25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Nokia N-Gage

Kipróbáltuk a játékletöltéseket kínáló szolgáltatást.

Írta: Gerry

Bizonyára sokan emlékeznek még arra, amikor a Nokia 2003-ban kísérletet tett, hogy betörjön a kézikonzol-piacra, amelyet már akkor is több mint húsz éve a Nintendo uralt (és sanszosan még húsz évig uralni is fog). A Nokia elképzelése az volt, hogy nem csupán egy kézikonzolt kínálnak (a nálunk is bemutatott N-Gage-et), hanem egyben mobiltelefont is, afféle all-in-one jelleggel. És mindezzel arra számítottak, hogy a népek majd megőrülnek érte, és fénysebességgel elkapkodják a boltok készletét. Ez nem igazán jött össze, az első ilyen készülék ugyanis se játékra, se telefonálásra nem volt az igazi, és az egy évvel későbbi, némileg újratervezett N-Gage QD-vel se váltották meg a világot. (De legalább annak már nem az élét kellett a fülhöz tartani telefonáláskor.)

A Nokia okult is a bukásból, és pár év pihenő után 2007-ben ismét elővette az N-Gage márkanevet. Ezúttal azonban már nem egy hardver, azaz nem egy új mobilkészülék, hanem egy szoftver és a mögötte álló szolgáltatás kapta ezt a nevet. Az elképzelés lényege, hogy a megfelelő képességekkel felvértezett Nokia telefonokra (és csakis kizárólag Nokiára, ergo semmi sundámbundám holmi japán, amerikai avagy svéd termékekkel) letölthetjük az N-Gage programot, amelynek segítségével tobzódhatunk a különböző játékokban. A finn cég újabb modelljei alapból rendelkeznek az N-Gage szoftverrel (mint például az N97 vagy az 5630 XpressMusic), de jelenleg mintegy 10-15 olyan készülék van a kínálatban, mely kompatibilis az N-Gage-dzsel. A telefon böngészőjéből, wapon keresztül, vagy pedig a PC-ről mobilunkra áttöltve telepíthetünk hozzá játékokat, avagy azok próbaverzióit, és már játszhatunk is.

Az N-Gage fontos eleme a közösségi szórakozás, és ennek megfelelően a rendszer nagymértékben épít arra, hogy a játékosok feltételezhetően imádnak mindenféle statisztikát látni játékbeli ténykedésükről. Kivel, mikor, hogyan, miért, minek – a Nokia szolgáltatása minden egyes játékosról egészen részletes adatokat tart nyílván. A játékos így kiemelődik a mezei mobilos alkalmazások szürke világából, és az információs szupersztrádán találja magát... elvileg. És a gyakorlatban is, azonban kérdéses, hogy mennyiben van minderre igény. A Nokia ugyanis hiába dolgozott ki egy egészen pofás rendszert, ha picit szem elől tévesztette magát a platformot, ami a mezei felhasználó esetében egy egész darab mobiltelefon. Amivel meglehet, alkalomadtán tíz-húsz percig eljátszadozunk, azonban alapvetően aligha ezen a platformon kívánunk lépten-nyomon a haverjainkkal játszani. Vannak persze különféle online események, díjak, de mivel még csupán nem is klasszikus kézikonzolról beszélünk, a közönség korántsem biztos, hogy vágyik is erre.

A közelmúltban egy tesztcsomag érkezett szerkesztőségünkbe a Nokiától, melyben egy N82 és egy 6210 Navigator készülék, valamint néhány játék aktiválási kódja volt fellelhető. Ennek segítségével aztán mi is belevetettük magunkat a játékokba, hogy meglássuk, mennyire döglik a légy az N-Gage táján.

Elsőként a hihetetlenül kreatívan One névre keresztelt utcai bunyós játékhoz volt szerencsém, amely nevét alighanem az örökbecsű Hegylakó mondásról kaphatta: „Csak egy maradhat”. A kombók egészen egyszerűek, a grafika vegyes képet mutat (a háttér semmi különös, a karakterek kidolgozottsága és mozgása azonban rendben van), a játék unaloműzőnek egy limitált intervallumig megfelelhet. A Hooked On: Creatures from the Deep – amely nevével ellentétben nem egy mobilra optimalizált horrorjáték – egészen szép grafikával, és a horgászat örömeivel várja a kedves játékosokat. Úgy bizony, horgászat. Mobilon. Amire az ítész illendően azt kéne, hogy mondja: „óóó, micsoda borzalom”, azonban meglepetésemre egészen kellemes szórakozásnak bizonyult. Ehhez hasonlóan az aktuális Prince of Persia játékot feldolgozó, hihetetlen módon Prince of Persia névre hallgató oldalra scrollozós platformjáték is egészen jópofa, igaz, túlzottan sok újdonságot nem hoz sem külcsín, sem pedig belbecs tekintetében. Ezzel ellentétben a Star Wars: Force Unleashed egészen egyedi irányítást hoz össze közepes grafikával, és tonnányi rohamosztagossal.

Az N-Gage weboldalon elérhető játéklista ennél természetesen jóval bővebb, olyan címeket találhatunk még benne, mint Worms World Party, Age of Empires III, Monopoly World, FIFA 08, Need for Speed Undercover. Ami az említett játékokban közös, az az, hogy az egyes esetekben fellelhető többjátékos opciót leszámítva voltaképpen semmiben sem térnek el az egyszerű mobilos játékoktól. Különösen a grafikai kivitelezés okozott számomra kisebb csalódást, hiszen a programok a felsőkategóriás telefonon sem tűntek szebbnek, mint amilyenekkel egy átlagos, négy-öt évvel ezelőtti mobilon is játszhattunk. Viszont mindenképpen pozitív, hogy mielőtt vásárlásra adnánk a fejünket, minden esetben megvan a lehetőség a trial verzió letöltésére, és egy korlátozott funkciójú játék kipróbálására.

Alighanem ízlés, illetve életritmus kérdése is, hogy kinek mennyire jön be az N-Gage, mint szolgáltatás. Azok, akik sokat utaznak, és éreznek némi hajlandóságot erre, meglehet, egészen jól elüthetik az időt a többjátékos szolgáltatásokkal, azonban azt kétlem, hogy a mobilos játékokhoz csupán végső szükségmegoldásként, pár tíz percre nyúlókat különösebben lázba hozná a rengeteg opció, amit a rendszer kínál. Az idő majd eldönti, melyik csoport tagjaiból van több.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Nokia N-Gage
  • One
  • Prince of Persia
  • Star Wars: The Force Unleashed

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!