New Super Nintendo Bros. U Deluxe
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Logitech Illuminated Keyboard

Háttérvilágításos, kényelmes és igen lapos az új klaviatúra.

2009.04.29. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Logitechtől már megszoktuk, hogy mindig minőségi és színvonalas termékekkel állnak elő, igaz, mindezt az átlagosnál magasabb árral spékelve. Nincs ez másként legújabb billentyűzetükkel, a háttérvilágítást és kényelmes kialakítást kínáló Illuminated Keyboarddal se.

Logitech Illuminated Keyboard

Az új klaviatúra ismét a notebookok lapos gombjait hozza át irodai környezetbe, és ezzel együtt maga a billentyűzet is irtó lapos: mindössze 9,3 milliméter vastagságú az egész eszköz. A minimalistának nevezhető design elsődlegesen fekete színnel operál, de kapunk a feketéből rögtön "többfélét" is: a koromfekete billentyűket kicsivel világosabb matt műanyag terület veszi körül, csuklónk alatt gumiszerű tapintású – de szintén fekete – rész terül el, felette pedig egy keskeny fényes fekete sáv található. Két oldalt és felül pedig kis kontrasztként 5 mm szélességű átlátszó műanyag fogja körül az egészet. A legalsó gombsor okosan magasabb, ívelt tetejű billentyűket tartalmaz, ami azok számára jelent főleg nagy segítséget, akik például az Alt-F4 esetén az Alt lenyomásához tenyerük alsó részét használják. (Találkoztam már olyan billentyűzettel, ahol ez a gombok alakja miatt nehézkesebb volt.) A három állapotjelző LED (NumLock és társai) az alsó fényes sávban található, a numerikus terület alatt, kikapcsolt állapotban teljesen észrevétlenül. Végül pedig fontos még itt megemlíteni, hogy egy vezetékes billentyűzettel van dolgunk, melyhez igen hosszú – közel 180 centis – USB kábelt illesztettek.

Az Illuminated Keyboard tervezői az egyes billentyűk kialakításánál két fő dologra figyeltek oda. Az egyik, hogy a gombokhoz bárhol is nyúlunk hozzá, mindenütt ugyanakkora erő szükséges a lenyomásukhoz. Ennek a rendszernek még nevet is adtak: PerfectStroke – jegyezzük meg, feltehetően többször fogunk még találkozni vele, hiszen valóban nagyon kényelmes gépelést biztosít ez a megoldás. A másik fontos tervezési szempont oka a megvilágítás: a lézergravírozású gombokon a háttérvilágítás szinte teljes mértékben csak a betűfeliratokon szűrődik át, így jól látható, aminek látszódnia kell, és nem zavar meg semmi más használat közben. (Oldalról nézve látszódik csak a gombok alól kiszűrődő fény is.) A világítást amúgy három erősségi fokozatban állíthatjuk, és ha nincs rá szükségünk, ki is kapcsolhatjuk. Ha amúgy is vakon gépelünk, akkor igazából nincs is szükségünk rá (de akkor nem feltétlenül ilyen klaviatúrát kell vennünk), máskülönben viszont a sötét szobában impozáns látványt nyújtanak a fehéren fénylő gombok, és igen hasznos lehet, hogy minden extra lámpa bekapcsolása nélkül tudunk dolgozni rajta. A funkciógombokon amúgy nem az F1-F12 feliratok világítanak, azok a gombok felénk eső oldalára kerültek, helyettük a másodlagos funkció ikonjai láthatóak tetejükön, narancssárga színben.

Logitech Illuminated Keyboard

A billentyűk elrendezésében ismét fekvő elrendezésű a Delete/Home/End/PageUp/PageDown gombcsoport, az Insert pedig maradt egy sorral feljebb csúsztatva. (Így ha már átszoktunk a függőleges elrendezéshez, itt az alkalom, hogy visszaálljunk...) Multimédia vezérlőgombok közül dedikált billentyűt csak a hangerőszabályzás (fel/le illetve elnémítás) kapott, a lámpa fényerejének szabályzását biztosító gomb mellett, a numerikus rész fölött. Minden más extra gomb a 12 F-billentyű másodlagos funkciójaként került erre a klaviatúrára, melyeket a jobb oldali Ctrl mellett elhelyezkedő Fn gombbal hívhatunk elő. Ezeket természetesen tetszés szerint programozhatjuk a megszokott SetPoint driver segítségével. Alapból olyan funkciókat kapunk, mint a böngésző, a levelezőprogram vagy a zenejátszó indítása, valamint play/pause és trackváltás.

