25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

DVD

Távol a mennyországtól DVD

Todd Haynes filmjének témája a homoszexualitás és a fajgyűlölet az 50-es évek Amerikájában.

Írta: imeta

2003-ban Julianne Moore két Oscar-jelölést is kapott: az egyiket az Órák mellékszereplőjeként, a másikat a Távol a mennyországtól főszerepéért. Talán véletlen összejátszás, hogy mindkét filmben hasonló karakterű nőket alakított. Az 50-es években élő háziasszony szerepe azonban nem hozott neki szerencsét: a mellékszerepért Catherine Zeta-Jones, a főszerepért pedig Nicole Kidman kapta meg az aranyszobrocskát.

Távol a mennyországtól DVD

Cathy Withaker (Julianne Moore) boldog háziasszony az 50-es évek Amerikájában. Vezeti a háztartást, irányítja a ház körül az alkalmazottakat, meleg étellel várja haza férjét, és neveli két gyermeküket. A férj, Frank (Dennis Quaid) fontos beosztású tisztviselő egy komoly cégnél. Látszólag semmi problémájuk nincs, ők a tökéletes család egy tökéletes kisvárosi idill kellős közepén. Frank azonban az irodából kilépve nem a hazafelé vezető utat választja. Éjszakánként zugkocsmákba jár és férfiak társaságát keresi. Cathy egy szerencsétlen véletlen során ébred rá titkára. Bár sejti, hogy ez a vég kezdete, mégis erőfeszítéseket tesz, hogy megmentse a házasságát, és az életvitelüket: rábeszéli Franket, hogy menjenek el orvoshoz, „kezeltetni” a betegségét. Franket azonban felszabadítja a lelepleződés, megkönnyebbül, hogy nem kell tovább rejtegetnie felesége előtt homoszexualitását. Bár tesz még egy utolsó kísérletet, hogy visszatérjen „normális” és társadalmilag elfogadott életükbe, végül az ösztöneire hallgat és elhagyja a családját. A magányos és kétségbeesett Cathy egyetlen támasza a kertész fia, Raymond (Dennis Haysbert). A színesbőrű férfi és munkaadónője között ébredő vonzalom azonban veszélyes indulatokat szül a kisvárosban.

A film, mint azt a borítón is olvashatjuk, egy régi hollywoodi műfajt próbál feléleszteni, a családi melodrámát. Mindezt erősíti témaválasztása, a csalóka „amerika álomról”, vagy a faji előítéletekről forgatókönyvet írni mindig ígéretes vállalkozásnak tűnik. Hiába azonban a provokatívnak szánt ötlet, a sűrített mondanivaló, a történet mégsem válik átélhetővé. A cselekmény teljes mértékben Cathy Withaker köré épül, egyetlen nézőpontra szűkítve figyelmünket. Mellette mindenki mellékszereplővé zsugorodik, és sematikus figura marad. A vágyai és a kötelességei között őrlődő férj, a szimpatikus, nyitott gondolkodású özvegyember alakjai bárkivel behelyettesíthetőek. Sem Dennis Quaid, sem Dennis Haysbert nem kaptak elég figyelmet a rendezőtől. Így éppen az őszinteség hiányzik a filmből, és a Cathy életét meghatározó problémaforrások (férje homoszexualitása, vonzódása egy színesbőrű férfihoz) ugyanolyan sekélyessé válnak, mint a kor, amiben felvetődnek.

Számomra két jelenetnek sikerült átlépnie ezeket a korlátokat: Az egyik, mikor Frank és az orvos, úgy beszélgetnek a homoszexualitásról, mint egy pszichiátriai betegségről, amit elektrosokkal és injekciókkal kell kezelni, tökéletesen példázza a kor (és a mai világ) értetlenségét a mássággal szemben. A másik egy Miami szálloda úszómedencéjénél játszódó jelenet, mikor a vízhez szaladó, fekete kisfiú után minden vendég kimegy a medencéből (hasonló jelenetet láthattunk Halle Berry egyik filmjében a Dorothy Dandridge-ben). Cathy felnéz az újságolvasásból, majd tudomásul veszi a látottakat, mint bárki más. Ebből látszik, hogy nem tud kilépni sem az önmaga, sem a társadalom elvárásai alól, bármennyire is hirdeti független gondolkodását.

Távol a mennyországtól DVD

Ha visszagondolunk a filmre, Julianne Moore tökéletes frizuráján kívül a kertvárosi környezet gyönyörű, színekkel teli fái fognak eszünkbe jutni, a lebbenő Dior-szoknyák és a régi autók. Mindezek azonban annyira valószerűtlennek tűnnek (sehol egy elkószált falevél, egy szakadás, egy karc), hogy a film 103 perce alatt végig olyan érzést keltenek, mintha nem is moziban, hanem színházban ülnénk.

A DVD teljes mértékben szinkronizált, mind a film, mind az extrák magyar nyelven hallhatóak. Ezen kívül választhatjuk még az angol hangformátumot, 5.1-es Dolby Digital hanggal, ami természetesen a magyar változatra is érvényes. Olvashatunk feliratokat angolul, vagy magyarul. A magyar feliratoknál a kép egy kicsit elsötétült az éjszakai jeleneteknél, ezen kívül szinte tökéletes színeket láthatunk, az ősz minden árnyalata megjelenik a filmben. A filmben néha kicsit erőteljesebben szólal meg az aláfestő zene, mint azt igényelnénk, amúgy kellemesen a háttérben marad, különlegesebb effektek és látványos akciók híján nem is várunk tőle többet. A menüpontok közötti átvezetés visszafogott, de ötletes, főleg a falevelekbe kúszó jelenetválasztás tetszett. Külön interjúkat nézhetünk a főszereplőkkel, egy „így készült” werkfilmet, és forgatási képeket. Bár ez a három menü lényegében egy és ugyanaz a film, szétvágva. Ezen kívül a film előzetesét (feliratozva), és további DVD ajánlókat tartalmaz az extra menü.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Távol a mennyországtól DVD
  • Távol a mennyországtól DVD
  • Távol a mennyországtól DVD
  • Távol a mennyországtól DVD

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!