25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

Steam és EA Store digitális letöltések

Hazánkban is megvásárolhatóak a letöltési kódok.

Írta: Dino

A szélessávú internet elterjedésével egyre inkább terjednek a különböző legális digitális információterjesztési formák is, a zenéktől kezdve az elektronikus könyveken át a játékszoftverekig. A legnagyobb előretörést játékok terén talán a Steam elindulása jelentette, hiszen 2004 végén ezen lett elérhető a sokak által várt Half-Life 2, és azóta egyre több kiadó is partneréül választotta a Valve terjesztési szolgáltatását. Először egy-két magánkezdeményezés vagy független játék került fel (2005-ben Mark Healey-től a Rag Doll Kung Fu, vagy az Introversion Darwiniája), melyeket aztán egész kiadók követtek. A Strategy First és a casual játékairól ismert PopCap Games nyitotta a sort, mára pedig többek között az Eidos, Ubisoft, Activision és Take Two nagynevű játékai is elérhetőek a Steam oldaláról.

Persze a látványos sikert megirigyelték a vetélytársak is, így több hasonló szolgáltatás is elindult az évek során. A Paradox által üzemeltetett GamersGate listája is folyamatosan bővül, a sok kevésbé ismert játék mellett már elérhető például náluk a The Witcher, vagy számos Eidos program, mint például a Kane & Lynch vagy a Hitman: Blood Money. A taktikai játékok megszállottjai bizonyára ismerik a Battlefront.com oldalt, ahol többek között a Combat Mission sorozat vásárolható meg, és ezeken kívül is számos kisebb-nagyobb letöltési oldal létezik. A nagyok közül az Electronic Arts szolgáltatását kell még megemlítenünk, az EA Store-t, melyről ugyan más kiadók játékai nem tölthetők, az elérhető választék azonban érthető okokból így is meglehetősen nagy – a The Sims 2 különböző kiegészítőitől kezdve a Need for Speed és FIFA sorozatok legújabb részien keresztül a Crysisig.

Cikkünk aktualitását az adja, hogy nyár vége óta már itthon is kaphatóak letöltési kódok két nagy szolgáltató bizonyos játékaihoz. Konkrétan az EA rengeteg játéka és a Valve öt programja van forgalomban jelen pillanatban letöltési kód formájában. Ilyen esetben a vásárláskor nincs fizikai adathordozó, a vevő mindössze egy kódot kap (e-mailben vagy postai/futáros úton, választása és az alkalmazott fizetési módtól függően), melyet a megfelelő online szolgáltatáson létrehozott azonosítójához regisztrálva pillanatok alatt megkezdheti a letöltést. Ma már pár gigabyte letöltése valószínűleg a többségnek úgysem okoz problémát, sok esetben egy-egy játékdemo is ennyi, most pedig ugye teljes játékokról beszélünk.

De hogy miért jó ez a fajta vásárlási mód a játékosoknak? Egyrészt ugye kimarad a csomagküldési fázis, így sok esetben jóval hamarabb hozzá lehet jutni a termékhez. Előrendelés esetén például a játék adatfile-jai már jó előre letölthetőek, a megjelenés napján 0 óra 1 perckor pedig már csak aktiválni kell a neten a szoftvert, és nem kell megvárni, míg a boltok polcairól levehetjük azt. Egyes játékok esetében még spórolhatunk is, ha az adott forgalmazó olcsóbb áron adja a kódot, mint a dobozos terméket. Egyes játékok letöltési változatához pedig bónusz tartalom is járhat. Persze ha valaki jobban szereti a maga fizikai valójában is látni játékai adathordozóját, no meg a polcán gyűjti a színes dobozokat, az valószínűleg nem fogja a letöltési kódokat választani. De ahogy a zeneiparban is megindult az átrendeződés (gondoljunk például a Radiohead vagy Saul Williams legutóbbi albumaira, melyek első körben nem is kerültek CD-n forgalomba), a jövő várhatóan játékok tekintetében is ebbe az irányba fog vezetni – a Battlefield 2 booster packjeinek a bolti változata is mindössze egy DVD tok volt, melyben az adathordozó helyén egyetlen kódot kapott a vásárló.

Az említett indokok közül talán a legnyomósabb érv az ár lehetne, ezen a téren azonban a jelenleg hazánkban kódokat árusító két kiadó hozzáállása jelentősen eltér. Az Electronic Arts árpolitikája nem tesz különbséget dobozos termék és letöltési kód között, mondván, hogy amennyi költségük van egy doboz és DVD korong legyártásán, annyi kiadás jelentkezik a letöltési szerver fenntartása miatt is. Így aztán online áruházunkban is mindössze saját kezdeményezésre van 4-5% kedvezmény a Digitális Letöltés termékeken, mintegy bevezető árként. Ezzel szemben a Steam kódjait forgalmazó Computer Games Online egy vásárlóbarátabb koncepcióval jelent meg pár hete a magyar piacon: ők mintegy 20-30%-kal olcsóbban adják a Valve egyes játékait, köztük a Counter-Strike-okat és a The Orange Boxot. Ilyen különbség mellett már biztos többen elgondolkodnak, szükségük van-e egy műanyag korongra...

Sokakban felmerülhet még az a kérdés, hogy míg ha dobozos terméket vásárolnak, azt bármikor egyszerűen újratelepíthetik, akkor egy letöltött játék esetében vajon hogy is van ez? Meg kell nyugtatnunk mindenkit, hogy ezzel sincs gond. A letöltött játékot archiválhatjuk másik merevlemezre vagy akár DVD-re, és későbbi újratelepítéshez így már nincs szükség újbóli letöltésre. Egyedül arra kell figyelnünk, hogy az archiválással együtt például Steam accountunk adatait is megőrizzük, mert arra szükség lesz az újbóli aktiváció során.

Úgy gondolom, sikerült átfogó képet adni a digitális letöltés jelenlegi hazai helyzetéről, ha érdekelnek, milyen játékok vásárolhatóak meg kód formájában, látogass el online áruházunkba, ha pedig bármilyen kérdésed merült fel, tedd fel fórumunkban!

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Steam
  • EA Store
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!