25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Perixx PeriDuo-603 és PeriBoard-704 Laser billentyűzetek

Jó ár-érték arányt képvisel a Perixx két billentyűzete.

Írta: Phoenix

Egy újabb, számomra eddig ismeretlen cég termékeivel volt szerencsém megismerkedni a közelmúltban. És hogy eddig nem ismertem, annak nem csak az az oka, hogy kis hazánkban eddig nem forgalmazták, hanem az is, hogy relatíve fiatal cégről van szó. A Perixx kínai központját 2002-ben indították, az európai irodákat pedig mindössze 2 éve, 2006-ban nyitották meg. A cég célkitűzése számítógéphez való beviteli eszközök gyártása, a jó minőséget elérhető árral párosítva. A cég fiatal kora ellenére zavarba ejtően széles választékot tud felmutatni egerekből, klaviatúrákból, előbbiek kombójából, valamint webkamerákból. Ezek mellett digitalizáló táblákat, trackballokat és a "beviteli eszköz" kategóriától kicsit eltérve hangrendszereket is árulnak.

Szerkesztőségünkbe két billentyűzet érkezett tesztre a közelmúltban. Ahogy említettük, igen széles a termékpaletta, ennek megfelelően a Perixx weboldalán nem kevesebb, mint nyolc kategóriára osztották a billentyűzeteket, a standardtól különféle multimédia megoldásokon keresztül a mini- és az ipari billentyűzetekig, vezetékes és vezeték nélküli módozatokban, önállóan vagy egérrel egybecsomagolva. Ezek közül egy egér-billentyűzet páros és egy médiacenter-klaviatúra érkezett szerkesztőségünkbe.

A PeriDuo-603 egy vezeték nélküli billentyűzet-egér kombó. A lapos kialakítású (közismert nevén "flat") klaviatúra mindössze 11 mm vastag, a normál méretű és kiosztású billentyűzet mellett 15 extra gombot és egy hangerőszabályzót találunk rajta. Az optikai egér 800 dpi-s, szimmetrikus kialakítású, és ugyan csak 3 gombos, de a billentyűzet oldalán találunk vissza/előre gombokat, amelyek használatát rövid idő alatt meg lehet szokni, így nem fognak hiányozni az egérről ezek a funkciók. Az USB csatlakozású vevőegység egyben aksitöltőként is üzemel, az egérbe való újratölthető akkumulátorok természetesen a csomag részét képezik.

A médiakezelő gombok az installálást követő szinkronizálási procedúra után a Windows Media Playerben azonnal és gond nélkül működtek, Winampban próbálva viszont sajnos már nem. A csuklótámasz sokkal kényelmesebb, mint amilyennek első ránézésre tűnt, és a rajta jobb oldalon elhelyezett hangerő-szabályozó sem volt zavaró a használat során. A billentyűk nem lötyögnek, nem nyikorognak, nagyon jó minőségűnek bizonyultak, igaz, előfordult, hogy ha nem teljesen merőlegesen nyomtam őket, akkor kicsit megszorultak, de a klaviatúra megfelelő – és egyben optimális – elhelyezése esetén nem nagyon fordul ez elő. A PeriDuo-603 8-9 ezer forint körüli árát abszolút barátinak tartom, más gyártók hasonló jellegű wireless slim desktopjai kb. 13 000 Ft-nál kezdődnek, de azok közül is az olcsóbbaknak a notebookokról ismert, összezsúfolt billentyűkiosztása van, amely sokaknak lehet antipatikus.

A tesztre érkezett Perixx termékek közül abszolút kedvencem a PeriBoard-704 Laser volt, amely a médiacenter klaviatúrák táborát erősíti. A MediaCenter, Home-Theater, Home Entertainment kategóriába eső számítógépekhez ajánlott billentyűzetek lényege a következő: először is természetesen vezeték nélküliek, van rajtuk valamilyen pointer-eszköz (trackball vagy touchpad leginkább, különálló egér ugye nem jöhet szóba), és lehetőség szerint kicsik. Nos, jelen esetben is éppen erről van szó. A PeriBoard-704 Laser egy 2,4 GHz-es, kisméretű USB-s vevőegységgel kommunikál akár 10 méter távolságból, jobb felső sarkában találhatjuk a lézeres trackballt, bal oldalon a hozzá tartozó két egér-gombot, köztük pedig 11 extra gombot, leginkább médialejátszáshoz tartozó kezelőszerveket. Az egér görgőjét és a böngészőt vezérlő előre/vissza gombokat sajnos kihagyták, de ez az eszköz rendeltetését tekintetbe véve nem tekinthető hiányosságnak. A klaviatúra a notebook-jellegű billentyűkiosztásnak köszönhetően kellemesen kicsi. Minden megvan rajta, ami egy nagy billentyűzeten, még a magyar ékezetes betűk is, csak éppen a numerikus részt olvasztották a többi közé, ahogy az a notebookok esetében is megfigyelhető. (Tehát ha bekapcsoljuk a NumLockot, a billentyűzet jobb oldali része numerikusként fog funkcionálni.)

Ergonómiailag a PeriBoard-704 Laser nagyon kellemes, kicsi, masszív, a gombjai kifogástalanul működnek – jobban, mint a fent ismertetett PeriDuo-603 billentyűi –, és a pici trackball is nagyon jól használható. Igaz, a túl gyors mozdulatokat nem szereti, hajlamos ezeket figyelmen kívül hagyni, de gondolom FPS-t eszébe sem jutna senkinek ilyenről játszani. Rendeltetésszerű használat esetén nincs vele semmi probléma, internetezésre és médialejátszók kezelésére kitűnő, a klaviatúra formai kialakításának köszönhetően még rendkívül kényelmes is. Árcédulájára pillantva első hallásra kicsit húzósnak tűnt a 18 000 forint körüli összeg, azonban utánanéztem, hogy mennyibe kerülnek a kategória más képviselői. Egy Microsoft és egy Logitech terméket sikerült találnom, melyek funkciójukat tekintve konkurensnek tekinthetőek, az előbbi 35 ezer, az utóbbi 45-50 ezer forint körüli áron kapható, tehát árukat tekintve igencsak távol esnek a tesztelt Perixx eszköztől. Találtam még ugyan Globlink, Interlink, Vidabox és Amex márkájú hasonló termékeket is, de ezekhez nálunk nem nagyon lehet hozzájutni, a Trust meg BTC kínálta billentyűzeteken pedig kis joystickkel lehet az egeret kezelni, ami viszont szerintem félmegoldás. Maradt tehát a Logitech diNovo Edge és a Microsoft Wireless Entertainment Desktop 7000, mint a legközelebb eső konkurens termékek, azonban ezek árukban jóval messzebb esnek a Perixx billentyűzetétől, ha valaki tehát elérhető árú terméket keres, nem feltétlenül jöhetnek szóba. A PeriBoard-704 Laser tehát engem maximálisan meggyőzött: elfogadható áron egy jó minőségű terméket kapunk megvásárlásával.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Perixx PeriDuo-603 és PeriBoard-704 Laser billentyűzetek
  • Perixx PeriDuo-603
  • Perixx PeriBoard-704 Laser

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!