For Honor
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Toshiba NB100-12N - netbook 3G-vel

Az új netbookkal már szinte bárhonnan felcsatlakozhatunk a világhálóra.

2009.06.15. 00:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Tavaly tavasszal jelentek meg Magyarországon a netbookok első fecskéi, az Asus Eee PC-k, melyek egyik korai típusát mi is bemutattuk. Az első modellekbe még 7 hüvelykes kijelző került és néhány GB-nyi flash memória szolgált háttértárolóként, azonban hamar rájöttek a gyártók – mind az Asus, mind a netbook piacra beszálló konkurencia –, hogy ez kevés, és általában a gép méretének meghagyása mellett igyekeztek minél többet nyújtó hordozható gépet összerakni.

Toshiba NB100-12N - netbook 3G-vel

A leginkább második noteszgépnek szánt, elfogadható árú netbookok rövid időn belül igen népszerűek lett, és mivel a Toshiba se akart kimaradni ebből a szegmensből, így tavaly őszre megszületett az NB100. Ennek egy felújított verziója (a 12N jelű típus) jutott el nemrég pár napra szerkesztőségünkbe, mely leginkább a beépített 3G-s modemmel tűnik ki a hasonló gépek közül. Ezt leszámítva ugyanis egy teljesen átlagosnak mondható netbookhoz van szerencsénk: 1,6 GHz-es Intel Atom processzor, 1 GB memória (melyet akár mi magunk is a duplájára bővíthetünk), 120 GB 4200-as fordulatszámú, 2,5"-os winchester. A Toshiba egy 8,9 hüvelyk átlójú, 1024*600 felbontású, fényes kijelzőt szerelt a gépbe, melynek csodálatosan szép éles képe van, azonban a tükröződése egyeseket zavarhat, főleg világos környezetben. A csatlakozókból pont annyi van, amire általában szükség van: 3 db 2.0-ás USB port, egy VGA kimenet, Ethernet csatlakozó, tápcsatlakozás, fejhallgató kimenet és hang bemenet, SD kártyaolvasó, és végül a SIM kártya behelyezésére szolgáló nyílás. Vezeték nélküli technológiákat nézve a 3G modem mellett természetesen wifi csatlakozásra is képes az NB100 és Bluetooth adóvevő is van benne. Gyenge pontja a gépnek a billentyűzet, mely a netbook kis méretéből adódóan igen apró gombokat tartalmaz.

Külsejét nézve – ha a méretet nem vesszük figyelembe – inkább egy átlagos Toshiba noteszgépnek tűnhet az NB100, nem vittek bele semmi merész designelemet a tervezők. A hátul kilógó akku kicsit mondjuk fura külsőt kölcsönöz neki, de semmi se lehet tökéletes. (Amúgy átlagosan 2-3 óra üzemidőt biztosít ez az 5200 mAh-s Li-Ion akkumulátor.) A gép tetejének fekete-sötétkék közötti árnyalata igen elegáns megjelenést ad. A hangszórók a kijelző alá kerültek, a képernyő felett pedig egy beépített webkamerának is maradt még hely.

Toshiba NB100-12N - netbook 3G-vel

A fent ismertetett konfiguráció gyakorlatilag pont elegendő arra, amire szánták: webes böngészésre, levelezésre, fotók rendezgetésére, szövegszerkesztésre, esetleg videók nézésére. Míg az első netbookok pár gigás háttértára még alkalmatlanná tette azokat arra, hogy egy utazás során a gépre mentsük fotóinkat, most már viszont így, hogy egy megfelelően nagy merevlemez került bele, tökéletes lehetőséget ad erre is a kis számítógép. Ráadásul mivel szabványos notebook-winchestert építettek bele, akár nagyobbra is cserélhetjük, vagy ha sok pénzünk van, egy ütődésre érzéketlen SSD-vel is felválthatjuk. A kisméretű, mindössze 1,1 kg tömegű gépet bárhova magunkkal vihetjük, halk (egy gombnyomással ráadásul felére csökkenthetjük a processzor sebességét, így csökkentve a hűtésigényt), így nem nagyon zavarunk vele senkit egy előadás közben se, és ha megszokjuk az apró gombokat, viszonylag gyorsan lehet gépelni is vele. A megszokás mondjuk ezúttal tényleg hosszú folyamat lehet, a teszt során egy bekezdésnyi szöveget először hagyományos billentyűzeten, majd az NB100-on gépeltem be, és bár a mért időben nem volt óriási eltérés, a kis gombokkal rengeteg hibát sikerült ejteni. Külön zavaró volt, hogy az í betű csak az Fn segítségével (és az Y lenyomásával) hívható elő, de a kisméretű Shiftek se segítették elő a kényelmes használatot, elég sokszor nyúltam mellé.

Operációs rendszerként itthon Windows XP Home került a gépre, de egyes országokban létezik Ubuntu Linuxos verzió is (amire persze mi magunk is lecserélhetjük a rendszerszoftvert). Emellett a Toshiba notebookoknál megszokott szoftvereket kapjuk, így egy McAfee vírusirtó pár hónapos verzióját, DVD játszót (ami kicsit mondjuk érthetetlen, hiszen optikai meghajtó a többi netbookhoz hasonlóan nincs az NB100-ban), meg például a hálózati beállításokat menedzselő programot. Ez utóbbi segít akkor is, ha behelyezünk egy SIM kártyát a gépbe, és pikk-pakk beállíthatjuk, hogy akár a Windows indulásakor azonnal kapcsolódjon is a hálózatra a gép. Az adatforgalmat ráadásul számláló is jelzi, ami hasznos infó, ha korlátos mobilinternet-csomagunk van.

Toshiba NB100-12N - netbook 3G-vel

A Toshiba NB100 nem nevezhető forradalminak a netbookok között, de szép képű kijelzőjével, 3G modemével és a hozzá járó 3 év garanciával mindenképpen figyelemre méltó modell. Ára sajnos egyelőre jóval az átlag fölött van, bruttó 145 ezer forint körül kapható. ■

hozzászólások (0)

cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.