25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Lemmings - PS2

Russel Kay klasszikusán igen sokat dob az EyeToy alkalmazása.

Írta: Dino

A '90-es évek elején jelent meg PC-n Russel Kay Lemmings című játéka, mely mókás kis zöldhajú főhőseivel együtt sokak kedvencévé vált. Az első folytatásokkal a siker is folytatódott, aztán ezt a sorozatot is elérte a 3D-ssé tétel, mely sajnos nem felelt meg az elvárásoknak, így a legutolsó, 6 évvel ezelőtti Lemmings Revolution is inkább csalódást okozott, mint felejthetetlen játékélményt. Idén a Team 17 fejlesztésében készült el a játék PlayStation 2 verziója, mely egyrészt a konzol tulajdonosoknak is elérhetővé teszi a klasszikus játékot, másrészt az EyeToynak köszönhetően újabb távlatokat is nyit.

Az alapjátékra sok szót nem érdemes elvesztegetni, ugyanarról szól, mint a PC-n is megismert verzió: fentről potyognak le a kis lények, és ha tudnak, menetelnek előre. Ha megakadnak valamiben, visszafordulnak, ha pedig veszélyes tárgyhoz érnek (daráló, kaktusz, stb.), vagy túl nagyot zuhannak, elpusztulnak. Az előrejutásukat úgy segíthetjük, ha különböző képességekkel látjuk el a lemmingeket: falra mászás, ásás oldalra, ferdén lefele vagy lefele, lépcső építése, stb. Sokszor elég egy lemminggel előkészíteni a többiek útját, néha pedig mindenkinek esernyőt kell nyomni a kezébe vagy felkészíteni a falmászásra. Ha a pálya végét jelző kapun az elvárt mennyiségű lemming beérkezik, teljesítettük a küldetést, máskülönben újrakezdhetjük az elejétől. A gamepaddel történő vezérlés kis megszokást igényel ugyan, de utána már hasonlóan könnyedén történik az irányítás, mint a PC-n egérrel.

No de térjünk is át a játék legnagyobb újítására: a főmenüben az "EyeToy" opciót választva egy teljesen külön rész válik elérhetővé. Ebben pedig mi is részei leszünk a pályának, vagy egyes objektumaival interakcióba lépve segíthetünk a lemmingeknek a célba érésben. A kamera elé állva képünk megjelenik a játékkép hátterében, és kezdődhet a játék. A legjobban a mellékelt képek szemléltetik, mit is jelent ez, de azért röviden leírom. Egyes helyeken testünkkel hidat "építhetünk", így juttatva át a szakadékokon a lemmingeket. Azonban itt is figyelnünk kell arra, hogy csak bizonyos szögben képesek a lények felfelé menetelni, fejünkben például megakadnak, így azt ferdén megdöntve kell megvárnunk, míg az utolsó lemming is áthalad rajta. A másik interakciós mód, amikor a pálya egyes részeit "irányíthatjuk". Például egy kapcsolót állíthatunk át kezünkkel, vagy egy sziklát "dörzsölhetünk le" a térképről, esetleg egy vitorlásnak csaphatunk szelet. Az első pályák még a különböző lehetőségek begyakorlásáról szólnak, azonban folyamatosan előre haladva komplexebb feladatok várnak ránk: van, ahol az egyik helyen hidat kell építenünk, majd gyorsan odébbscrollozva a térképet katapulttal lőhetjük ki a lemmingeket egy szakadék túloldalára. Mindez hosszú mókás kikapcsolódást jelent, és nemcsak egy, hanem akár két-három fő számára is: az összetettebb pályákon ugyanis sokat segít, ha nem egyedül kell koncentrálnunk mindenre.

A PS2-es Lemmings játék elsődlegesen az EyeToy kihasználásával biztosít újszerű játékélményt, igazán jó szórakozási lehetőséget. Persze akik kimaradtak a PC-s Lemmings játékból, a sok-sok normál pályán is megfelelő kikapcsolódást találhat.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Lemmings - PS2
  • Lemmings - PS2
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!