Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Wii Fit és Balance Board

Kipróbáltuk az otthoni edzésprogramot is nyújtó Wii játékot.

2008.07.25. 00:00 | szerző: Dino | Ismertető/teszt

Az előző évi E3-on a Nintendo sajtókonferenciáján prezentálta a legendás tervező, Shigeru Miyamoto a Wii legújabb vezérlőjét, a Wii Balance Boardot, valamint a hozzá készült első szoftvert, a Wii Fitet. Pár hónappal ezelőtt Európában is megjelent a csomag, és a napokban végre hozzánk is eljutott belőle egy tesztpéldány. Kipróbáltuk, és mi magunk is elég hamar meggyőződtünk arról, hogy egy újabb igen ötletes és szórakoztató dologról van szó.

Wii Fit és Balance Board

A Balance Board leginkább egy szobamérleghez hasonlítható – mind megjelenését, mind használati módját tekintve. Egy terebélyes, négy lábon álló, lapos fehér műanyag szerkezet, melyre rá kell állnunk játék közben. A beépített érzékelők pedig amellett, hogy meghatározzák testtömegünket, folyamatosan figyelik tömegközéppontunkat. És ez a nagy trükkje az egésznek: a tömegközéppont helyének változtatásával irányíthatjuk a különböző játékokat. Jelen pillanatban ez a Wii Fit címen kiadott minijáték-gyűjteményt jelenti, mely egyúttal magába foglal egy jógaoktató, valamint izomerősítő és aerobic fitnesz részeket is.

Négy csoportra oszlanak tehát a Wii Fitben található játékok, gyakorlatok. A jógaoktatás keretében különböző pózokat tanulhatunk meg oktatónktól (egy izmos férfi és egy kismellű nő közül választhatjuk ki a szimpatikusabbat). Az erősítő gyakorlatok között lábemeléstől fekvőtámaszig találunk mindent, némelyik nem is igazán nézi a Balance Boardot (például a felülésnél csak sarkunk ér egyszer-egyszer hozzá), de fekvőtámaszozás közben például konkrétan rá kell tenyerelnünk. Az aerobic részleg könnyedebb testmozgást jelent: hulahopp karikázás, lépcsőzés, helyben futás, box. A helyben kocogásnál a zsebünkbe tett Wii Remote mozgását érzékeli a gép (nem szabad a Balance Boardon ugrálni!), a boxolásnál pedig a Wii Sports hasonló játékához hasonlóan a Wii Remote+Nunchuk kombóra is szükségünk lesz, amellett, hogy a Balance Boardon állunk, és megfelelő időben előrelépünk róla egyik lábunkkal.

Wii Fit és Balance Board

A legszórakoztatóbb részt azonban egyértelműen a kis játékok jelentik. Síelés, snowboardozás, síugrás, fejelés, kötéltánc és más hasonló dolgok várnak ránk. Ezeknél is a megfelelő súlypont-elhelyezés a lényeg, síelésnél például jobbra-balra kell dőlnünk, ha pedig eközben egyúttal kicsit előre is rakjuk a testsúlyt, gyorsabban haladunk. Snowboardhoz stílszerűen 90 fokban el is kell forgatnunk a Balance Boardot, és úgy dőlni rajta előre-hátra. A kötélen való átkeléshez pedig felváltva kell bal majd jobb lábunkra helyezni testsúlyunkat.

A Wii Fit használata előtt mindenekelőtt Miinket kiválasztva egy profilt kell létrehoznunk benne, majd miután a program megmérte testsúlyunkat, megállapítja ún. Wii Fit korunkat. Ez tömegünk mellett valós életkorunktól és más paraméterektől függ, és majdnem ki is hajítottam a készüléket az ablakon, amikor közölte, hogy ez alapján engem 44 Wii Fit-évesnek sorol be. :-) Célt is tűz elénk a program, még akkor is, ha a testtömegindexet teljesen optimálisnak találja – ilyenkor szerencsére nem a lefogyás az alapvető feladatunk. Egy fura pirítósalakú malacpersely folyamatosan gyűjti, hogy egy nap mennyit játszunk: ha túl sokat, még ránk is szólhat, hogy most már pihenjünk egy kicsit. A számos feladat és játék közül azonban kezdetben csak néhány érhető el, és a játékkal töltött idő az egyik feloldási tényező: a számos jógapóz és fitneszgyakorlat megfelelő játékidő után lesz kipróbálható.

Wii Fit és Balance Board

A játék grafikailag elég vegyes képet mutat. Az edzőtermi részek rettentően szegényesek, egy-két üres falon, egy tükrön és egy minimál-grafikájú edzőn kívül nem sok mindent látunk. Fakó, élettelen, ötlettelen az egész, igaz, a lényeg úgyse ezen van. Az aerobic és játék részleg már jobb, a Wii Sports játékaihoz hasonló színvonalon, avatarunkat szép színes környezetbe helyezve történik a megjelenítés, ez így már alapvetően megfelel az elvárásoknak. A regisztrációt kísérő beállítások (tehát elsődlegesen a testtömegindex megállapítása) során a képernyőn "életre kel" a Balance Board, és az "szövegel" nekünk, meg néha integet is – azonban a sok szövegelését az A gombbal kell továbbléptetnünk, és ez kicsit idegesítő lesz egy idő után. Kész szerencse, hogy az első 5-10 percet követően minimálisra csökken a vele való találkozás.

Annak ellenére, hogy a Wii egyik legfőbb kulcsszava a közösségi játékélmény, a barátainkkal közös játék, a Wii Fit egyjátékos módra lett kitalálva. Egyetlen minijáték van, melyben két fő részvétele szükséges, az pedig a kocogás, amihez viszont egyáltalán nem használhatjuk a Balance Boardot: a játék a zsebünkbe rakott Wii Remote mozgását érzékelve állapítja meg helybenfutási sebességünket. A program kialakítását elnézve akkor se játszhatnánk ketten vele, ha két Wii Fit csomag beszerzése mellett döntünk, de végülis felváltva is szórakoztató tud lenni a játék. Emellett pedig a másik fő Wii "célkitűzést" nagyon jól teljesíti: a pillanatok alatt, könnyen elsajátítható irányításával gyakorlatilag minden korosztálynak kitűnő kikapcsolódást biztosít, a család fiatalabb és idősebb tagjai egyaránt élvezhetik.

Wii Fit és Balance Board

A Wii Fit alapvetően nem más, mint a hozzá járó Balance Board demonstrációs szoftvere, ennek ellenére egy jól összerakott programcsomag, edzésgyakorlatokkal és jópofa játékokkal. Látva, milyen lehetőségek nyílnak meg használatával, kíváncsian várjuk, hogy a fejlesztőcsapatok hogyan és mire fogják majd használni játékaikban az új vezérlőt. A Rayman Raving Rabbids fejlesztőcsapata mindenesetre már bejelentette az idei Ubi Daysen, hogy a következő nyulas epizódban lesz Balance Boarddal irányítható rész is (szánkózást demonstráltak belőle), de készül külön snowboard, sí és gördeszka játék is. A Wii Fit csomag népszerűségét jelzi, hogy sok országban hiánycikk, a beérkező szállítmányok pillanatok alatt elfogynak. Itthon szerencsére jobbnak tűnik a helyzet: ha valaki be szeretné szerezni, elég sok helyen találhat még a polcon belőle – talán a 25 ezer forint körüli ára lehet, ami visszatartja a hazai terjedését. De ha azt nézzük, hogy – például a Guitar Herohoz hasonlóan – kapunk hozzá egy később még más játékokhoz is használható kontrollert, hosszú távon remekül megtérülhet. ■

Wii Fit és Balance BoardWii Fit és Balance Board
Wii Fit
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Wii Fit

hozzászólások (11)

Lacko
Lacko 2008.08.01. 14:35
Szerintem a wii az egyetlen értelmes konzol (amúgy csak a PC), de igaza van a hozzászólóknak, hogy kis szobában, kis tévével nem ér semmit. Ketten még csak csak el lehet teniszezgetni egy hatalmas szobában, de pl. hárman már egy nagy szobában is össze-össze csapódnak, vagy levernek ezt-azt.
De szerintem buliban nélkülözhetetlen egy wii-sarok. ;)
LordMatteo
LordMatteo 2008.08.01. 14:44
Minden bizonnyal igazad van, őszintén szólva Pc-n kívül csak PS2 tapasztalatom van - pár óra haverral a This is Football 5 játékkal, és ennyi az összes PC-n kívüli tapasztalatom :-)
Tinman
Tinman 2008.08.03. 19:55
Ritka száni egy találmány... a GH-val egy mondatba emlegetni is szörnyű bűntett.

A Wii Fit kiváló lehet mozgássérülteknek, lábatlani papírgyár dolgozóinak, etc.
Amíg szerencsére van kezem és lábam addig a sportolást kint vagy edzőteremben végzem és nem egy 23 ezres műanyag vágódeszkán.

A GH ezzel szemben a elérhetővé tette azt amire soha nem leszek képes... része lettem a kedvenc zenéimnek és tudom, hogy soha nem leszek gitáros, jó gitáros meg főleg nem, de az illúzió, hogy képes vagyok hardon egy Killer Quuent megcsinálni, az priceless.
Egy normális gitár 100.000 Ft-tól indul + gitár oktatás 3000/óra ^^
Ez már csak emiatt sem menne... de a GH csak lehetővé tette egy picit, hogy átélhessem a zenéket.
bogararc
bogararc 2008.08.13. 22:15
Szánalmas....Ha edzeni szeretnék, inkább lenyomok 50 fekvőt:-D:-D
Egy jó számítógép , sőt egy kichippeltett ps2 is többet ér ! :-D:-D
Tipikus Nintendo gyártmány :-D Meg sem érdemli, hogy nagy betűvel írjuk:-)
nintendo :-D
A game boy is elég rosszul sikerült darab volt, na de ez .... :-D
Van egyáltalán Bluetooth rajta ? :-D:-D:-D
Egyáltalán HD kompatibilis ?
A PS3 kontrollerjében nincs rezgő funkció, de még akkor is jobb, mint ez a .....:-)
GTA4forever
GTA4forever 2009.02.02. 16:25
szanalmas ez az egesz nintendo. ott vannak a ps 2 szintjen .en xboxot vettem mer tudom hogy arra csinalnak valami normalis jatekot is nem ilyen wii fit et meg 50000 mariot meg donkey kongot.azer nem vagyunk mi **TÖRÖLVE** hogy ilyenekkel foglalkozzunk.
ajánlott olvasnivaló