New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Mirror's Edge

Falra mászunk, már PC-n is!

2009.02.21. 00:00 | szerző: Playbahnosh | Ismertető/teszt

A konzolos verzió után a PC-re kiadott változatot is leteszteltük a DICE legújabb FPS játékából. Faith kalandjait immár számítógépünkön is végigizgulhatjuk, amint tetőről tetőre (esetenként tetőről pofára) süvítünk a "boldog" jövőben.

Mirror's Edge

A konzolos cikkben részletesen kitárgyaltuk már a játékot, így most elsősorban a két verzió különbségeit vesszük górcső alá. Amiből ugyan nincs túl sok, de azért néhány szembetűnő változással számolhatunk a PC-s változat esetében. A dobozban a játék DVD-jét, használati útmutatót és leírás mellett a játék zenéjét és feldolgozásokat tartalmazó CD korongot is találunk. Mindezt azért emelem külön ki, mert véleményem szerint a Mirror's Edge zenéje rettentő jóra sikerült, és rengeteget dob a hangulaton, ezen felül a zenei világban is szép sikereket ért el. Csak gratulálni tudok hozzá. De lássunk inkább, mit is kapunk szoftver tekintetében!

Gyakorlatilag, el nem ítélhető módon, mindenben egyezik a két verzió: történet, pályák, zene, hangok stb. Ami jó, azt minek javítsuk, ugye. Viszont extraként bekerült néhány dolog, amiből a konzolosok kimaradtak. Az első ilyen a PhysX támogatás és a grafikai tuning. Megfelelő hardveres és szoftveres háttér birtokában aktiválhatjuk videokártyánk rejtett tartalékait és a PhysX fizikai motor támogatást a játék beállításai között. Ezek után a játékban szebb, tisztább grafikával, effektekkel és immár valósághűen mozgó díszítésekkel is találkozhatunk. Szebb textúrák, élesebb vonalak, élethűbb effektek, mosódások és egyéb nyalánkságok teszik még tökéletesebbé a már amúgy is csodaszép grafikát. A fizikai támogatásnak köszönhetően pedig lobogó zászlók, reluxák, szakadt fóliák és egyéb "szemét" fogja díszíteni a pályákat, amelyek a fizika (vagy legalábbis a Phys-ika) törvényei szerint viselkednek mindenféle külső behatásra. A zászlókat, fóliákat lengeti szél, szétszakadnak, ha rálövünk vagy átugrunk rajtuk, az üvegek valósághűen törnek és még a helikopterek által keltett szélörvényben keringő szemét is mind-mind a PC-s verzió büszkesége. A bekezdés végén egy összehasonlító videó is megtekinthető minderről. Magán a játékmeneten és a történeten nem változtat semmit a dolog, ez inkább csak grafikai csilli-villi. Látványosnak látványos, és hozzá is ad a hangulathoz rendesen, de azért nagyon gigantikus dolgokra nem kell számítani.

Mirror's Edge

A második, és egyben legnagyobb újítás a modolhatóság bevezetése. A PC-s változat megjelenésekor modderek ezrei vetették rá magukat a Mirror's Edge-re, hogy atomjaira szedjék, majd újra összerakják a játékot, egy kicsit másképp. Az első ilyen változtatás a nyilvánvaló TPS mód. Ki ne szeretné látni Faith-et, amint végrehajtja akrobatikus mutatványait? Viszont bizarr és kissé mulatságos meglepetésben volt része azoknak, akik külső nézetből próbálták ki a játékot. Úgy látszik, a fejlesztők nem tervezek TPS módot a játékba, és csak félig meddig animálták meg Faith kisasszony mozgását, csak annyit, amennyi látszik FPS nézetből. Így aztán kívülről nézve elég érdekesen mozog a hölgy, amit az alábbi videóban csodálhattok meg saját szemmel. Ugyanitt leírást is találtok, amivel Ti is könnyedén elővarázsolhatjátok a TPS verziót a játékban. Nyilván ez csak egy a lehetőségek közül, és további érdekes módosításokkal (új pályák, játékmódok) is találkozhatunk majd a modder közösség jóvoltából. Kíváncsian várjuk.

Természetesen a PC-s "extrák" között tarthatjuk számon a billentyűzet+egér és egyéb USB-s vezérlők támogatását, amivel kifinomultabb és teljesen testre szabható irányítást is kapunk a játékban, ezzel könnyebben fog menni a falra mászás és a harc is. Persze, akinek van, nyugodtan bekötheti az Xboxos gamepadjét is, ha már azon megszokta az irányítást. Természetesen az internetes játékmódok és a letölthető extrák PC-n is elérhetőek, így nem kell attól tartani, hogy valamiből is kimaradunk.

Mirror's Edge

A kevés, de maximálisan profi és igényes változtatások sokat dobnak a hangulaton, és szerintem bőven megéri beszerezni a PC-s változatot azoknak, akik adnak az ilyesmire. A Mirror's Edge ha nem is több, de szebb és könnyebben kezelhető lett. Újra elmondhatjuk, hogy jó PC játékosnak lenni :-). ■

Mirror's EdgeMirror's EdgeMirror's EdgeMirror's EdgeMirror's EdgeMirror's EdgeMirror's EdgeMirror's EdgeMirror's EdgeMirror's EdgeMirror's EdgeMirror's EdgeMirror's EdgeMirror's Edge

értékelés

Mirror's Edge

Mirror's Edge
Pozitívumok
  • Közel tökéletes grafika
  • Magával ragadó hangulat
  • Fantasztikus zene
Negatívumok
  • Kicsit frusztráló irányítás
  • Könnyű eltévedni
  • Rövid
Minimális rendszerigény: 3 GHz-es processzor, 1 GB RAM, 256 MB-os videokártya PixelShader 3.0 támogatással: GeForce 6800/Radeon X1300 vagy jobb (GF7300 nem támogatott), 8xDVD-ROM, 8 GB HDD
8,5
grafika 10
hangok 10
játszhatóság 8
hangulat 9
Mirror's Edge
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Mirror's Edge

hozzászólások (23)

Z-Master
Z-Master 2009.02.26. 09:34
Nézd meg az adatlapomat.
Nagynozi
Nagynozi 2009.03.22. 21:45
Sziasztok! Nekem Radi 4870-el ha a physx-et benyomom akkor bizonyos részeken kifagy, még felpatchelés után is. Ha viszont kikapcsolom, akkor nem fagy ki a gém és istenkirály. Amúgy meg minek lehet egyáltalán engedélyezni Radeon kártyákon a physx-et? Amúgy 1240*1024 Minden Full 4xAA és csodaszép grafika, de a játékélmény még annál is faszább.....
Phoenix
Phoenix 2009.03.25. 10:30
De ha tudod, hogy Radeon nem tud Physx-et, akkor minek kapcsolod be? De ha már bekapcsoltad, miért csodálkozol, hogy kifagy? :)
Nagynozi
Nagynozi 2009.03.26. 12:11
Alapértelmezettnek állítja be a physXet, gondoltam menni fog. Tévedtem...
Shadow_master
Shadow_master 2009.04.12. 11:20
Hm, az nVidia tesztje szerint az én gépem képtelen lenne futtatni a játékot minimumban. Nézzétek meg a konfigurációm. Én highra állítottam mindent, 1440x900-as felbontáson, Physx ki (nincs Hardveres támogatásom 7600GS-el),nincs AA és gyönyörűen megy. :) Mondjuk, néha kissé beakad, de nem vészes. :)
Billentyűzetet viszont cserélek, ez az M-Tech ócskaság halk, de néha nem reagál a gombok lenyomására. Visszarakoma az egyszerű, kopogó de annál jobb Logitech drágaságom. :)
ajánlott olvasnivaló