a beszédek elkerülhetetlenül nagyon sok helyet foglaltak volna el. A játékban egyébként sok az írott szöveg, és dicséretes, hogy a szövegek fordítása is nagyon jól sikerült. A zene, talán szándékosan, a 80-90-es évek játékzenéit idézi fel modern(ebb) hangszerelésben, ezért bár nem zavaró, nem is éri el a mai játékok szintjét. Ez utóbbi megállapítás a zajokra, zörejekre is érvényes.

A játék a szokásos hangzatos „Itt a feladat, meg kell menteni a világot!” jellegű körítéstől eltekintve könnyedre és szórakoztatóra sikerült. Főleg a lövöldözős reflex játék részek miatt nem lehet az egészet véresen komolyan venni. Persze ilyen játék is kell, amelyik a legjobb 80-as évekbeli hagyományokat folytatja, de most már gyönyörű grafikával és nem pici körökkel, meg háromszögekkel. :-) Ezt a 80-as évek érzést erősíti a többjátékos lehetőségek teljes hiánya is.

Space Rangers

A játék azoknak készült, akik szeretik a sci-fit, vagy a lövöldözős játékokat általában. A kötetlen játék, a kereskedés és űrhajófejlesztés talán még a stratégia-kedvelőket is lekötheti. A játék azért is érdekes főleg a fiatal játékosok számára, mert az akciódús játékmenetet végig magyar nyelven, az angol vagy más idegen nyelvű programok nehézségei nélkül élvezhetik. ■

Space RangersSpace RangersSpace Rangers

értékelés

Space Rangers

Pozitívumok
  • Teljesen kötetlen játékmenet
  • Akciódús
  • Kellemes grafika
  • Magyar nyelvű, jó fordítással
Negatívumok
  • A zenék és a zajok egysíkúak
  • Nincs többjátékos lehetőség
  • A betanító program nem elég részletes
8,5
grafika 9
hangok 7
játszhatóság 9
hangulat 9
Space Rangers
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Space Rangers

hozzászólások (28)

p.richi
p.richi 2007.01.23. 21:03
Valaki segitség! Tud valaki MAGYAROSÍTÁST a Space Rangers
nevű játékhoz? Kellene mert egyszer megvolt azt még úgy kaptam
de most nem Magyar WEB oldal cvímet írjatok és valami Magyart
ha tudtok...:sick:
skeap
skeap 2007.02.10. 15:52
van 2. része majdnem ugyan oan. a neve space rangers 2 the dominators
zeustheknight
zeustheknight 2007.07.02. 11:02
csávki nem tud magyarosítást a 2. részhez
nokika
nokika 2010.01.25. 10:45
Ha végigvitted skeap akkor tudod mi a megoldás a piramisos feladatban?(négy istenfit kell 18óra alatt átvinni egyik partról a másikra)Ha tudod légyszi segits:-((
Neogranorman
Neogranorman 2010.04.18. 19:13
Sziasztok!

Kerestem minden boltban, online áruházokban, de sohel se akattam a Space Ranger1-re...

Úgy, hogy szépen megkérnék valakit, hogy, linkelje be ahonnan le lehetne tölteni vagy meg lehetne venni..

Előre is köszönöm!

Sziasztok!
ajánlott olvasnivaló
Prey Prey
What Remains of Edith Finch What Remains of Edith Finch
Planescape: Torment - Enhanced Edition Planescape: Torment - Enhanced Edition