For Honor
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech diNovo Mini

Az apró billentyűzetet főleg nappalik elegáns tartozékának szánták.

2008.06.02. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Logitech diNovo megjelölésű termékeinek elsődleges ismertetőjegye a gondos formatervezés eredményeként létrejövő igen impozáns külső. Nem volt ez másként a magazinunkban tavaly bemutatott diNovo Edge billentyűzet esetén se, és nem lóg ki a sorból jelen cikkünk alanya, a diNovo Mini sem. Azonban felhasználási területüket nézve igazán távol áll egymástól ez a két termék.

Logitech diNovo Mini

A diNovo Mini egy apró méretű billentyűzet, melyet leginkább házimozi PC-khez, elegáns nappalik kiegészítőjéül szánt a gyártó. A mai trendeknek megfelelően ezüst-fekete színkombinációjú az eszköz: teteje áttetsző fekete műanyag, többi része ezüstre festett, alján pedig az akkufedő fekete gumis anyagból készült. Kezdjük is ez utóbbival a további boncolgatást! Az alsó borítást könnyedén eltávolíthatjuk, alatta megtaláljuk az akkumulátor helyét, valamint az USB csatlakozójú Bluetooth adó-vevőt. Praktikus mindkét dolog: az akku cserélhető, ha esetleg pár év múlva tönkremegy, a Bluetooth vevő pedig nem vész el, ha például nem PC-nkhez használjuk a billentyűzetet, vagy magunkkal szeretnénk vinni a diNovo Minit. Ezen két alkatrész mellett találjuk még meg a Bluetooth csatlakozáshoz szükséges gombot. A csomag részét képezi még az akku töltője is, melyet a diNovo Mini hátán található kis csatlakozóhoz kell hozzákapcsolni.

Az igazán izgalmas dolgokhoz azonban a felső fedél felhajtásával férhetünk hozzá, nevezetesen magához a klaviatúrához. Apró, 9*8 milliméteres felületű gombokat találunk rajta, többek között egy teljes QWERTY betűkiosztást, felette a számjegyeket, továbbá egy rakás multimédia vezérlőgombot. Kb. mint egy notebook billentyűzete, leszámítva a funkciógombokat. A noteszgéphez hasonlítás pedig annyiban is helytálló, hogy egyes billentyűk második funkcióját egy Fn gomb segítségével érhetjük el. A legérdekesebb ilyen másodlagos funkció az Enter gombon található, és a "Ctrl+Alt+Del" megjelölést kapta: a tervezők mindenre gondoltak... :-) Fn gomb amúgy a szóköz mindkét oldalán található, ami a kézben tartott billentyűzet kétujjas használata miatt különösen hasznos.

Logitech diNovo Mini

Fontos eleme még a diNovo Mininek a klaviatúra jobb felső részén helyet kapott kerek touchpad, mely ráadásul kétféle funkcióra is alkalmas. Egyrészt használhatjuk úgy, mint egy normál touchpadet, tehát ujjunkat húzogatva rajta irányíthatjuk a kurzort. Az egér bal gombjának megfelelő gombot a billentyűzet bal felső részén találjuk. A touchpad melletti kapcsolót átállítva a kerek fekete felületen zöld fényű nyilak jelennek meg, ilyenkor a kurzornyilaknak megfelelő funkciója van a vezérlőnek.

PC-hez a készülék alsó részéről kiszedhető USB-s Bluetooth adó-vevő segítségével csatlakoztathatjuk legegyszerűbben a DiNovo Minit, de ha van már más Bluetooth vevőnk, akkor feltehetően az is megfelelő a kapcsolat létrehozásához (ezt nem tudtam kipróbálni). PC mellett azonban PlayStation 3-hoz is kiválóan alkalmas az apró klaviatúra: mivel a PS3 beépített Bluetooth vevővel rendelkezik, még csak az USB eszközre sincs szükségünk, egyszerűen a megfelelő menüben kiadjuk a csatlakoztatási parancsot, és pár pillanattal később már használhatjuk is.

Logitech diNovo Mini

A diNovo Minit nem hosszú gépelésekhez találták ki, arra gyakorlatilag teljességgel alkalmatlan. Viszont ha például alkalmanként konzolunkon böngészünk, jóval egyszerűbb egy ilyen segítségével begépelni az URL-eket, vagy például chatelni ismerőseinkkel. Használaton kívül pedig tényleg csodálatosan mutat a dohányzóasztalon. Igaz, a manapság divatos designhoz hozzátartozik az ujjlenyomatok problémája is: a fényes fekete felület bizony igen könnyen koszolódik. (Cserébe viszont jól passzol a PS3 borításához.)

A Logitech DiNovo Mini egy prémium kategóriás termék a svájci gyártó kínálatában, ezt tükrözi 40 ezer forint körüli ára is. Aki azonban hajlandó áldozni a designért, és szívügye, hogy a nappalijában elegáns, designos billentyűzettel irányítsa PS3-át vagy HTPC-jét az egy igazán barátságos termékhez juthat vele. ■

Logitech diNovo Mini

hozzászólások (1)

Gabeboy
Gabeboy 2008.06.22. 13:16
Pár hete használom a DiNovo Minit, annyival kiegészíteném, hogy valóban működik más Bluetooth vevővel is, a PS3 használathoz a hátlap alatti mikrokapcsolót kell átállítani a megfelelő állásban. Nekem teljes feltöltéssel mintegy 3 hetet bírt közepes használat mellett. A teljes feltöltése kb. 4 óra.

Tapasztalatom szerint a saját szoftvert teljesen felesleges feltenni, hacsak nem akarod átkonfigurálni a három programozható gombot, mert egyébként is teljes funkciójában működik.

Régebbi gépemen próbáltam meg először használni (XP, saját szoftver) pár óra elteltével elveszítette a kapcsolatot a vevővel, és kizárólag az akkumulátor eltávolításával és visszahelyezésével lehetett bele életet lehelni. Most, hogy a frissen összeállított Vistás HTPC-vel használom a saját szoftvere nélkül, két hete egyszer sem jelentkezett a hiba. Ki tudja, mit nem szeretett?

A cikkben közölt ár erős túlzás, én 28.000,- Ft-ért vettem három év garanciával egy sikeres cselgáncs-mozdulatról elnevezett cégnél, ami nyilván nem olcsó, kérdés, hogy ki mennyit hajlandó a kényelemre és a kulturált megoldásra áldozni. A Bluetooth kapcsolat miatt nagyobb távolságból használható, mint egy átlagos vezeték nélküli billentyűzet-egér páros, kisebb helyet foglal, a nappali kicsit rendezettebb képet mutat, továbbá a HTPC-hez nem kell távirányítót venni.

Az ujjnyomat problémára a gyártó egy törlőkendőt mellékel egyébként a csomagba. :-)

Összességében nagyon elégedett vagyok vele.
cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.