Kényelem tekintetében szinte maximálisan elnyerte tetszésemet a Logitech Illuminated Keyboardja. Azért csak szinte, mert az egyik Shift gomb okozott néha kisebb kellemetlenséget, amikor kiderült, hogy a megszokott mozdulattal nem sikerült a szükséges mértékben benyomni – de úgy érzem, ez mindössze megszokás kérdése, és pár hét után már észre se vettem ezt a jelenséget. Ezen kívül egyetlen apró jelenség zavart még a teszt során: a felfele kurzorbillentyűnek jellemzően a tetejét szoktam nyomkodni, jelen esetben viszont ez azzal járt, hogy az ujjam vagy a körmöm előbb elérte a felette lévő műanyag részt, így nem mindig sikerült benyomni a gombot. A megszokott saját billentyűzetemre (Logitech MX3000) visszatérve pedig szembesülnöm kellett azzal, hogy bár extra vezérlőgombok terén ez a jobb, a gépelés sokkal de sokkal jobban ment az újabb klaviatúrán.

Logitech Illuminated Keyboard

Az Illuminated Keyboard jelenleg csak angol (pontosabban US) kiosztással érhető el, 3 év garanciával bruttó 22 ezer forint körüli összegért kapható. A Logitech palettáján a G sorozatú, játékosoknak szánt billentyűzetek mellett jelenleg ez az egyetlen irodai alkalmazásra szánt háttérvilágításos klaviatúra, így akinek ez fontos szempont, feltétlenül vessen rá egy pillantást a boltok polcain. ■

hozzászólások (6)

VodevilX
VodevilX 2009.05.04. 16:30
Azért van kép mellékelve, hogy megnézd.
jawsika
jawsika 2009.05.04. 20:13
Jaaaaaa.
Úgy értettem, hogy pld a billentyűkombókban van -e változás, vagy hasonló. Van??
vadmaccs
vadmaccs 2009.05.04. 20:53
Figyelmedbe ajánlanám a www.logitech.hu oldalt, ahol meg tudod nézni, hogy a kiosztás hogy néz ki. Egyébként igen, a szitázás során az angol karakterkészletnél kicsit máshova kerülnek a bill.kombós karakterek. Egyébként az itteni képek ugyan azok, mint a Logi oldalán megtalálhatóak, és szerintem elég jól látszik az eltérés.
Dino
Dino 2009.05.05. 08:01
A cikk melletti kép valóban a Logitech oldalról származik, és 100%-osan nem tudom megmondani, hogy ugyanúgy volt-e minden felirat a tesztelt klaviatúrán, ahogy a fotón is látszik. Az US és UK között ilyesmi eltéréseket látok:
- A 3-ason # helyett a font jele van az angolban
- Shift-2 = egyiken kukac, másikon időzőjel
- Enter dupla soros vagy csak szimpla, és a | és \ karaktereket tartalmazó gomb ettől függően hova kerül.
De van a US-nek US International variációja is, hogy ha valaki szoftveresen más kiosztást definiál, akkor is legyen 1-2 extra gomb az ékezetes betűkhöz. (Pl. a saját billentyűzetemen kettő van a | gombból, de ha magyar kiosztásra váltom a Windowst, akkor a bal alsó í, az Enter melletti meg ű)
Itt találtam részletes infókat: Wikipedia - Keyboard Layouts

Mondjuk engem alapvetően nem szokott érdekelni a feliratozás, az esetek 99%-ában nem is figyelek oda. Leginkább egy Das Keyboard Ultimate lenne jó nekem, az mentes minden "sallangtól" :)) Igaz, ha bárki más ideülne a gép elé, nagy-nagy gondban lenne... (A lekopott C és V feliratok miatt például már volt, aki bajban volt, amikor a gépemet használta...)
VodevilX
VodevilX 2009.05.05. 08:46
Gondolhattam volna, hogy már ilyen is létezik :D Egy ilyet én is bevállalnék, csak jó nagy legyen a bütyök az f/j-n:p
ajánlott olvasnivaló