Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

Guild Wars

Egy online akció-RPG jelenik meg hamarosan, számos technikai újdonsággal.

2004.10.27. 00:00 | szerző: Blade Runner | Előzetes

A Guild Wars fejlesztését az Arenanet csapat kezdte meg, még 2000-ben. A név gondolom kevesek fülében cseng ismerősen, de ha azt mondom, hogy az eredeti Diablo, Starcraft és Battle.Net fejlesztőinek krémje alapította a csapatot, akkor az RPG és RTS rajongók már biztosan felkapják a fejüket. A játék formája klasszikus, a Diabloban és számtalan más akció-RPG-ben megszokott módon kell feltápolni karakterünket és rohanni legyilkolászni az ellent. :-)

Guild Wars

Technikailag a játék ezzel szemben teljesen új. A fejlesztők kidolgoztak egy olyan állandó letöltő szerver kapcsolatot, amely minden játékindításkor elküldi a játékos karakterét a központi szerverről, másrészt pedig az esetleges változtatásokat, bővítéseket is. Mivel a rendszer minden egyes alkalommal ellenőrzi, hogy a játékos gépén belepiszkáltak-e az adatokba, ezzel a megoldással a csalás lehetőségét is nagyon megnehezíteték. Ezen túlmenően a játék ideje alatt – mivel a játék folyamatos kapcsolatban áll a szerverrel – az üzemeltetőknek lehetőségük van arra is, hogy a csalókat, illetve a csalások tényét és technikáját felderítsék. Ilyen esetben azonnal be is avatkozhatnak és a csalást lehetetlenné tévő programmódosítás is rövid időn belül felkerülhet a következő letöltendő anyagba. Technikailag a játék ugyan sok tekintetben az MMORPG-khez áll közel, de a Guild Wars-ban nem lesz havi díj, semmit se kell fizetni a játék bolti árán kívül. A fejlesztők azt is ígérik, hogy a karakterek tulajdonságait és képességeit, de a játszható területeket és küldetéseket is folyamatosan bővítik. Amint a jövőben olyan nagyobb bővítés csomaggal rukkolnak elő, mint amit más játékoknál kiegészítőként megszoktunk, hasonló módon a kiegészítő csomag is fix áron megvásárolható lesz.

A játék grafikája gyönyörű. Májusban is volt már egy nyílt kipróbálási lehetőség és akkor sikerült kigyönyörködnöm magam benne. :-) A táj és minden, ami benne van, egyszerre reális és mégis meseszerű. A grafikusok és a programozók olyan világítástechnikát dolgoztak ki, amelyik selymesen csillogóvá alakítja a képet.

Guild Wars

Háromféle küldetés közül választhatunk: egyéni küldetés, kooperatív csoportos küldetés és végül egymás elleni küldetés. A játékosok szimpátia szerint céhekbe (Guild) tömörülnek és ezek azután komoly háborúkba bonyolódhatnak egymással. Szerencsére ebben a játékban semmi sem kötelező, így aki szeret magányosan szörnyeket öldökölni, az idők végezetéig nyugodtan megmaradhat ennél a nemes foglalkozásnál. Persze senki sem akadályozza meg abban sem, hogy néha-néha ne üssön agyon egy másik játékost is. :-) A szokásos MMORPG-s iszonyatosan hosszú karakterfejlesztést ebben a játékban azzal váltották ki, hogy a játékos csak korlátozott számú képességet „vihet magával” a lehetségesek közül a csatákba. Így a kezdő játékos a maga 10-15 képességével nem kerül automatikusan reménytelenül hátrányos helyzetbe egy gyakorlottabb játékosnál, akinek esetleg már 40-50 vagy még több képessége is van, mivel minden játékos csak 10 képességgel rendelkezhet egy adott küldetés alatt. Persze a gyakorlat és a tapasztalat itt is döntő, de hát ezért játszik a játékos ugye? ;-)

A játékban 6 különböző karaktertípus áll rendelkezésre: Elementalist, Mesmer, Monk, Necromancer, Ranger és a Warrior. Ebből a készletből a játékosok egy fő és egy mellék karaktertípust választhatnak karakterenként, így a kombinációk révén a karakterek változatossága biztosított. Minden karaktertípus összesen 75 képességet szerezhet (ez a fő és mellék karaktertípusnál maximálisan 150!), ehhez képest a 10 képesség azt jelenti, hogy a játékosnak már a csata előtt stratégiai döntést kell hozni azzal, hogy a palettáról mely képességeket választja az adott csatához.

Guild Wars

Akinek felkeltettem az érdeklődését ezzel a néhány sorral, annak számára jó hírrel szolgálhatok. Egyfajta ingyenes béta és terhelő próbaként október végén (pontosabban okt. 29-31. között) a játék letölthető és kipróbálható lesz bárki számára. Remélem, sokan élnek majd ezzel a lehetőséggel. ■

Guild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild Wars
Guild Wars
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Guild Wars

hozzászólások (4)

HoriG
HoriG 2004.10.30. 21:55
Zúzza valaki? :) Nem szeretem az ilyen tesztidőszakokat, mert sok a hozzá nem értő egyén. :)
RÁK
RÁK 2004.10.31. 12:42
Én nyomom. Naon király. :-)
Blade Runner
Blade Runner 2004.11.09. 10:27
Odamécc a henterekhez (henchman) :D, rájuk katintassz és azok szófogadóan szaladnak majd veled oda ahova mécc. Szóval nem kell mindig a lamerekkel nyűglődni, egyébként én nem is szeretem nagyon a multi RPG-ket. :D
adk
adk 2005.07.09. 12:51
Nagyon etszik a játék főleg, hogy Bad Sector is fönt van néha.;-)8-):-P:-)
ajánlott olvasnivaló