Switch
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Monsters vs. Aliens

A legújabb Dreamworks filmből is platformjáték készült.

2009.04.29. 00:00 | szerző: Dino | Ismertető/teszt

Ma már gyakorlatilag minden gyerek- vagy ifjúsági filmből készül játékátirat, és különösen jellemző ez az animációs filmekre. Az Activision, a Disney vagy a THQ garantáltan gondoskodik arról, hogy ha valaki megkedvelte a film szereplőit, az otthon, saját számítógépén vagy játékkonzolján újra átélhesse a sztorit, vagy teljesen új kalandokra kísérhesse el a hősöket. Nincs ez másként a nemrég mozikba került Monsters vs. Aliens (Szörnyek az űrlények ellen) esetében se: a Dreamworks egészestés animációs filmjéből az Activision szállította a játékot, PC-re és gyakorlatilag minden konzolra, PS3-tól és Xbox 360-tól egészen Wii-ig és PSP-ig. Cikkünk a PlayStation 3-as verzió kipróbálása után készült.

Monsters vs. Aliens

A film – és a játék – története egy csapat fura szerzetet vonultat fel: Susan egy meteorittalálat következtében az esküvője napján nőtt óriásira, Dr. Cockroach (Dr. Csótány) egy félresikerült kísérlet folytán változott rovarfejűvé, a The Missing Link (A Hiányzó Láncszem) egy félig majom, félig hal testű lény, B.O.B. (ejtsd: Bob) egy zselés akármi, végül pedig Insectosaurus (Rovaroszaurusz) egy 100 méter magas lárva. A kormány őket fogságban tartja, hiszen mégse rohangálhatnak ilyen lények az utcán. Csakhogy váratlanul egy óriási robot érkezik a Földre, annak elpusztítását kilátásba helyezve. És ha már van ez a szedett-vedett, de egytől egyig különleges képességekkel rendelkező csapat, ki mást is hívhatnának segítségül – természetesen jutalmul szabadságukat ígérve nekik.

A játék első részében a "szörnyek" szabadulni próbálnak, és ebben kell segítenünk őket. Egész pontosan hármójuk irányítása vár ránk. Susan a lábaira "húzott" autókon görkorcsolyázik, így a vele lejátszandó pályákon gyakorlatilag jobbra-balra kell húzódnunk az adott úton, kerülgetve az útakadályokat, esetleg ugranunk egyet-egyet. A Hiányzó Láncszem kényelmesen közlekedik minden felületen, ellenségeit mancsai mellett akár farokcsapásokkal is ártalmatlaníthatja, és képes az egyes helyeken lévő rakétakilövők használatára is. B.O.B. pedig szintén bármilyen sima felületen tud mászkálni, legyen az akár fejjel lefelé, viszont a rácsokon átfolyik. Ez azonban előnyére is válik, mert sokszor csak így tudunk átjutni vele, viszont van, ahol egy dobozt vagy egy ellenséges robotot kell lenyelnünk, mert azzal a hasában már nincs gond a rácsok felett átkeléssel se. Ő is képes támadásra, például a lenyelt tárgyakat köpve ellenfeleire. Sajnos csak a stáb néhány tagja vállalkozott arra, hogy a játékhoz is rögzítsék a hangját, így Susan Reese Witherspoon, B.O.B. pedig Seth Rogen hangján szólal meg.

Monsters vs. Aliens

A három karakter alapvetően megfelelő változatosságot biztosít, mindegyiknek más és más képességei, tulajdonságai vannak, viszont miután az összes extra tulajdonságuk felsorakozott, sok újdonságra már nem számíthatunk. Susannal ugyanúgy korcsolyázni kell az ötödik és tizedik alkalommal is, maximum épp más környezetben, és a többiekre se vár nagyobb variáció, csak mennünk kell előre, és irtani a különböző lényeket. No és alkalmanként egy-egy logikai feladványt megoldani. Néminemű felüdülést jelenthet, ha megfelelő DNS-pontszám összegyűjtése után belevetjük magunkat a DNS laboratórium rejtelmeibe, ott ugyanis a pontokat elköltve, illetve helyenként egy-egy minijáték feladatát teljesítve férhetünk hozzá egy újabb artworkhöz, vagy a többszemélyes játékmódban felhasználható fejlesztésekhez. Ezekhez egy fa struktúrán keresztül juthatunk, tehát bizonyos elemeket mindenképpen meg kell vásárolnunk DNS-pontjainkból ahhoz, hogy az utánuk jövőkre esélyünk legyen. Néha pedig egy-egy quick-time event szakítja meg a játékot vagy épp valamelyik átvezető jelenetet, és ilyenkor a megfelelő gombot kell gyorsan lenyomnunk a kontrolleren.

A Monsters vs. Aliens kétszemélyes játéklehetőséget is kínál. Ez esetben az első játékos ugyanúgy irányítja a három főhős valamelyikét, ahogy azt egyszemélyes módban is teheti. A második játékos pedig gyakorlatilag bármikor bekapcsolódhat, és egy célkeresztet vezérelve lődözheti a pályákon felbukkanó ellenséges lényeket, ezzel segítve társát. Elméletileg a második irányított szereplő Dr. Csótány, de őt magát nem láthatjuk, csak az általa vezérelt ágyú célkeresztjét. Ahogy a DNS laboratóriumnál említettük, ott fejleszthetjük a második játékos fegyverét, így egyre hatékonyabbá tehetjük segítőnket.

Monsters vs. Aliens

Az Activision legújabb animációs filmhez kapcsolódó játékával a Monsters vs. Aliens film kedvelői jól eltölthetik az idejüket, de igazából egy átlagos platformjátéknak tekinthető. A három irányítható szereplő kínál némi változatosságot, de amikor már a tizedik alkalommal is ugyanaz vár ránk, kissé belefásulhatunk. Az elsődleges célközönségnek, azaz a fiatalabb gyerekeknek mindenesetre jó szórakozás lehet a mozi megnézése után. ■

Monsters vs. AliensMonsters vs. Aliens

értékelés

Monsters vs. Aliens

Pozitívumok
  • Három eltérő vezérlésű karakter
  • Második játékos is besegíthet
Negatívumok
  • Előbb-utóbb monotonná válik
7,0
grafika 7
hangok 7
játszhatóság 8
hangulat 7
Monsters vs. Aliens
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Monsters vs. Aliens

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló