Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Sam & Max: Season 1 - Culture Shock

Hat epizódon keresztül folytatódik a kutya és nyúl nyomozópáros mókás kalandjai.

2007.01.05. 00:00 | szerző: LeMon | Ismertető/teszt

Közel 13 hosszú év telt el a kultikussá vált kalandjáték, a Sam and Max: Hit the Road megjelenése óta. Ez idő alatt volt próbálkozás az újraélesztésére, de sikertelenül. A LucasArts úgy gondolta, nincs manapság piaca a kalandjátékoknak, s befagyasztotta a Freelance Police alcímet viselő utódot pár évvel ezelőtt. Szerencsére a rajongótábor olyan nyomással volt a fejlesztőkre, hogy egy nagyobb önbizalomfröccs után a Telltale Games szárnyai alatt nekiálltak a Sam and Max feltámasztásának. Természetesen az egész kutya-nyúl detektívesdi megalkotója, Steve Purcell védjegyezi az új alkotást is. Steve két leghíresebb figuráját még 1980-ban mutatta meg a nagyvilágnak képregény formában. Később elkezdett dolgozni a LucasArtsnál, részt vett a Monkey Island és a Zak McKraken című kalandjátékok elkészítésében. Majd 1993-ban megjelent a Sam and Max: Hit the Road, amely aztán meghozta Steve-nek és teremtményeinek a világhírnevet. A két figura főszereplésével aztán még készült egy rajzfilmsorozat és új képregény. Sajnos számítógépes pályafutásuk hosszabb időre megszakadt. Miután 2004-ben a folytatást jegelték, Steve a Pixarhoz ment, de szerencsére régen dédelgetett álmát még beteljesítette.

Sam & Max: Season 1 - Culture Shock

A Telltale Games egy nem egyedi, de mindenképpen még újszerűnek számító megoldást választott játékának kiadására. A Valve cég Half Life 2-jéhez hasonlóan a Sam and Max új része is epizódonként fog megjelenni. Összesen hat különálló kis történetben kell majd havi megjelenéssel megoldanunk az újabb bűnügyeket. Az első epizód még tavaly decemberben jelent meg Culture Shock alcímen. Azóta a játék már világszerte bizonyított és elnyerte a kritikusok és játékosok elismerését. A legnagyobb problémája csupán annyi volt a közönségnek, hogy egyelőre csak interneten lehet hozzájutni, meg hogy rövidek az epizódok. Nyilván az utóbbi csak akkor probléma, ha valaki mániákusan szereti szabadidejét eltölteni a gép előtt. Szerintem épp annyi időt vesz igénybe egy játékbeli ügy felgöngyölítése, amíg az képes az ember érdeklődését lekötni. Persze ehhez az kell, hogy minden egyes kulcsfontosságú megoldásra mi magunk jöjjünk rá. Meg aztán csupán csak egy hónapot kell várni a következő rész megjelenéséig, ami egy teljesen új kalandot ígér. A fejlesztők ugyanakkor azt is megígérték, hogy az utolsó rész megjelenésével lehetővé teszik az egész szezon dobozos megrendelését is.

Ami rendkívül pozitív a játékban, hogy mind megjelenésében mind irányításában hozza a nagy előd stílusát. Bár a figurák és a környezet ezúttal teljesen 3D, a rajzfilmes, bohókás hangulat megmaradt. Ami talán a grafikai motor gyengesége, hogy a szájszinkronok nem annyira lendületesek, mint a rajzolt elődben, ezért aztán kevésbé keltenek vicces hatást. A textúrák felbontása is itt-ott eltérő minőségű, de ez már csak szőrszálhasogatás. Én mondjuk megnézném a játékot rendes vetett árnyékokkal, esetleg egy kis rajzfilmszerű utóeffektezéssel, mint amilyet az X-Men Legends is használ. A zene jazzes stílusa ugyanolyan markáns és dallamos, mint amilyen volt, remekül passzol az egyes jelentekhez. A fő szinkronhangok viszont különböznek. Sok rajongónak ez szemet (illetve fület) szúrt, de szerintem sikerül nagyon is hasonló, és a karakterekhez is passzoló szinkronokat találniuk. Az irányítás maradt a régi point-and-click, és nem vitték tovább a Grim Fandangós billentyűs mozgatást. Talán még egy kicsit egyszerűbb is, mint amilyen a Hit the Roadban volt. A holmijainkat ismét kis papírdobozunkban tároljuk, s könnyedén hozzájuk férünk.

Sam & Max: Season 1 - Culture Shock

Az első epizód pont úgy kezdődik, ahogy az szokott: Sam és Max magándetektív irodájukban megszólal a telefon. Ezúttal azonban mintha valaki a telefont is lenyúlta volna. Albérlőjük, a Jimmy nevű patkány sajt reményében megzsarolja hőseinket. Az első feladat tehát hogy elkezdhessük a nyomozást, kideríteni mi is a bűntény. A történetről azonban ennél többet itt nem írnánk, aki elakad, olvassa el végigjátszásunkat, ott minden fontos információt megtalálhat.

A rövid történet önmagában mókás, de mindehhez még hozzájönnek a két eltérő főkarakter vicces megnyilvánulásai, és az egyes problémák vicces megoldásai. Úgy gondolom, hogy egy laza délután alatt végigjátszható ez az epizód, s ha talán nem is kevés feladat vár ránk, de egy picit legközelebb lehetnének agyafúrtabbak is. Talán az is közrejátszik abban, hogy nem tűnik bonyolultnak a játék, hogy elég kevés helyszínünk van. Ezért aztán túl sok esélyünk sincs „eltévedni” és kitalálni, mi is lehet a feladat megoldása. Mindenesetre mindenki jól fog vele szórakozni, és szerencsére havonta kapunk majd egy újabb üdítő történetet, sok-sok Sam-féle bölcsességgel és Max-féle brutális eljárással. Én megelőlegezném a PC Dome TOP kitüntetést a sorozatnak, ha a többi rész is hozza ezt a színvonalat. A második epizód a mai nap folyamán jelenik meg és lesz megvásárolható a Telltale Games oldalán, „Situation: Comedy” címmel. ■

értékelés

Sam & Max: Season 1

Pozitívumok
  • A hangulat és a humor a régi
Negatívumok
  • Picit lehetnének a feladatok összetettebbek és leleményesebbek
8,5
grafika 8
hangok 9
játszhatóság 8
hangulat 9
Sam & Max: Season 1 - Culture ShockSam & Max: Season 1 - Culture ShockSam & Max: Season 1 - Culture ShockSam & Max: Season 1 - Culture ShockSam & Max: Season 1 - Culture ShockSam & Max: Season 1 - Culture ShockSam & Max: Season 1 - Culture ShockSam & Max: Season 1 - Culture ShockSam & Max: Season 1 - Culture ShockSam & Max: Season 1 - Culture ShockSam & Max: Season 1 - Culture Shock
Sam & Max: Season 1
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Sam & Max: Season 1

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló