Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

Guild Wars

Egy online akció-RPG jelenik meg hamarosan, számos technikai újdonsággal.

2004.10.27. 00:00 | szerző: Blade Runner | Előzetes

A Guild Wars fejlesztését az Arenanet csapat kezdte meg, még 2000-ben. A név gondolom kevesek fülében cseng ismerősen, de ha azt mondom, hogy az eredeti Diablo, Starcraft és Battle.Net fejlesztőinek krémje alapította a csapatot, akkor az RPG és RTS rajongók már biztosan felkapják a fejüket. A játék formája klasszikus, a Diabloban és számtalan más akció-RPG-ben megszokott módon kell feltápolni karakterünket és rohanni legyilkolászni az ellent. :-)

Guild Wars

Technikailag a játék ezzel szemben teljesen új. A fejlesztők kidolgoztak egy olyan állandó letöltő szerver kapcsolatot, amely minden játékindításkor elküldi a játékos karakterét a központi szerverről, másrészt pedig az esetleges változtatásokat, bővítéseket is. Mivel a rendszer minden egyes alkalommal ellenőrzi, hogy a játékos gépén belepiszkáltak-e az adatokba, ezzel a megoldással a csalás lehetőségét is nagyon megnehezíteték. Ezen túlmenően a játék ideje alatt – mivel a játék folyamatos kapcsolatban áll a szerverrel – az üzemeltetőknek lehetőségük van arra is, hogy a csalókat, illetve a csalások tényét és technikáját felderítsék. Ilyen esetben azonnal be is avatkozhatnak és a csalást lehetetlenné tévő programmódosítás is rövid időn belül felkerülhet a következő letöltendő anyagba. Technikailag a játék ugyan sok tekintetben az MMORPG-khez áll közel, de a Guild Wars-ban nem lesz havi díj, semmit se kell fizetni a játék bolti árán kívül. A fejlesztők azt is ígérik, hogy a karakterek tulajdonságait és képességeit, de a játszható területeket és küldetéseket is folyamatosan bővítik. Amint a jövőben olyan nagyobb bővítés csomaggal rukkolnak elő, mint amit más játékoknál kiegészítőként megszoktunk, hasonló módon a kiegészítő csomag is fix áron megvásárolható lesz.

A játék grafikája gyönyörű. Májusban is volt már egy nyílt kipróbálási lehetőség és akkor sikerült kigyönyörködnöm magam benne. :-) A táj és minden, ami benne van, egyszerre reális és mégis meseszerű. A grafikusok és a programozók olyan világítástechnikát dolgoztak ki, amelyik selymesen csillogóvá alakítja a képet.

Guild Wars

Háromféle küldetés közül választhatunk: egyéni küldetés, kooperatív csoportos küldetés és végül egymás elleni küldetés. A játékosok szimpátia szerint céhekbe (Guild) tömörülnek és ezek azután komoly háborúkba bonyolódhatnak egymással. Szerencsére ebben a játékban semmi sem kötelező, így aki szeret magányosan szörnyeket öldökölni, az idők végezetéig nyugodtan megmaradhat ennél a nemes foglalkozásnál. Persze senki sem akadályozza meg abban sem, hogy néha-néha ne üssön agyon egy másik játékost is. :-) A szokásos MMORPG-s iszonyatosan hosszú karakterfejlesztést ebben a játékban azzal váltották ki, hogy a játékos csak korlátozott számú képességet „vihet magával” a lehetségesek közül a csatákba. Így a kezdő játékos a maga 10-15 képességével nem kerül automatikusan reménytelenül hátrányos helyzetbe egy gyakorlottabb játékosnál, akinek esetleg már 40-50 vagy még több képessége is van, mivel minden játékos csak 10 képességgel rendelkezhet egy adott küldetés alatt. Persze a gyakorlat és a tapasztalat itt is döntő, de hát ezért játszik a játékos ugye? ;-)

A játékban 6 különböző karaktertípus áll rendelkezésre: Elementalist, Mesmer, Monk, Necromancer, Ranger és a Warrior. Ebből a készletből a játékosok egy fő és egy mellék karaktertípust választhatnak karakterenként, így a kombinációk révén a karakterek változatossága biztosított. Minden karaktertípus összesen 75 képességet szerezhet (ez a fő és mellék karaktertípusnál maximálisan 150!), ehhez képest a 10 képesség azt jelenti, hogy a játékosnak már a csata előtt stratégiai döntést kell hozni azzal, hogy a palettáról mely képességeket választja az adott csatához.

Guild Wars

Akinek felkeltettem az érdeklődését ezzel a néhány sorral, annak számára jó hírrel szolgálhatok. Egyfajta ingyenes béta és terhelő próbaként október végén (pontosabban okt. 29-31. között) a játék letölthető és kipróbálható lesz bárki számára. Remélem, sokan élnek majd ezzel a lehetőséggel. ■

Guild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild WarsGuild Wars
Guild Wars
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Guild Wars

hozzászólások (4)

HoriG
HoriG 2004.10.30. 21:55
Zúzza valaki? :) Nem szeretem az ilyen tesztidőszakokat, mert sok a hozzá nem értő egyén. :)
RÁK
RÁK 2004.10.31. 12:42
Én nyomom. Naon király. :-)
Blade Runner
Blade Runner 2004.11.09. 10:27
Odamécc a henterekhez (henchman) :D, rájuk katintassz és azok szófogadóan szaladnak majd veled oda ahova mécc. Szóval nem kell mindig a lamerekkel nyűglődni, egyébként én nem is szeretem nagyon a multi RPG-ket. :D
adk
adk 2005.07.09. 12:51
Nagyon etszik a játék főleg, hogy Bad Sector is fönt van néha.;-)8-):-P:-)
ajánlott olvasnivaló