Switch
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

The Godfather II

A keresztfaterok újra támadásba lendülnek!

2009.03.03. 00:00 | szerző: Morello | Előzetes

Soha annyira hangulatos és izgalmas játék nem készült a maffia világáról, mint az Illusion Softworks Mafia: The City of Lost Heaven programja. Ebben szerinte mindenki egyetért, aki megismerkedett vele, esetleg (többször) végig is nyomta. Pillanatok alatt klasszikussá vált, köszönhetően a szemet gyönyörködtető megvalósításnak, a bohém amerikai életstílus hű reprezentálásának, a valóban élő és lélegző amerikai nagyváros megvalósításának, a könnyű irányíthatóságnak, és nem utolsósorban a végtelenül hangulatos, kellemes zenének.

The Godfather II

Érkezett 2006-ban egy trónkövetelő is az Electronic Arts háza tájáról, a világhírű Keresztapa film adaptációjának szánt The Godfather. Ennek a játéknak (már csak a film sikereit és ismertségét tekintve) minden adottsága megvolt ahhoz, hogy emlékezetes maradjon, ám a megvalósítás mégsem sikerült annyira jól, hogy a Mafiával felvehesse a versenyt. Most ráadásul rövidesen elkészül a Mafia folytatása, amiről szinte látatlanban is elmondható, hogy nagy siker lesz (nagyon el kell bénázni valamit ahhoz, hogy ne így legyen), addig viszont a The Godfather is előáll a második résszel.

Az első The Godfatherben mezei bandatagként kellett elindulnunk, és különböző kétes akciókon, leszámolásokon, bűncselekményeken keresztül egyre feljebb és feljebb tornázhattunk magunkat a ranglistán, mígnem az egész banda fejévé váltunk. A második részben már nem a karrierépítgetés a fő cél, hanem annak a megtartása, ugyanis itt már egy egész alvilági hálózatot működtető Don bőrébe bújunk bele, mégpedig az 1960-as években. Mivel ilyen minőségben nem csak egyedül vagyunk jelen a városban, feladatunk az uralom és a biznisz fenntartása és bővítése, a rivális bandák ellehetetlenítése és szétverése lesz. Sőt, nemcsak egy város lesz a játékban, hanem megfordulhatunk Floridában, New Yorkban, Kubában is. Karakterünk Dominic Corleone néven fut, de a filmből is megjelenik majd néhány szereplő.

The Godfather II

Ebben a részben már nem feltétlenül nekünk magunknak kell elvégezni a piszkos munkát, hanem tagokat toborozhatunk, különféle sötét múltú alakokra bízhatjuk az ügyek intézését, mint bombaszakértő, verőlegény, orvos, mesterlövész stb. A magasabb rangú csapattagoknak több tulajdonsága is lehet, a családfa hierarchiája fontos szerepet kap, mint minden maffia játékban. A bizniszeket azért is érdemes elfoglalni és kézben tartani, mert bizonyos területen (például fegyver- vagy gyémántkereskedelem) a monopólium megszerzése bónusz tulajdonságot ad, például erősebb páncélt. Célszerű őröket is az épületek védelmére kirendelni, mert ha egy másik család elfoglalja, fuccs a monopóliumnak.

Lehetőségünk van a háromdimenziós térképen kell kijelölni és megtervezni a feladatokat, embereink pedig végrehajtják. De mi magunk is jelen lehetünk, így nem minősül vissza "táblás stratégiává" a játék, hanem a már ismert third person irányítással bejárhatjuk az élethű várost. Természetesen a real time akciók adják ennek a résznek is a legfőbb izgalmait. Csapattagjaink idomulnak a viselkedésünkhöz, ha agresszívak vagyunk, ők is brutálisak, de ha fegyver nélkül akarunk megoldani egy konfliktust, ehhez is alkalmazkodnak. A szemtanúkat illik eltüntetni, de ha nem akarjuk a fél város legyilkolni, egyéb megoldásokat is alkalmazhatunk – lefizethetjük vagy megfenyegethetjük őket. Ezek alapján már sejthető, hogy a The Godfather II nem csak az első rész vagy a Mafia vérbeli TPS játékmenetéhez fog hasonlítani, hanem a Gangsters sorozathoz is, talán még emlékeztek rá. Ott volt ugyanis markánsan jelen a biznisz, illetve a birodalomépítős része a maffia üzelmeinek. Azért remélhetőleg megéri majd a The Godfather II-ben lelépni a stratégiai térképről, és személyesen is irányítani az emberünket, ez leginkább az irányításon, illetve a 3D város és annak mindennapi életének megvalósításán múlik. A számos megvásárolható fegyver mellett puszta kézzel is móresre taníthatjuk az ellenszegülőket, és ezúttal is működni fog az első részből ismert "blackhand" módszer, amikor a saját szájízünk szerint használhatjuk két kezünket külön-külön az áldozat testi épségének amortizálására. A vallatási technikák továbbra is egyediek, például a vendéglős fejét a sütőlapra nyomhatjuk majd, hogy információt szerezzünk tőle.

