Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

DVD

A Karib-tenger kalózai - A fekete gyöngy átka DVD

Egy zseniális akció-kalandfilm igen tartalmas DVD kiadása.

2004.02.09. 00:00 | szerző: Dino | DVD

A Disney filmstúdió legújabb filmjének alapját a híres Disneyland vidámpark egyik látványossága, a Pirates of the Caribbean adta. Ez a park egyik „szellemvasútja”, melynek fő témájául a kalózok szolgáltak. A Jerry Bruckheimer nevével fémjelzett produkciót Gore Verbinski rendezte (ő irányította a Kör című 2002-es film forgatását is), a főbb szerepeket pedig a már befutott Johnny Depp és Geoffrey Rush, valamint a feltörőben lévő Orlando Bloom és Keira Knightley kapták.

A Karib-tenger kalózai - A fekete gyöngy átka DVD

Az eredmény egy nagyszerű, némi humorral fűszerezett akció-kalandfilm lett, remek színészi alakításokkal és érdekes történettel. Johnny Depp kalózfigurája, Jack Sparrow kapitány már önmagában is feledhetetlen volt (még úgy is, hogy felismerhető volt benne a Félelem és reszketés Las Vegasban filmbeli mozgáskultúrája, de épp ez volt, ami az egészet mókássá tette :-). A történet középpontjában természetesen a kalózok kincse áll, Jack Sparrow, valamint a Fekete gyöngyöt irányító Barbossa kapitány és átoksújtott teljes csontváz-legénysége a nagy kincs nyomába ered, elrabolva közben a kormányzó lányát is.

A DVD korongon magyar, angol és cseh nyelven tekinthetjük meg a filmet, 5.1-es Dolby Digital hangsávval. Két teljes és két részleges audiokommentár került még az első lemezre. Az elsőben Gore Verbinski rendező és Johnny Depp beszélget barátságos, poénkodó hangnemben, természetesen általában az adott jelenethez kapcsolódóan. A másodikban Stuart Beattie, Ted Elliott, Jay Wolpert és Terry Rossio forgatókönyvírókat hallhatjuk a történet hátteréről. A két nem teljes kommentár egyikében a producert, Jerry Bruckheimert hallhatjuk, aki 11 jelenethez fűz hozzá megjegyzéseket. 17 további jelenet alatt Keira Knightley és Jack Davenport szövegel, de ez inkább hülyéskedés és egymás ugratása, nagyszerű angol hangsúlyozással, így kész élvezet hallgatni :-). (Sőt, azt is megfigyelhetjük, hogy a női főszerepet játszó Keira igencsak megkedvelte a CGI rövidítést, mert szinte mindegyik jelenet alatt elhangzik a szájából egy-két alkalommal. :-) Igen dicséretes, hogy mindegyik audiokommentárhoz magyar feliratot is választhatunk.

A Karib-tenger kalózai - A fekete gyöngy átka DVD

Az igazi extrák ennél a kiadványnál is a második korongon kaptak helyet – a kommentárokhoz hasonlóan szintén végig magyar felirattal. „Monstre kaland a tengeren” címmel egy 40 perces werkfilmet láthatunk a főbb alkotók közreműködésével, több fejezetre osztva, különböző témákkal. Ezt követi „A kulisszák mögött” címmel 5 felvétel 1-1 jelenet forgatásáról. Naplók címszó alatt további érdekességeket találunk: „A producer fényképalbumában” Jerry Bruckheimer nyilatkozik, miközben a fotóit mutatják, amiket a forgatás során készített. „Egy kalóz naplója” címmel az egyik kalózt játszó színész szemszögéből láthatjuk a forgatás egyes pillanatait, 10 percben. A fickó kapott egy videokamerát, és ezzel rögzítette az emlékezetesebb pillanatokat, humorosan kommentálva azokat, és beszélgetve a színészekkel. Hajónapló címszó alatt a filmben szereplő hajóról és a vele megtett Los Angeles – Karib-tenger útról beszélnek valódi tengerészek. „A fedélközben” menüpont két ágat tartalmaz: lehetőségünk nyílik a kalózhajó interaktív bejárására, valamint megnézhetünk egy 20 perces dokumentumfilm-összeállítást a kalózokról.

Kapunk még egy 3 perces bakiparádét, valamint 19 kimaradt vagy bővített jelenetet, összesen 20 percben. Érdekes hatperces werkfilm a „Holdfény-szerenád” jelenet forgatása, ez a storyboardtól a forgatásig és a számítógépes animációk készítéséig kíséri végig a munkálatokat, közben animátorok kommentálják a dolgokat. Egy fotógalériában rajzokat, storyboardokat, plakátokat és fotókat láthatunk, végül pedig egy negyedórás kisfilmet tekinthetünk meg, mely a film alapjául szolgáló Disneyland-beli látványosság korabeli dokumentumfilmje.

A Karib-tenger kalózai - A fekete gyöngy átka DVD

A Karib-tenger kalózai DVD egy látványos akció-kalandfilm igen igényes kiadása, melyet bátran lehet ajánlani a téma vagy a stílus kedvelőinek. A számos extra és a két audiokommentár sok többletet ad a filmhez, amit amúgy önmagában is érdemes időről időre újra elővenni. ■

A Karib-tenger kalózai - A fekete gyöngy átka DVDA Karib-tenger kalózai - A fekete gyöngy átka DVDA Karib-tenger kalózai - A fekete gyöngy átka DVDA Karib-tenger kalózai - A fekete gyöngy átka DVDA Karib-tenger kalózai - A fekete gyöngy átka DVDA Karib-tenger kalózai - A fekete gyöngy átka DVDA Karib-tenger kalózai - A fekete gyöngy átka DVDA Karib-tenger kalózai - A fekete gyöngy átka DVDA Karib-tenger kalózai - A fekete gyöngy átka DVD

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló