25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Logitech diNovo Mini

Az apró billentyűzetet főleg nappalik elegáns tartozékának szánták.

Írta: Dino 2 hozzászólás

A Logitech diNovo megjelölésű termékeinek elsődleges ismertetőjegye a gondos formatervezés eredményeként létrejövő igen impozáns külső. Nem volt ez másként a magazinunkban tavaly bemutatott diNovo Edge billentyűzet esetén se, és nem lóg ki a sorból jelen cikkünk alanya, a diNovo Mini sem. Azonban felhasználási területüket nézve igazán távol áll egymástól ez a két termék.

A diNovo Mini egy apró méretű billentyűzet, melyet leginkább házimozi PC-khez, elegáns nappalik kiegészítőjéül szánt a gyártó. A mai trendeknek megfelelően ezüst-fekete színkombinációjú az eszköz: teteje áttetsző fekete műanyag, többi része ezüstre festett, alján pedig az akkufedő fekete gumis anyagból készült. Kezdjük is ez utóbbival a további boncolgatást! Az alsó borítást könnyedén eltávolíthatjuk, alatta megtaláljuk az akkumulátor helyét, valamint az USB csatlakozójú Bluetooth adó-vevőt. Praktikus mindkét dolog: az akku cserélhető, ha esetleg pár év múlva tönkremegy, a Bluetooth vevő pedig nem vész el, ha például nem PC-nkhez használjuk a billentyűzetet, vagy magunkkal szeretnénk vinni a diNovo Minit. Ezen két alkatrész mellett találjuk még meg a Bluetooth csatlakozáshoz szükséges gombot. A csomag részét képezi még az akku töltője is, melyet a diNovo Mini hátán található kis csatlakozóhoz kell hozzákapcsolni.

Az igazán izgalmas dolgokhoz azonban a felső fedél felhajtásával férhetünk hozzá, nevezetesen magához a klaviatúrához. Apró, 9*8 milliméteres felületű gombokat találunk rajta, többek között egy teljes QWERTY betűkiosztást, felette a számjegyeket, továbbá egy rakás multimédia vezérlőgombot. Kb. mint egy notebook billentyűzete, leszámítva a funkciógombokat. A noteszgéphez hasonlítás pedig annyiban is helytálló, hogy egyes billentyűk második funkcióját egy Fn gomb segítségével érhetjük el. A legérdekesebb ilyen másodlagos funkció az Enter gombon található, és a "Ctrl+Alt+Del" megjelölést kapta: a tervezők mindenre gondoltak... :-) Fn gomb amúgy a szóköz mindkét oldalán található, ami a kézben tartott billentyűzet kétujjas használata miatt különösen hasznos.

Fontos eleme még a diNovo Mininek a klaviatúra jobb felső részén helyet kapott kerek touchpad, mely ráadásul kétféle funkcióra is alkalmas. Egyrészt használhatjuk úgy, mint egy normál touchpadet, tehát ujjunkat húzogatva rajta irányíthatjuk a kurzort. Az egér bal gombjának megfelelő gombot a billentyűzet bal felső részén találjuk. A touchpad melletti kapcsolót átállítva a kerek fekete felületen zöld fényű nyilak jelennek meg, ilyenkor a kurzornyilaknak megfelelő funkciója van a vezérlőnek.

PC-hez a készülék alsó részéről kiszedhető USB-s Bluetooth adó-vevő segítségével csatlakoztathatjuk legegyszerűbben a DiNovo Minit, de ha van már más Bluetooth vevőnk, akkor feltehetően az is megfelelő a kapcsolat létrehozásához (ezt nem tudtam kipróbálni). PC mellett azonban PlayStation 3-hoz is kiválóan alkalmas az apró klaviatúra: mivel a PS3 beépített Bluetooth vevővel rendelkezik, még csak az USB eszközre sincs szükségünk, egyszerűen a megfelelő menüben kiadjuk a csatlakoztatási parancsot, és pár pillanattal később már használhatjuk is.

A diNovo Minit nem hosszú gépelésekhez találták ki, arra gyakorlatilag teljességgel alkalmatlan. Viszont ha például alkalmanként konzolunkon böngészünk, jóval egyszerűbb egy ilyen segítségével begépelni az URL-eket, vagy például chatelni ismerőseinkkel. Használaton kívül pedig tényleg csodálatosan mutat a dohányzóasztalon. Igaz, a manapság divatos designhoz hozzátartozik az ujjlenyomatok problémája is: a fényes fekete felület bizony igen könnyen koszolódik. (Cserébe viszont jól passzol a PS3 borításához.)

A Logitech DiNovo Mini egy prémium kategóriás termék a svájci gyártó kínálatában, ezt tükrözi 40 ezer forint körüli ára is. Aki azonban hajlandó áldozni a designért, és szívügye, hogy a nappalijában elegáns, designos billentyűzettel irányítsa PS3-át vagy HTPC-jét az egy igazán barátságos termékhez juthat vele.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Logitech diNovo Mini
  • Logitech diNovo Mini
  • Logitech diNovo Mini
  • Logitech diNovo Mini
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Gabeboy
Gabeboy [80]
Pár hete használom a DiNovo Minit, annyival kiegészíteném, hogy valóban működik más Bluetooth vevővel is, a PS3 használathoz a hátlap alatti mikrokapcsolót kell átállítani a megfelelő állásban. Nekem teljes feltöltéssel mintegy 3 hetet bírt közepes használat mellett. A teljes feltöltése kb. 4 óra.

Tapasztalatom szerint a saját szoftvert teljesen felesleges feltenni, hacsak nem akarod átkonfigurálni a három programozható gombot, mert egyébként is teljes funkciójában működik.

Régebbi gépemen próbáltam meg először használni (XP, saját szoftver) pár óra elteltével elveszítette a kapcsolatot a vevővel, és kizárólag az akkumulátor eltávolításával és visszahelyezésével lehetett bele életet lehelni. Most, hogy a frissen összeállított Vistás HTPC-vel használom a saját szoftvere nélkül, két hete egyszer sem jelentkezett a hiba. Ki tudja, mit nem szeretett?

A cikkben közölt ár erős túlzás, én 28.000,- Ft-ért vettem három év garanciával egy sikeres cselgáncs-mozdulatról elnevezett cégnél, ami nyilván nem olcsó, kérdés, hogy ki mennyit hajlandó a kényelemre és a kulturált megoldásra áldozni. A Bluetooth kapcsolat miatt nagyobb távolságból használható, mint egy átlagos vezeték nélküli billentyűzet-egér páros, kisebb helyet foglal, a nappali kicsit rendezettebb képet mutat, továbbá a HTPC-hez nem kell távirányítót venni.

Az ujjnyomat problémára a gyártó egy törlőkendőt mellékel egyébként a csomagba. :-)

Összességében nagyon elégedett vagyok vele.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (2 db)