The Godfather II

A játék sikere leginkább azon fog múlni, hogy sikerül-e megragadni a hangulatot, ahogy azt a Mafia tette anno, illetve nem lesz-e hasonlóan elbarmolva az irányítás, ami a The Godfather első részét kudarccá tette. Ha jót akar magának az Electronic Arts, valami nagy durranással kell előrukkolni, mert ellenkező esetben a Mafia 2 nagy valószínűséggel újra tarolni fog. Mindenesetre reméljük a legjobbakat, hogy idén két izgalmas (noha játékmenetben különböző) maffiás játék is a kezeink közé kerül. A The Godfather II áprilisban várható PC-re, Playstation 3-ra és Xbox 360-ra. ■

The Godfather IIThe Godfather IIThe Godfather IIThe Godfather IIThe Godfather II
The Godfather II
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
The Godfather II

hozzászólások (12)

.:[Kain]:.
.:[Kain]:. 2009.03.07. 06:23
emberek, azért annyira de annyira nem rossz ez, én az elsőt végigtoltam, a város is majdnem teljesen az enyém volt már, mikor abbahagytam (bár ez a foglalgatós rész valóban g*ci unalmas megoldás arra, hogy sokáig játszanak vele). Én ki fogom próbálni a másodikat is, csak az a helyzet, hogy ez pl akkor lett volna jó, mikor még hírben sem volt a mafia 2, mert nem különbözik grafikailag az elődtől, már rég kész lehetett volna, feleslegesen nyújtották el az elkészítését.
ricsi9591
ricsi9591 2009.03.07. 22:26
Nekem is tetszett az első rész, csak annyi bajom volt, hogy a játék 70%-a az utazásra ment el.:-/
tiberiumele
tiberiumele 2009.03.09. 12:45
Nekem nagyon gyengenek bizonyult az 1es tortenetileg ok de grafikailag hangilag 0 Egyedul ami szep volt az az emberek kidolgozasa es az epuletek belseje az igen ok

A 2 es kepek alapjan tisztabb de gyengebb minosegu grafika lessz benne mint pld a gta vc vagy street of LA ban de inkabb a Max Paynhez hasonlit ???

En trailer alapjan nem itelek mer lasd ott volt az IronMan na az asztan szerintem a szemet feldolgozasban nagyobb sikere lett volna a SEGA nak mint az IRONMANban

Sott meg a Demo is becsaphat

En inkabb megvarom mig valamelyik jateklap video bemutatot nem csinal a gamerol

ES a gepigeny ami a leginkabb kiakaszt ottvan a psek megveszed 1szer es megy egy uj jatek is rajta vagy az xbox360 de pc n juuj en most vettem egy uj gepet de felo hogy a gta4 ha fog rajta futni nem hogy a godfather 2 meg a maffia 2. Pedig a gep forintba tobb mint 200.000ft volt tavaj Decemberbe
ricsi9591
ricsi9591 2009.03.09. 14:39
Nekem nagyon tetszett az első része. Csak ez a sok utazás kicsit unalmassá tette, mint ahogy a Farcry2-ben is van. Jó a játék, de sok az utazás.

Off: Nem szeretnék beléd kötni, de így ékezetek nélkül elég nehéz elolvasni, hogy mit írsz. Ne vedd sértésnek csak jó indulatból mondom.:-)
Pangloss
Pangloss 2009.03.09. 15:32
A cikk első mondatával teljes mértékben egyetértek. Meglátásom, hogy a Godfather II nem fogja tudni felülmúlni a Mafia 2-t, és ez vélhetően akkor is így lenne, ha mindössze annyit tennének a Mafia készítői, hogy az első részhez írnának egy új történetet.

Nekem a Godfather önmagában tetszett, bár teljesen nem vittem végig, mindössze a főküldetéseket csináltam meg, és néhány bérgyilkos feladatot. Világos, hogy ezt követően a területek elfoglalása, boltok megszerzése már nem olyan izgalmas dolog. Az is nyilvánvaló, hogy a játék nem versenyezhet a Mafiával, utóbbi minden tekintetben jobb nála.
Ami számomra a Godfatherben idegesítő volt, az egyrészt az, hogy a város kifejezetten sötét volt (szemben a Mafia világos, naplementés, életteli világával), másrészt az, hogy a térkép megtekintéséhez ki kellett lépni a főmenübe. Az irányítás is furcsa volt, de azért meg lehetett szokni.

A Godfather II-re térve, véleményem szerint segíthet a játékon, hogy lesz ez a birodalom építgetős (nevezzük úgy: stratégiai) rész. Ez mindenképpen meg fogja különböztetni a Mafiától, bár vélhetően a TPS, akciójátékokat kedvelők számára ez nem lesz különösebben fontos. Játszottam annak idején a Gangsters 2-vel, és kellemes kikapcsolódás volt. Kíváncsi vagyok, hogy mi sül ki a két stílus ötvözéséből.

A játék áráról annyit, hogy ezt már megszokhattuk. Annak idején az első rész is ebben az árkategóriában kezdett. Én megvártam, amíg "normális" áron lehetett hozzájutni, akkor vásároltam meg. Ez most is így lesz, mert szerintem ennyit ez a játék nem ér meg.
ajánlott olvasnivaló