Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Perixx PeriDuo-603 és PeriBoard-704 Laser billentyűzetek

Jó ár-érték arányt képvisel a Perixx két billentyűzete.

2008.05.07. 00:00 | szerző: Phoenix | Kütyü+hardver

Egy újabb, számomra eddig ismeretlen cég termékeivel volt szerencsém megismerkedni a közelmúltban. És hogy eddig nem ismertem, annak nem csak az az oka, hogy kis hazánkban eddig nem forgalmazták, hanem az is, hogy relatíve fiatal cégről van szó. A Perixx kínai központját 2002-ben indították, az európai irodákat pedig mindössze 2 éve, 2006-ban nyitották meg. A cég célkitűzése számítógéphez való beviteli eszközök gyártása, a jó minőséget elérhető árral párosítva. A cég fiatal kora ellenére zavarba ejtően széles választékot tud felmutatni egerekből, klaviatúrákból, előbbiek kombójából, valamint webkamerákból. Ezek mellett digitalizáló táblákat, trackballokat és a "beviteli eszköz" kategóriától kicsit eltérve hangrendszereket is árulnak.

Perixx PeriDuo-603 és PeriBoard-704 Laser billentyűzetek

Szerkesztőségünkbe két billentyűzet érkezett tesztre a közelmúltban. Ahogy említettük, igen széles a termékpaletta, ennek megfelelően a Perixx weboldalán nem kevesebb, mint nyolc kategóriára osztották a billentyűzeteket, a standardtól különféle multimédia megoldásokon keresztül a mini- és az ipari billentyűzetekig, vezetékes és vezeték nélküli módozatokban, önállóan vagy egérrel egybecsomagolva. Ezek közül egy egér-billentyűzet páros és egy médiacenter-klaviatúra érkezett szerkesztőségünkbe.

A PeriDuo-603 egy vezeték nélküli billentyűzet-egér kombó. A lapos kialakítású (közismert nevén "flat") klaviatúra mindössze 11 mm vastag, a normál méretű és kiosztású billentyűzet mellett 15 extra gombot és egy hangerőszabályzót találunk rajta. Az optikai egér 800 dpi-s, szimmetrikus kialakítású, és ugyan csak 3 gombos, de a billentyűzet oldalán találunk vissza/előre gombokat, amelyek használatát rövid idő alatt meg lehet szokni, így nem fognak hiányozni az egérről ezek a funkciók. Az USB csatlakozású vevőegység egyben aksitöltőként is üzemel, az egérbe való újratölthető akkumulátorok természetesen a csomag részét képezik.

Perixx PeriDuo-603 és PeriBoard-704 Laser billentyűzetek
Perixx PeriDuo-603

A médiakezelő gombok az installálást követő szinkronizálási procedúra után a Windows Media Playerben azonnal és gond nélkül működtek, Winampban próbálva viszont sajnos már nem. A csuklótámasz sokkal kényelmesebb, mint amilyennek első ránézésre tűnt, és a rajta jobb oldalon elhelyezett hangerő-szabályozó sem volt zavaró a használat során. A billentyűk nem lötyögnek, nem nyikorognak, nagyon jó minőségűnek bizonyultak, igaz, előfordult, hogy ha nem teljesen merőlegesen nyomtam őket, akkor kicsit megszorultak, de a klaviatúra megfelelő – és egyben optimális – elhelyezése esetén nem nagyon fordul ez elő. A PeriDuo-603 8-9 ezer forint körüli árát abszolút barátinak tartom, más gyártók hasonló jellegű wireless slim desktopjai kb. 13 000 Ft-nál kezdődnek, de azok közül is az olcsóbbaknak a notebookokról ismert, összezsúfolt billentyűkiosztása van, amely sokaknak lehet antipatikus.

A tesztre érkezett Perixx termékek közül abszolút kedvencem a PeriBoard-704 Laser volt, amely a médiacenter klaviatúrák táborát erősíti. A MediaCenter, Home-Theater, Home Entertainment kategóriába eső számítógépekhez ajánlott billentyűzetek lényege a következő: először is természetesen vezeték nélküliek, van rajtuk valamilyen pointer-eszköz (trackball vagy touchpad leginkább, különálló egér ugye nem jöhet szóba), és lehetőség szerint kicsik. Nos, jelen esetben is éppen erről van szó. A PeriBoard-704 Laser egy 2,4 GHz-es, kisméretű USB-s vevőegységgel kommunikál akár 10 méter távolságból, jobb felső sarkában találhatjuk a lézeres trackballt, bal oldalon a hozzá tartozó két egér-gombot, köztük pedig 11 extra gombot, leginkább médialejátszáshoz tartozó kezelőszerveket. Az egér görgőjét és a böngészőt vezérlő előre/vissza gombokat sajnos kihagyták, de ez az eszköz rendeltetését tekintetbe véve nem tekinthető hiányosságnak. A klaviatúra a notebook-jellegű billentyűkiosztásnak köszönhetően kellemesen kicsi. Minden megvan rajta, ami egy nagy billentyűzeten, még a magyar ékezetes betűk is, csak éppen a numerikus részt olvasztották a többi közé, ahogy az a notebookok esetében is megfigyelhető. (Tehát ha bekapcsoljuk a NumLockot, a billentyűzet jobb oldali része numerikusként fog funkcionálni.)

Perixx PeriDuo-603 és PeriBoard-704 Laser billentyűzetek
Perixx PeriBoard-704 Laser

Ergonómiailag a PeriBoard-704 Laser nagyon kellemes, kicsi, masszív, a gombjai kifogástalanul működnek – jobban, mint a fent ismertetett PeriDuo-603 billentyűi –, és a pici trackball is nagyon jól használható. Igaz, a túl gyors mozdulatokat nem szereti, hajlamos ezeket figyelmen kívül hagyni, de gondolom FPS-t eszébe sem jutna senkinek ilyenről játszani. Rendeltetésszerű használat esetén nincs vele semmi probléma, internetezésre és médialejátszók kezelésére kitűnő, a klaviatúra formai kialakításának köszönhetően még rendkívül kényelmes is. Árcédulájára pillantva első hallásra kicsit húzósnak tűnt a 18 000 forint körüli összeg, azonban utánanéztem, hogy mennyibe kerülnek a kategória más képviselői. Egy Microsoft és egy Logitech terméket sikerült találnom, melyek funkciójukat tekintve konkurensnek tekinthetőek, az előbbi 35 ezer, az utóbbi 45-50 ezer forint körüli áron kapható, tehát árukat tekintve igencsak távol esnek a tesztelt Perixx eszköztől. Találtam még ugyan Globlink, Interlink, Vidabox és Amex márkájú hasonló termékeket is, de ezekhez nálunk nem nagyon lehet hozzájutni, a Trust meg BTC kínálta billentyűzeteken pedig kis joystickkel lehet az egeret kezelni, ami viszont szerintem félmegoldás. Maradt tehát a Logitech diNovo Edge és a Microsoft Wireless Entertainment Desktop 7000, mint a legközelebb eső konkurens termékek, azonban ezek árukban jóval messzebb esnek a Perixx billentyűzetétől, ha valaki tehát elérhető árú terméket keres, nem feltétlenül jöhetnek szóba. A PeriBoard-704 Laser tehát engem maximálisan meggyőzött: elfogadható áron egy jó minőségű terméket kapunk megvásárlásával. ■

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.